ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ασθενείς και Γιατροί: Ερμαια τρωκτικών

Του Κώστα Κούκιου*

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τρόπο άσκησης όλων των επαγγελμάτων. Ιδιαίτερα οι νεότεροι έχουν πληγεί αισθητά οικονομικά, χάνοντας κάθε δυνατότητα χρηματικής αποταμίευσης για τις δυσχερείς εκείνες στιγμές του μέλλοντος, οι οποίες θα το απαιτήσουν. Οι συνθήκες αυτές ωθούν μια μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης χρημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, συναντούμε σχεδόν καθημερινά πλέον, μια περίπτωση που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της τα τελευταία έτη, εν όψει οικονομικής κρίσης. Δικηγόροι, ακροβατώντας σε νομικά τερτίπια να λασπολογούν εις βάρος νοσοκομείων και γιατρών, να κατηγορούν υβρίζοντας επαγγελματίες υγείας, χωρίς ορθές αποδείξεις, παραποιώντας στοιχεία και γεγονότα, βασιζόμενοι στην ανέχεια των υγειονομικών. Μια ανέχεια που έχει τις ρίζες της όχι στην αδυναμία αντιπαράθεσης και την ηττοπάθεια, αλλά στις προτεραιότητες και τις αξίες ζωής τους, που ήταν, είναι και θα είναι πάντα η μάχη για την υγεία των ασθενών τους στην αρένα του Νοσοκομείου, και όχι στις δικαστικές αίθουσες.

Την ίδια στιγμή που οι νοσοκομειακοί υγειονομικοί αφιερώνουν 10 με 15 ώρες ημερησίως (εκτός εικοσιτετράωρων εφημεριών) στο νοσοκομείο, καιροσκόποι δικηγόροι εκμεταλλεύονται τους οικείους των ασθενών, οι οποίοι ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, και δράττουν αυτήν τη στιγμή αδυναμίας τους πείθοντας τους με τα νομικά τους φληναφήματα να ενδώσουν, υποκινούμενοι ξεκάθαρα από άκρατο οικονομικό συμφέρον.

Ποιος ευτελίζει άραγε την επιστήμη και την ανθρώπινη ύπαρξη; Οι υγειονομικοί που θυσιάζουν καθημερινά ό,τι ψυχικό απόθεμα έχει απομείνει, που ανταλλάσσουν τη δική τους κόπωση (μια βόλτα στους διαδρόμους του νοσοκομείου θα σας πείσει μόλις αντικρύσετε τα πρόσωπά τους) με την ικανοποίηση την ώρα του εξιτηρίου των ασθενών τους, που στερούνται της δικής τους οικογένειας και αγαπημένων τους προσώπων προκειμένου να επιστρέψουν οι ασθενείς υγιείς ξανά πίσω στη δική τους οικογένεια; Ή μήπως εκείνα τα άτομα (συγχωρέστε με, μου είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσω τον όρο «άνθρωποι»), που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και πολεμούν όσους προσπαθούν να τον απαλύνουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την χρηματική αδηφαγία τους;

Σε μια περίοδο που φαντάζει σκηνή πολέμου, οι υγειονομικοί, με την αγωνία της λήξης της πανδημίας, αψηφώντας τους φόβους τους και βάζοντας πάνω από όλα την υγεία των ασθενών παραμένουν στην πρώτη γραμμή, μαχόμενοι έχοντας στα χέρια τους φαρέτρα τα λιγοστά όπλα που τους παρέχει η πολιτεία, μα πάνω από όλα με σθένος και αδιάφθορο ενδιαφέρον για τον ασθενή τους. Την ίδια στιγμή κάποιοι επιτήδειοι νομικοί, προφασιζόμενοι κοινωνική ευαισθησία συκοφαντούν το έργο των γιατρών, ξεχνώντας ότι υπάρχουν ακόμη επιστήμονες που τηρούν τον όρκο που δώσανε κατά τη λήψη του πτυχίου τους.

«… Διαιτήμασί τε χρήσομαι επ' ωφελεία καμνόντων κατά δύναμιν και κρίσιν εμήν, επί δηλήσει δε και αδικία είρξειν…» (…Ασθενείς και γιατροί έρμαια τρωκτικών…)

Αφορμή του άρθρου αυτού  αποτελεί η καθ' όλα ψευδής, υβριστική και μη στοιχειοθετημένη τοποθέτηση δικηγόρων που αναρτώνται σε  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στα πλαίσια «υπεράσπισης» ασθενών που νοσηλεύονται σε Covid κλινική του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας». Κατά πόσο μπορεί ένας φερόμενος ως εκπρόσωπος του νόμου να τοποθετείται τοιουτοτρόπως, ενώ αγνοεί παντελώς βασικότατα στοιχεία όπως το είδος της αγωγής και το χρονικό διάστημα χορήγησής της, την εξέλιξη και πορεία της νόσου και πολλά άλλα.

Επειδή όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από «ευφυήματα ενός «έγκριτου» κατά τα άλλα νομικού, επιφυλασσόμεθα να στραφούμε εναντίον όσων ευθύνονται για όσα γράφτηκαν. Πλημμυρίσαμε από αισθήματα φρίκης και αγανάκτησης για τα αισχρά ψεύδη που διαβάσαμε. Μα κυρίως νιώσαμε λύπη και ντροπή για λογαριασμό εκείνων που στο βωμό του κέρδους καταδυναστεύουν ανθρώπους και οικογένειες, ευτελίζοντας το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την Υγεία.

Πόσο κοστολογείτε την αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας άραγε;

«Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε» (πολλά και ανόσια κακουργήματα έχουν γίνει για το χρήμα) Πλάτων

*O Κων. Κούκιος είναι συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένοχη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία παρά τη σθεναρή επιμονή της ότι είναι αθώα και δεν σκ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
Image
Image

Search