ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόεδρος Δημοκρατίας ως προοδευτικό αντίβαρο

Παναγιώτης Βλάχος*

  Ηταν τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου γινόταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ταυτόχρονα, άνοιγε ο κύκλος της μεγάλης οικονομικής μας περιπέτειας, που έμελλε να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό, να διχάσει την κοινωνία, να σπρώξει εκατομμύρια Ελληνες στο κενό της κρίσης και της ανασφάλειας. Και, αλίμονο, να χειροτερέψει τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν από την κρίση, όπως η πληθυσμιακή γήρανση, η αποεπένδυση, οι ανισότητες.

Πράγματι, η στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας ανακοίνωσε την πανηγυρική εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη Βουλή να χειροκροτά σχεδόν σύσσωμη και όρθια, μοιάζει σαν το κλείσιμο ενός κύκλου διαίρεσης και εντάσεων. Η διάχυτη βία, οι εκατοντάδες πορείες, η προπαγάνδα του «λεφτά υπάρχουν», το «μαζί τα φάγαμε», η Μαρφίν, οι κρεμάλες, ο λόγος εμφυλιοπολεμικού μίσους, η χρυσαυγίτικη επέλαση και τα «go back Madam Merkel» έδωσαν τη θέση τους σε ένα κλίμα συναίνεσης και κατευνασμού, που επέβαλε η ίδια κοινωνία, η οποία κάποτε ήταν «στα κάγκελα».

Μπορεί η επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό να ήταν αποτέλεσμα ενός καλά υπολογισμένου πολιτικού τακτικισμού, ώστε να «εγκλωβίσει» την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αποφύγει ο ίδιος τυχόν εσωκομματικές γκρίνιες που θα συνόδευαν μια άλλη επιλογή. Είναι όμως και η ποιότητα της προέδρου του ΣτΕ, της διαδρομής, του κοινωνικού της αποτυπώματος, που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον κ. Παυλόπουλο και προσδίδει αξία στην επιλογή.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος, εξάλλου, ήταν η επιτομή ενός πολιτικού σχεδίου των Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου και της καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργήσει νέες διαιρέσεις και τομές στο πολιτικό σύστημα, με βάση τον άξονα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Παυλόπουλος επιλέχθηκε ως αντιμνημονιακός Πρόεδρος -άλλο που μπροστά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναδιπλώθηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πρώτες λέξεις της νέας Προέδρου δικαιώνουν τη στήριξή της από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Η αναφορά της στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν έμεινε ασυνόδευτη από τις προοδευτικές επικλήσεις της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης των ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής κρίσης, της διαχείρισης των κοινωνικών και εθνικών ζητημάτων, με τα οποία θα αναμετρώμαστε για πολλά χρόνια.

Είναι ευχή και χρέος όλων μας η νέα Πρόεδρος να πετύχει στο έργο της, ώστε ο ρόλος και ο λόγος της να αποτελούν ένα ουσιαστικό στήριγμα για τους πολίτες που έμειναν πίσω τα χρόνια της κρίσης. Τους νεότερους που θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή. Αλλα και για όσους επιζητούν ένα προοδευτικό αντίβαρο στη συντηρητική διακυβέρνηση και στις κοινωνικά διαλυτικές συνταγές της.

*Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

/www.efsyn.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό ατύχημα είχε ένας αγρότης χθες (28/03) το πρωί, στην Στιμάγκα Κορινθίας, κατά την διάρκεια εργασιών σε χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, ο άτυχος ά . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός λειτουργίας την θα είναι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, όλες οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., λόγω προγραμματισμένης αναβάθμισης του Πληροφοριακο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση σκύλων σε γυναίκα εκτυλίχθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε πάρκινγκ της οδού Μάντικα στη Ραφήνα. Όπως αναφέρει το irafina.gr, ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε ο Δήμος . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
Image
Image

Search