ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βίαιη μετεξέλιξη της εκπαίδευσης προ των πυλών

Συμπληρώνοντας 2 εβδομάδες χωρίς σχολεία, οι συνολικά 250 χιλιάδες μαθητές και άλλοι διπλάσιοι φοιτητές βρέθηκαν βίαια έξω από το φυσικό τους χώρο, έτσι απρόσμενα. Ποιος θα το φανταζόταν εν έτει 2020, ότι η συνολική εκπαιδευτική κοινότητα κινδυνεύει να μην ολοκληρώσει την χρονιά της.

Ποιος θα φανταζόταν - ούτε στα πιο τρελά και κακόγουστα όνειρα - ότι το εκτάκι δεν θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την τελευταία του γιορτή στο Δημοτικό του πριν αφήσει τους Δασκάλους του, για να μεταβεί στο Γυμνάσιο, και ούτε το 17χρονο να δώσει τον αγώνα του για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους ίδιους όρους που έδωσαν οι συμμαθητές του την περσινή και όλες τις χρονιές. Αμ δε, οι τελειόφοιτοι στα πανεπιστήμια που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ορκωμοσία και χωρίς την δυνατότητα για την πολυπόθητη εισαγωγή τους στην αγορά εργασίας, η οποία ας γελάσουμε, σιγά μην υπάρχει ή στην καλύτερη σιγά μην τους περιμένει.

Η εκπαιδευτικοί ανέτοιμοι για το πλήγμα που δέχτηκαν. Η εργασία θα αλλάξει, αλλάζει.

Το τέλος της συμβατικής τάξης είναι εδώ!!!

Το τρένο της εξέλιξης είναι εδώ. Θεωρώ ότι σφύριξε και όσοι ήσαν υποψιασμένοι ανέβηκαν. Οι υπόλοιποι θα μείνουν με τα ερωτήματα πότε πέρασε, γιατί δεν είναι μέσα στα βαγόνια;

Η τεχνολογία, τα εργαλεία υπήρχαν και εξελίχθηκαν. .

Η ψηφιοποίηση της διδασκαλίας, της επικοινωνίας και της διοίκησης είναι επιτακτική ανάγκη. Εκπαιδευτικοί, μαθητές γονείς και διοικούντες, περνάνε ένα μεγάλο crash test. Η αποβολή από την νέα τάξη πραγμάτων θα είναι ακόμα πιο βίαιη. Ο αποκλεισμός, εργασιακός για τους εκπαιδευτικούς και ο εκπαιδευτικός για τους μαθητές είναι προ των πυλών.

Άμεση η ανάγκη για ανάπτυξη ατομικών ψηφιακών δεξιοτήτων. Η διαχείριση της ψηφιακής τάξης, θα απέχει πολύ μακριά από τη φυσική παρουσία. Δεν θα χρειάζονται οι 114 απουσίες για να περάσεις την τάξη αλλά ο χρόνος παραμονής στην πλατφόρμα. Δεν θα χρειάζεται να πάρεις τηλέφωνο τον Διευθυντή σου για να τον ενημερώσεις ότι θα αργήσεις, αλλά η ψηφιακή σου τάξη θα έχει ξεκινήσει χωρίς εσένα και θα έχεις την εργασιακή απουσία. Οι βαθμοί των τεστ θα είναι online και δεν θα χρειάζεται αρκετός χρόνος για να δημιουργήσεις παιδαγωγικό κλίμα στην ψηφιακή τάξη, αφού με το πάτημα ενός πλήκτρου ο μαθητής θα σωπαίνει και θα αποβάλλεται ψηφιακά.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ανέτοιμη. Από το υπουργείο Παιδείας όπου φάνηκε στον πρώτο ιό η γύμνια του. Η οικονομική κρίση αυτά άφησε, αυτά παραλαμβάνουν οι νέες γενιές. Ας μην κατηγορήσει κανείς τους εκπαιδευτικούς και τις συνθήκες όπου εργάζονται. Το φιλότιμο δεν αρκεί στην νέα Εποχή.

Η επόμενη ημέρα είναι η κρίσιμη.

Αν η πολιτεία δεν στηρίξει άμεσα το δημόσιο σχολείο, με υλικοτεχνική υποδομή η οποία να κοιτάει την επόμενη δεκαετία και αν και από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί δεν διαμορφώσουν με την πινελιά τους το νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον, θα χαθούν πάλι γενιές και γενιές.

Κοιτώντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ας στηριχθεί και το Δημόσιο Σχολείο για να μην καταρρεύσει και ολόκληρη η κοινωνία.

Ας ελπίσουμε ότι θα διαμορφώσουμε εμείς την νέα ψηφιακή μας πραγματικότητα!

* Ο Παναγιώτης Καράμπελας είναι διευθυντής ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας, Msc Οικονομική Ανάλυση, Msc Διοίκηση Εκπαίδευσης, ειδίκευση στην ειδική αγωγή.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Γνωρίζετε πόσο αλκοολ πίνουν οι ευρωπαίοι; Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, κάθε άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει, κατά μέσο όρο 9,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ, που ισοδυναμεί με περίπου . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται στην αποψινή επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Στέφανο Κασσελάκη και φυσικά των πέντε προσώπων που έχει επιλέξει για την ολοκλή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας  και  Ακαρνανίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά εννέα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μια απώλεια σημειώθηκε το βράδυ στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος δάσκαλος Παύλος Ριχάνης. Την είδηση του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας  και  Ακαρνανίας συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά εννέα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μια απώλεια σημειώθηκε το βράδυ στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς έφυγε από τη ζωή ο συνταξιούχος δάσκαλος Παύλος Ριχάνης. Την είδηση του θανάτου του γνωστοπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
Image
Image

Search