ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη σε αναζήτηση...Ανθρωπισμού

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *


Η Πανδημία του Κορονοϊού αποτελεί μιά παγκόσμια δοκιμασία, εκτός των άλλων και ανάδειξης αξιών.

Τα εμβόλια και η αναγκαιότητά τους μάς έχουν από την αρχή βάλει σε μια διαδικασία σκεπτικισμού και ως προς την ασφάλεια και ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Λίαν προσφάτως μάς δοκιμάζουν και για τις ανθρωπιστικές αξίες που πρέπει να μας διαπνέουν ως ανθρώπους, ως υγειονομικούς αλλά και ως κοινωνία γενικότερα.

Κι αυτό διότι η πρόσβαση στα εμβόλια ΔΕΝ είναι διασφαλισμένη και απρόσκοπτη για ΟΛΟΥΣ, αλλά για μερικούς και ιδίως για τους έχοντες...

Εξ αρχής, διατυπώθηκε ο προβληματισμός της ευχερούς διαθεσιμότητας των εμβολίων ιδίως για τις λεγόμενες Τρίτες χώρες που οικονομικά υστερούν σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ που είχαν διασφαλίσει τις δόσεις τους και προγραμμάτιζαν τον εμβολιασμό των πολιτών τους, πριν καλά καλά ετοιμασθούν τα εμβόλια!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αιφνιδίασε τις Ευρωπαϊκές χώρες που οι περισσότερες, υποκριτικά μιλούσαν για ''άρση της πατέντας'' των εμβολίων, αλλά στην πραγματικοτητα δια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν προσδεθεί στο ''άρμα'' των Φαρμακευτικών πολυεθνικών εταιρειών και ''έκλειναν'' συμφωνίες δισεκατομμυρίων δόσεων και ευρώ, όχι τόσο απο ανασφάλεια, αλλά επειδή κάποιοι εντός της Ε.Ε. (πρέπει να) έχουν ίδια συμφέροντα στις ίδιες τις πολυεθνικές, τις ονομαζόμενες και Big Pharma''.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η αντίδραση και της Ούρσουλα φον ντε Λάϊεν αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανχελα Μέρκελ που με τις δηλώσεις τους συντάσσονται με τις μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου που παράγουν εμβόλια και αντέδρασαν ''βίαια'' στην δήλωση του Αμερικανού προέδρου.

Μιλώντας και για την Ελλάδα, πρέπει να πούμε πως είναι άλλο πράγμα η πρόταση για ''εξαγορά των πατεντών από την Ε.Ε.'' και άλλο πράγμα η πρόταση για ''άρση της πατέντας των εμβολίων'' που οδηγεί και σε μιά άλλη φαρμακευτική πολιτική από αυτήν που ισχύει ως σήμερα και που προϋποθέτει την ύπαρξη και Εθνικής Πολιτικής φαρμάκου σε κάθε χώρα που δεν υπάρχει σήμερα!.

Κι η Ε.Ε. στην πρόσφατη σύνοδο του Πόρτο έδειξε περίτανα πως είναι προσδεδεμένη στις φαρμακευτικές εταιρειες και σύρεται από τις Big Pharma

Οι εξαιρέσεις των χωρών που υποστηρίζουν το αίτημα για ''άρση της πατέντας'' είναι ελάχιστες και δυστυχώς δεν επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Η Ε.Ε. και οι χώρες που ελέγχουν και διαμορφώνουν την πολιτική της, έστειλαν περίπατο τις Ανθρωπιστικές Αξίες για τις οποίες επαίρεται εξ αρχής η Ευρώπη και τις οποίες φοβάται να αναδείξει και να εφαρμόσει, όταν πρόκειται να θιγούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Σίγουρα οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν φοβούνται μόνο την άρση της πατέντας στα εμβόλια, αλλά εκείνο που φοβούνται περισσότερο είναι να μην αποτελέσει πάγιο αίτημα και θεσμική ρύθμιση της Ε.Ε. η άρση της πατέντας για κάθε εμβόλιο, για κάθε φάρμακο που μπορεί να χαρακτηρισθεί ''δημόσιο αγαθό''.

Στην περίπτωση του εμβολίου κατά του Κορονοϊού όμως, αυτό αποτελεί πράγματι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, αφού η έρευνα και η παραγωγή του στηρίχθηκε από Δημόσιο Χρήμα που η Ε.Ε. διέθεσε στις συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και διάθεσή του στους ανθρώπους όλου του κόσμου και όχι μόνο στους πολίτες της ΕΕ.

Τι δεν κατανοεί συνεπώς η Ε.Ε.; Το ότι βρισκεται ακόμη σε αναζήτηση των ανθρωπιστικών αξιών που η ίδια πρέσβευε;

Διότι σήμερα δεν μπορεί να τις πρεσβεύει...

     

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι ιατρός πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδη . . .
LIFE STYLE

Χωριστούς δρόμους παίρνουν ύστερα από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος Γκλίξμπουργκ, γιος του τέως και η σύζυγος του Τατιάνα Μπλάτνικ. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της οικογένειας:   . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες.Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομία . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδηγούσε κοπέλα και κιν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Δημοτική Αρχή, όπως κάθε χρόνο, τιμά τους αγωνιστές  που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος, Γιώργος Αλεξίου μαζίμε τον Αντισυνταγματάρχη, Λεωνίδα Παπαναστασόπουλο στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας,Φωκίωνα Ζαΐμη τη Πέμπτη 18 Απριλίο
Image
Image

Search