ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αχαία: "Φράγμα"... Μυλωνά σε Πελετίδη - " Ή μπαίνεις... ή βγαίνεις "

Το επόμενο, μεγάλο και καθοριστικό βήμα, για την ύδρευση της Δυτικής Αχαΐας, ετοιμάζεται να κάνει ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, ανακινώντας το σημαντικό έργο του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου, στην κατεύθυνση αυτό να γίνει λειτουργικό υπό έναν διοικητικό φορέα. Τη Δευτέρα, διόλου τυχαία, η δημοτική αρχή της Κάτω Αχαΐας, φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του φράγματος, εκδίδοντας ψήφισμα με τις θέσεις της, υπέρ της συνδιοίκησης Κράτους - Περιφέρειας - Δήμων.

Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στους όμορους συνδικαιούχους Δήμους Πατρέων και Ερυμάνθου, για να καταφανεί το πως και οι τρεις θα προχωρήσουν προς αυτό τον σκοπό.

Η δημοτική αρχή του Θόδωρου Μπαρή (στον Ερύμανθο) φαίνεται να συμφωνεί με το παραπάνω μοντέλο διοίκησης, ωστόσο θα επιχειρηθεί να καταγραφεί και η ανάλογη επίσημη θέση της πλειοψηφίας του ΔΣ Πάτρας, αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μυλωνάς - ενόψει της μεθαυριανής συζήτησης και απόφασης - όταν ρωτήθηκε από την «Π» για τη εκπεφρασμένη αντίθετη άποψη της δημοτικής αρχής του Κ. Πελετίδη, αφού θέλει κρατικό φορέα διοίκησης στο Φράγμα και δωρεάν νερό για τους δημότες, ο δήμαρχος εμφανίστηκε ξεκάθαρος και αποφασιστικός:

«Στόχος μου είναι να πιέσουμε τα πράγματα, ώστε να ξεκινήσει ο φορέας, γιατί φτάνει ο καιρός, το έργο είναι έτοιμο, νερό δεν έχουμε, άρα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί. Αν ο κ. Πελετίδης επιμείνει, δεν έχει πλειοψηφία. Θα τον παρακάμψουμε και θα κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μπορούμε να τον περιμένουμε». Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η έμφραξη του Φράγματος και απομένει η επιτακτική ανάγκη να παρθούν αποφάσεις για ένα έργο ύδρευσης ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής, αφού όπως εκτιμά η κατασκευάστρια εταιρεία «Μηχανική» η κάλυψη του θα είναι τέτοια ώστε το νερό θα επαρκεί.

Από τα μέσα Νοεμβρίου το κυρίως φράγμα Αστερίου ξεκίνησε να καλύπτεται από νερό, με χρόνο πλήρους κάλυψης της λεκάνης κατάκλισης τους 20 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται να περάσουν δύο περίοδοι βροχοπτώσεων. Ομως, μέσα στο α' εξάμηνο από την ώρα που θα κλείσει ο αγωγός και θα προστεθεί νερό από το δεύτερο Φράγμα που είναι ήδη έτοιμο, θα μπορεί να ξεκινήσει η υδροδότηση στη Δυτική Αχαΐα, στη ΒΙΠΕ, αλλά και στην Πάτρα, όπως δηλώνει στην «Π» ο διευθυντής Κατασκευής Εργου Δημήτρης Σάκκος.

Σε ποσοστό κάλυψης 100%, το Φράγμα θα περιέχει 45 εκατ. κυβικά μέτρα (m3) νερού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες για τις επόμενες δεκαετίες που υπολογίστηκαν (στην προ 10ετίας μελέτη) για τους δύο δήμους, το έτος 2035 στα 40.443.229κυβικά μέτρα νερού.

Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων και μετά από οκτώ αναθεωρήσεις, το τίμημα «σφραγίζεται» στα 95 εκατ. ευρώ. Το 1965 εκπονήθηκε η προκαταρκτική μελέτη στην οποία εξετάσθηκαν διάφορες θέσεις για την κατασκευή των φραγμάτων ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής της Κάτω Αχαΐας.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένοχη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία παρά τη σθεναρή επιμονή της ότι είναι αθώα και δεν σκ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμη και στα φάρμακα της εποχής, που δεν είναι άλλα από τα αλλεργιογόνα είτε σε χάπια, είτε σε αλοιφές, με όσους νοσούν να ψάχνουν την θεραπεία τους από φ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
Image
Image

Search