ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε μείωση μισθών και αύξηση ανισοτήτων


 Γιώργος Καρατσιουμπάνης*

  
Οι εργαζόμενοι στα δύο τρίτα των κρατών-μελών της Ε.Ε. λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ της χώρας τους από ό,τι στην αρχή της δεκαετίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

◾ Στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το μερίδιο των μισθών –ένας βασικός δείκτης ανισότητας– μειώθηκε σε 18 κράτη-μέλη μεταξύ του 2010 και του 2019.

◾ Η Ιρλανδία είδε τη μεγαλύτερη πτώση του ποσοστού του ΑΕΠ που καταβλήθηκε στους μισθούς με 19%, έναντι της Κροατίας (11%), της Κύπρου (6%), της Πορτογαλίας (5%) και της Μάλτας (5%).

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωταθλητών στη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Μάλιστα, η Συνομοσπονδία προειδοποιεί ότι αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανισότητας, λόγω της ανακατανομής του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μερίδιο των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4,5% τα τελευταία δέκα χρόνια (από 54,1% του ΑΕΠ το 2009 σε 49,6% το 2019). Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αυτή είναι η έκτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες η κατανομή του πλούτου παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα, αφού το μερίδιο των εισοδημάτων των εργαζομένων μειώθηκε οριακά στην Ε.Ε. (0,8%) και στην ευρωζώνη (0,7%).

Με τα νέα δεδομένα η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο από το ΑΕΠ, σε σχέση με το κεφάλαιο. Ενδεικτικά, στην Ε.Ε. ο μέσος όρος του μεριδίου των εργαζομένων είναι 56,2%, ενώ στην ευρωζώνη είναι 56,3%. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το συνολικό μερίδιο των εργαζομένων (49,6%) είναι μικρότερο από το μερίδιο του κεφαλαίου.

Η νέα τάξη των εργαζόμενων φτωχών: Η μείωση του μεριδίου των εργαζομένων οφείλεται στην υποτίμηση της εργασίας και ιδιαίτερα στις μορφές μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται ολοένα περισσότερο η νέα τάξη των «εργαζόμενων φτωχών», η οποία δημιουργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων και συνεχίζεται σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μέσα στο 7μηνο που είναι κυβέρνηση, η Ν.Δ. έχει δείξει ότι ενισχύει την ολιγαρχία και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σκοπός του Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της πολιτικής που ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης.

Η ανακατανομή του πλούτου εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που αδυνατούν να ζήσουν αξιοπρεπώς είναι δυσανάλογα υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να καταγράφει, μετά τη Λετονία (78,4%), το υψηλότερο ποσοστό φτωχών ή οικονομικά ευάλωτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα το 68,3% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, το 12,9% έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και το 55,4% είναι οικονομικά ευάλωτο. Κινδυνεύει δηλαδή να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, μια και δεν έχει αποταμιεύσεις που μπορούν να τον συντηρήσουν για πάνω από 3 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη χώρα μας, το υψηλότερο 20% του πληθυσμού έχει 5,5 φορές μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από το χαμηλότερο 20%.

*Οικονομολόγος-πολιτικός σύμβουλος της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
www.efsyn.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας. Συγκεκριμένα, δ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποκαλυπτήρια του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκλογές έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς παρουσίασε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος και τα πέντε τελευταία ονόματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με απο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συνέθεταν σφοδροί άνεμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με αποτέλεσμα τον τραυματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
Image
Image

Search