ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τα 100 ευρώ τον τόνο επί Δημαρά στα 150 ευρώ τον τόνο επί Πελετίδη;

Να λοιπόν που η πίεση αποκάλυψε την αλήθεια!
Η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και κάθε δημοτική δραστηριότητα, συνεπάγεται κόστος.
   Ο κάθε Δήμος επιμερίζει το κόστος αυτό στους δημότες του, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Ανταποδοτικά Δημοτικά Τέλη).
   Από το 2011 για τον Καλλικρατικό Δήμο Πατρέων (πρώην: Πατρέων, Βραχνείκων, Μεσάτιδας, Ρίου, Παραλίας), η  Δημοτική Αρχή Δημαρά και η Δημοτική Αρχή Πελετίδη, έχει υπολογίσει αυτό το κόστος περίπου στα 10.000.000 ευρώ ετησίως.
   Ο Δήμος διαχειρίζεται ετησίως  περίπου 100.000 τόνους απορρίμματα.
  Με αυτά τα δεδομένα στο Δήμο Πατρέων, το συνολικό κόστος διαχείρισης ανά τόνο, πρέπει να ανέρχεται σε  περίπου 100 ευρώ/τόνο. Κόστος που τον κατατάσσει στο μέσο όρο των Δήμων της χώρας.
   Ενώ εδώ και τρία χρόνια έχουμε αναδείξει το θέμα, επιτέλους μόλις προχθές η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε πως από το 2016 και κάθε χρόνο μετέπειτα, για την αντίστοιχη δραστηριότητα, εισπράττει από τους δημότες 15.000.000 ευρώ. (5.000.000 ευρώ περισσότερα, κυρίως εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η ΔΕΗ)
   Το παραπάνω ποσό εκτινάσσει το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων τουλάχιστον στα 150 ευρώ/τόνο (σύμφωνα με δική της αντίστοιχη μελέτη),  δηλαδή αύξηση κατά 50%. Πρόκειται για το ακριβότερο συνολικό κόστος ανά τόνο, από όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας στη διαχείριση απορριμμάτων.
Να λοιπόν που τώρα τα πράγματα είναι πολύ απλά και η Δημοτική Αρχή καλείται να απαντήσει σε δυο καθαρά ερωτήματα.

Το κόστος της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, εξακολουθεί να είναι 100 ευρώ/τόνο, δηλαδή 10.000.000 ευρώ ετήσιο κόστος για τους δημότες;
Το κόστος της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ξεπεράσει τα 150 ευρώ /τόνο δηλαδή τα 15.000.000 ευρώ ετήσιο κόστος για τους δημότες;

   Στην πρώτη περίπτωση έχει εισπράξει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ περισσότερα από το 2016 έως σήμερα και οφείλει τουλάχιστον να αναπροσαρμόσει-μειώσει αντίστοιχα την τιμολογιακή του πολιτική τουλάχιστον για να δικαιώσει τους δημότες του.  Διαφορετικά έχει επιβληθεί έμμεσα, δίχως τη συναίνεση των δημοτών, τοπική φορολογία σε ποσοστό ύψους 50% επί του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων συνολικού ποσού τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ. Τεράστιο ποσό!
   Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να εξηγήσει με στοιχεία, γιατί εκτοξεύτηκε σε τέτοια ύψη το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων 2016-2019, σε σύγκριση με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά  διαχείρισης, της 2011-2015 εποχής.

Τόσο απλά!

Νίκος Τζανάκος- Επικεφαλής "Πάτρα , η δική μας πόλη"


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (25/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα εν όψει των ε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Το πολιτικό ντόμινο με τις «ορφανές» ψήφους των Σπαρτιατών μετά το «άκυρο» στη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στις αντιπαραθέσεις μετα . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για κάτι τέτοια βράδια τον πήρε, για κάτι τέτοια βράδια πήρε κι αυτός την απόφαση να περάσει στην απέναντι πλευρά του ποταμού και να φορέσει την πράσινη φανέλα. Ο Κώστας Σλούκας έπ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αγώνας της Ουντινέζε με τη Ρόμα ξεκίνησε στις 14 Απριλίου, ωστόσο διεκόπη στο 71ο λεπτό, καθώς ο Εντικά κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και αποφασίστηκε να διακοπεί το ματς. Το σ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα για 25χρονη που προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έσπευσαν άμεσα στο σπίτι της κοπέλας, στην συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ιεροθέου,
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να φτάσει ψηλότερα, να αναπτύσσεται και να ισχυροποιείται πολύπ
Image
Image

Search