ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Kορωνοϊός στη Σουηδία – πρωτόγνωρες αποφάσεις

Αντώνης Αντωνιάδης*

Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει σοβαρά τη Σουηδία. Τα κρούσματα είναι πάνω από 8000 και οι νεκροί γύρω στους 700. H σκανδιναβική χώρα έχει επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κυβέρνηση εναποθέτει περισσότερη ευθύνη στους κατοίκους και ελπίζει να περάσει την κρίση χωρίς να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα όπως παραδείγματος χάρη η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο στόχος είναι η «ανοσία της αγέλης», μια στρατηγική μέσω της οποίας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα νοσεί σιγά-σιγά για να γίνει η εξάπλωση του ιού πιο αργή και σταδιακή στην χώρα. Η κυβέρνηση δεν νομίζει ότι το σουηδικό σύστημα υγείας θα αντέξει μια εξάπλωση όπως στην Ιταλία. Σίγουρα η Σουηδία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να γίνει μπούμερανγκ, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να κριθεί αν η στρατηγική ήταν σωστή ή λανθασμένη.

Στην οικονομία τα πράγματα είναι σοβαρά και η σουηδική κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί με το να παρέχει πακέτα στήριξης σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Στις επιχειρήσεις έδωσε 30 δισεκατομμύρια ευρώ, στις αθλητικές οργανώσεις έδωσε 50 εκατομμύρια ευρώ και τελευταία έδωσε 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ στους δήμους της χώρας για να επιβιώσουν κατά τη δύσκολη περίοδο.

-Είναι το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στους δήμους που έχουμε δώσει ποτέ, λέει η υπουργός οικονομικών της Σουηδίας, η Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ταυτόχρονα δυο οικονομολόγοι είπαν στην κρατική τηλεόραση ότι τα πακέτα αυτά δεν είναι αρκετά. Κατά την άποψή τους το κράτος θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά στους μισθούς των εργαζομένων και τα νοίκια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Τα πακέτα θα έπρεπε να ήτανε τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερα, υποστηρίζουν οι δυο οικονομολόγοι Λαρς Κάλμφορς και Γιόχαν Χάσλερ.

Επιπλέον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η περίθαλψη να μην αντέξει να αντιμετωπίσει τον ιό και τους ασθενείς. Ο αριθμός των θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (MEΘ) ήταν 2 ανά 100 000 άτομα πριν την κρίση. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι σχεδόν 6 ανά 100 000 άτομα και τώρα υπάρχει ανησυχία τα νοσοκομεία στη Σουηδία να βρεθούν σύντομα σε κατάσταση υπερπλήρωσης.

-Σιγά σιγά φτάνουμε στα όρια μας. Αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την επόμενη εβδομάδα, το αργότερο, θα έχουν τελειώσει οι θέσεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα (Karolinska), λέει ο γιατρός Αντέρς Χαρφνέρ στην σουηδική κρατική τηλεόραση.

Υπάρχει επίσης μεγάλο έλλειμμα νοσοκομειακού υλικού και προσωπικού. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προσφέρει κατάλληλα ατομικά προστατευτικά μέσα στους γιατρούς και στις νοσοκόμες που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς του Covid-19.

-Μόλις το άκουσα σκέφτηκα πως με το να χαμηλώνουν το επίπεδο των προστατευτικών μέσων παίζουνε με τις ζωές των ανθρώπων και ανησυχώ πολύ, λέει ο νοσοκόμος Όσκαρ Νίλσον στην σουηδική εφημερίδα Αφτονμπλάντετ (Aftonbladet).

Παράλληλα με αυτά η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σουηδίας έδωσε το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί την κίνηση των κατοίκων της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λαμβάνει τις πληροφορίες διαμέσου της εταιρείας Τέλια (Telia). Η απόφαση σκοπεύει να διευκολύνει την ιχνογραφία του ιού.

Ο υπεύθυνος για την ανάλυση πληροφοριών στην Τέλια (Telia), Κρίστοφερ  Όγκρεν, μιλάει στο κρατικό ραδιόφωνο:

-Αυτό που θα κάνουμε είναι να δώσουμε ανώνυμα στοιχεία για το πώς κινούνται οι πελάτες μας στην κοινωνία. Παραδείγματος χάρη θα κοιτάξουμε πόσοι ταξιδεύουνε από την Στοκχόλμη στα προάστια.

Ο Κρίστοφερ  Όγκρεν επισημάνει ότι οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να καταγράψουν τις κινήσεις τον ανθρώπων και ότι μόλις τελειώσει η κρίση θα τα σβήσουν όλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να κλείσει συμφωνίες, εκτός από την Τελία, με άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες στην Σουηδία. Ήδη συνεργάζεται με εταιρίες στη Γερμανία, Νορβηγία και στη Νότια Κορέα για να συλλέξει πληροφορίες για την κίνηση των κατοίκων των χώρων αυτών.

* γλωσσολόγος που ζει στη Σουηδία και σπουδάζει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημοσιογραφίας
/www.efsyn.gr/

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευρυμένη συνάντηση εργασίας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη Δυτική Αχαΐα, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search