ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάτρα: Επιστολή Πελετίδη στον υφυπουργό οικονομικών για το Ριγανόκαμπο

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, επανέρχεται, για μια ακόμη φορά, στο αίτημα για την παραχώρηση χρήσης στο Δήμο, του χώρου στον Ριγανόκαμπο.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρει:

«Εδώ και 5 χρόνια ο Δήμος μας έχει υποβάλλει αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση «Ριγανόκαμπος», ώστε να τον διαμορφώσουμε σε χώρο πρασίνου (Ανατολικό Πάρκο), αθλητισμού, πολιτισμού, όπως προβλέπεται και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών (Γ.Π.Σ. ΦΕΚ 358/30-12-2011).
    Πρόκειται για το τμήμα ΑΒΚ 805Α Δημοσίου ακινήτου -παλαιός σκουπιδότοπος Πάτρας-, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 27 χρόνια χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα.
    Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 07-09-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 αρ. 196 του Ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε.

    Όσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης ΖΕΑ 2, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων της ΔΕΥΑΠ και της 6ης ΕΜΑΚ.
    Αναφορικά δε με την κατάρτιση του δασολογίου, στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες της περιοχής, το σύνολο του ακινήτου κυρώθηκε ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό (ΑΝ) και (ΔΑ).

    Ο χώρος των 130 περίπου στρεμμάτων είναι ζωτικής σημασίας, διότι ο Δήμος θέλει να καλύψει μέρος των σοβαρών του ελλείψεων σε υποδομές.
Από το 2015 έχουμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές υπόψιν της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, των αρμόδιων Υπουργών, του Πρωθυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πριν μερικούς μήνες, λάβαμε την διαβεβαίωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ότι θα διαμορφωθεί σύντομα πρόταση για την απόδοση της έκτασης στο Δήμο Πατρέων, κάτι που δεν ολοκληρώθηκε.

Η πρόταση που ήταν υπό μελέτη και ετοιμαζόταν να πάει προς το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ, θα εξέταζε:
Πρώτον, την επαναφορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) και παραχώρησή του στη συνέχεια στο Δήμο Πατρέων. Η επαναφορά θα γινόταν αξιοποιώντας τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016, που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακίνητα -όπως αυτό που ζητούμε- στο Ελληνικό Δημόσιο και να μην μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ.
Δεύτερον, -στο βαθμό που το προηγούμενο δεν γίνεται- να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ στο Δήμο, με την πρόβλεψη ότι εφόσον παράγονται κέρδη από την αξιοποίηση του χώρου, ένα ποσοστό θα δίνεται στην ΕΤΑΔ.
Ζητάμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό, ώστε να ενημερώσουμε για τις συζητήσεις με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και την προηγούμενη κυβέρνηση και να εξεταστούν οι περεταίρω ενέργειες για απόδοση της έκτασης».


Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική βραδιά για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά βρίσκονται στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς επικράτησαν 3-2 στα πέναλτι της Φενέρμπαχτσε με ήρωα τον Τζ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε περισσότερες από 2.165 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίθηκαν αστυνομικοί σε όλη τη χώρα που αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο 15νθήμ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των Ευρωεκλογών διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται καταλληλότερος ως πρωθυπουργός. Στην εκ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Μπριζ ήταν καλύτερη και στην Τούμπα, μετά το ματς στο Βέλγιο, κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 2-0 με δύο γκολ από τον Τζούτγκλα στο πρώτο 45λεπτο και πέρασε στα ημιτελικά όπου θα βρει απέναν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2024) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στο μεγαλύτερο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεύεται τηνΠαρασκευή ο 47χρονος Φίλιππος Δημητρακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο Ηταν παντρεμένος με την πρώην παρουσιάστρια εκπομπών Ματίνα Μιχάλη με την οπ
Image
Image

Search