ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευτυχώς που δεν γίναμε Ινδία…

Του συγγραφέα Βασίλειου Χριστόπουλου

Στους κρίσιμους μήνες της πανδημίας υπήρχε non covid  Εθνικό Σύστημα Υγείας;  Λειτουργούσαν οι άλλες  κλινικές των νοσοκομείων, τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία;

Όποιος μέχρι χτες προσπαθούσε να  κλείσει ραντεβού πρωινό ή απογευματινό, με γιατρό δημόσιου νοσοκομείου (της Πάτρας), έπαιρνε  την μονότονη απάντηση. «Τα ραντεβού έχουν ανασταλεί  μέχρι νεοτέρας διαταγής. Καλέστε μετά από 15 μέρες».  Και σε 15 μέρες  πάλι η ίδια απάντηση. Μόλις αυτές  τις μέρες αρχίζουν να κλείνονται  κάποια ραντεβού.

Τα μεγάλα νοσοκομεία μας, άλλα επισήμως και άλλα ανεπισήμως, είχαν και έχουν μετατραπεί σε αποκλειστικά covid-19. Το ΕΣΥ είχε και έχει αναστείλει τις βασικές   λειτουργίες του.  Πολλές από τις οποίες είναι καθοριστικές για την επιβίωση των ασθενών, όπως πολλά  χειρουργεία.

Με αποτέλεσμα  όποιος χρειάστηκε  μια θεραπεία,  μια κλινική… έπρεπε να  κάνει υπομονή, εφ’ όσον δεν η περίπτωση του δεν αξιολογήθηκε «επείγουσα»  ή να  καταφύγει  στον ιδιώτη γιατρό  ή  στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, εφ’ όσον είχε βέβαια τα χρήματα.

Όλα αυτά συνέβαιναν, και ακόμη συμβαίνουν, γιατί προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση  της πανδημίας. Να μην  καταρρεύσει  το  ασθενικό μας  ΕΣΥ. Να κρατηθεί όρθιο, ακόμη και με την αναστολή όλων των άλλων λειτουργιών του. Αρκεί να μη γίνουν δαπάνες, να μη γίνουν προσλήψεις.   

Σήμερα η  κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τα κατάφερε. Ότι τα πήγε τόσο  καλά, που ανοίγει η αγορά, ο τουρισμός, οι μετακινήσεις…..

Είναι αλήθεια  αυτό; Ας δούμε τους αριθμούς. Στις 6/5/2021 οι ελληνικοί αριθμοί είναι: 83  ημερήσιοι   και  συνολικά 10.847 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ το κακό έχει κτυπήσει μόνο τη φτωχή Ινδία.  Εκεί οι άνθρωποι πεθαίνουν σαν …τα  ποντίκια. «Ευτυχώς, εμείς δεν γίναμε Ινδία», καταλήγουν με πανηγυρισμούς

Εκεί στην Ινδία, λοιπόν,  (του 1,3 – 1,4  δις κατοίκων)  την ίδια μέρα  (6/5/2021) οι αριθμοί  έδειξαν:   3.980 ημερήσιους    και  συνολικά 230.000 θανάτους.

Οι αριθμοί της Ινδίας με αναγωγή στα 10 εκ. όμως,  μιλάνε διαφορετικά. Μας λένε ότι η Ινδία,  ανά  10 εκατ. κατοίκων,  (πληθυσμός  Ελλάδας), έχει  μόνον 30 ημερήσιους  και συνολικά 1.770 θανάτους….  Απίστευτο και όμως αληθινό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  (Ελλάδας και Ινδίας) η φτωχή Ινδία έχει ένα μικρό ποσοστό  των θανάτων (ημερήσιων και συνολικών) της  Ελλάδας.

Μας ξαφνιάζουν ίσως  τα νούμερα γιατί κανένας μας δεν κάνει  αναγωγή στα 10 εκατ. Και βέβαια αυτήν την αναγωγή δεν θα την κάνουν τα δικά της  ΜΜΕ…

Και να μην το ξεχνάμε,  η  Ινδία είναι παραγωγός και εξαγωγέας του εμβολίου  Covaxin. Ταυτόχρονα είναι η έδρα του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, του Ινστιτούτου Σέρουμ, που εξασφαλίζει εμβόλια για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Έχει μάλιστα εξαγάγει εκατ. δόσεις, αφήνοντας, όμως τον πληθυσμό της ανεμβολίαστο.  Τέτοια τεχνογνωσία  η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να την  ονειρευτεί.

