ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δυτική Αχαΐα: «Δήμος Δυμαίων» το νέο όνομα

O δήμος δυτικής Αχαΐας ενημερώνει τα εξής:

Παραδόθηκε στο Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά η μελέτη του Αρχαιολόγου Βασίλη Αργυρόπουλου και του Αρχαιολόγου-Εκπαιδευτικού Κώστα Παπαγιαννόπουλου σχετικά με τη μετονομασία του Δήμου και την επιλογή του δηλωτικού του σήματος.

Πρόκειται για μια εργασία 32 σελίδων την οποία είχε ζητήσει από τους δύο ειδικούς ο Δήμαρχος προκειμένου να τεκμηριωθεί από κάθε δυνατή πλευρά η πρόταση μετονομασίας του Δήμου και ανάδειξης του σήματός του.

Οι δύο μελετητές ξεκινούν από τις πρώτες γραπτές πηγές του 4 ου -5 ου π.Χ. αιώνα όπου καταγράφεται η πόλη Δύμη ή Δύμαι ενώ είναι γνωστός ο ρόλος της στη σύμπηξη της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Στη συνέχεια καταγράφονται συστηματικά οι ιστορικές αναφορές σε Δύμη, Δύμαι, Δύμα και Δυμαίαι.

Ακολουθεί η νεότερη εποχή όπου και επισημαίνεται ότι με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και με Διάταγμα του 1835 προβλέπονταν η σύσταση του Δήμου Δύμης και αυτή πρακτική συνεχίζονταν συστηματικά μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όλη την ιστορική του διαδρομή τα γεωγραφικά όρια της Δυτικής Αχαΐας συμπίπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα σημερινά Καλλικρατικά όρια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται η γεωγραφική ενότητα της περιοχής.

Τυατόχρονα οι μελετητές υπογραμμίζουν ότι το όνομα ενός Δήμου πρέπει να εμπεριέχει ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή, τη φυσιογνωμία και τις μνήμες των ανθρώπων του.

Για την ακρίβεια αναφέρεται ότι «η ονομασία ενός τόπου είναι ψυχή, συναίσθημα αλλά και η μνήμη που δημιουργεί τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και τη σχέση τους με τον τόπο που ζουν».

Με βάση όλα τα παραπάνω οι μελετητές υιοθετούν την πρόταση για αλλαγή του ονόματος από Δήμο Δυτικής Αχαΐας σε Δήμο Δυμαίων, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για μετονομασία αλλά για αποκατάσταση της ορθής ταυτότητας.

Τέλος και σε ότι αφορά το σήμα του Δήμου προτείνονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές με βάση αρχαιολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα νομίσματα με την ένδειξη της Δύμης.

Η πρόταση θα εισαχθεί προς συζήτηση και η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα κληθεί να επικαιροποιήσει παλαιότερες σχετικές αποφάσεις ενώ στη συνέχεια θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων” αναφέρο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπητήρια από καρδιάς, σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
Image
Image

Search