Τι αναδεικνύεται  από  τη σύγκριση της Ελλάδας με την περίπτωση της Ινδίας;  Τα γνωστά και συνηθισμένα: Τα καλοταϊσμένα φερέφωνα της ελληνικής κυβέρνησης  εξωραΐζουν και ωραιοποιούν  το ελληνικό ΕΣΥ, ενώ  αναδεικνύουν,  με κραυγές δήθεν απόγνωσης,  τις ελλείψεις του ΕΣΥ Ινδίας.  Σίγουρα το ΕΣΥ στην Ινδίας είναι και  ανεπαρκές και πρωτόγονο.  Και βέβαια, όλοι το γνωρίζουμε αυτό,  η  Ινδία είναι η χώρα των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων.

Παρά τον εξωραϊσμό   που επιχειρούν κυβέρνηση και ΜΜΕ, οι αριθμοί  δείχνουν ότι ζούμε ακόμη τη  μεγάλη υγειονομική κρίση  της πανδημίας. Και ζούμε και  μια δεύτερη,  που θα σκάσει μακροπρόθεσμα,  από την αναστολή και τους  περιορισμούς  λειτουργίας που επιβλήθηκαν στο   ΕΣΥ.

Όλοι συμφωνούν  ότι η πανδημία δεν  μοιάζει να έχει ορατή ημερομηνία λήξης. Οι νέες μεταλλάξεις αυξάνονται, η έλλειψη φαρμάκων παραμένει,  και ο   εμβολιασμός, στον οποίον  έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους, δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Όλα δείχνουν πως η υγειονομική κρίση θα συνεχιστεί για χρόνια.

Παρά την κυριαρχία  του νεοφιλελευθερισμού, παρά «το όραμα της  ανάπτυξης», που δείχνουν να ηγεμονεύουν παγκοσμίως,   ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ, πρέπει να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με νέες υποδομές, με κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας και νέο εξειδικευμένο  προσωπικό, δηλαδή προσλήψεις. ΤΩΡΑ, πριν οι ανεπαρκείς  υφιστάμενες δομές υγείας, από τη διάρκεια και την ένταση  της πανδημίας, καταρρεύσουν ολοκληρωτικά.

Η  κυβέρνηση δείχνει να μην  καταλαβαίνει τη σοβαρότητα του  προβλήματος  και να μην  φοβάται  τίποτα αφού τα ΜΜΕ της   συνεχίζουν να παρουσιάζουν εικόνες εφησυχασμού και αυτοϊκανοποίησης.  Πριν η παρατεταμένη κρίση μας οδηγήσει   σε υγειονομικές τραγωδίες,  η κοινωνία και η πολιτική  πρέπει να αναλάβουν δράση. Οι διαδηλώσεις για το 8ωρο της 6ης Μάη, μας έδειξαν  το δρόμο. Όταν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εστιάζουν σωστά, το κίνημα δυναμώνει. Τα δίκαια, όμως,  εργασιακά αιτήματα δεν πρέπει να   παραμερίσουν  τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Γιατί μόνο ένα κίνημα   μπορεί να  σταματήσει τον κατήφορο. Να γίνουμε Ινδία στην κατάσταση του  ΕΣΥ,   με τους υψηλούς  ελληνικούς αριθμούς ασθενών και θανάτων… Και χωρίς δυνατότητες να παράγουμε δικά μας εμβόλια.     

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Πειραιά μια συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από κοσμηματοπωλεία σε όλη τη χώρα. Οι Αστυνομικοί του Πειραιά πραγματοπο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θύμα απίστευτης απάτης έπεσε μια 50χρονη γυναίκα στην Πρέβεζα, η οποία πείστηκε να δώσει χρήματα και κοσμήματα συνολική αξίας 190.000 ευρώ για να της «λύσουν τα μάγια». Για το περ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 7χρονης ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να φωτογράφιζε. Ο κατηγορούμενος απ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκάρει το τραγικό περιστατικό που συνέβη χθες σε μια 67χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο, όταν πήγε να ποτίσει τα λουλούδια της. Σύμφωνα με το cretapost, το ατύχημα συνέβη όταν η άτυχη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών και αναπληρωτής Δημάρχου, Διονύσης Πλέσσας, υποδέχτηκε, την Τετάρτη 10 Απρίλη, στο νέο Δημαρχείο της Πάτρας, μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με το σύνθημα "Γίνε η αλλαγή που περιμένεις" και όχημα τη συνεργασία η Εθελοντική δράση Let's do it Greece απηύθυνε πανελλαδικά κάλεσμα σε Συλλόγους, Φορείς, Σχολεία και πολίτες για τον καθαρισμό τω
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει συμβολική διαμαρτυρία με Φιλαρμονικές και συμμετοχή μεγάλου πλήθους δημοτών για τον νέο δικαστικό χάρτη και την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Μεσολ
Image
Image

Search