ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

«Ρίχνουν» τις εξαγωγές ροδάκινου οι δασμοί Τράμπ

 Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι Έλληνες εξαγωγείς κομπόστας ροδάκινου από τους αυξημένους δασμούς που επέβαλλε προς τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα η αμερικανική κυβέρνηση. 

Οι κυρώσεις που επέβαλλε ο προέδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπολογίζεται ότι θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές φτάνοντας το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται στον κλάδο των κονσερβοποιών και των ροδοκινοπαραγωγών αφού η αγορά των ΗΠΑ για την κομπόστα ροδάκινο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, με την αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών να αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ.

 Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες του αγροτικού κλάδου, «οι Έλληνες παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου είναι ήδη “γονατισμένοι” από το ρωσικό εμπάργκο και τώρα έρχονται οι ΗΠΑ να ισοπεδώσουν και το βιομηχανικό ροδάκινο». 

Η Ελλάδα εμφανίζεται στον κατάλογο των δασμών που θα επιβληθούν και σε άλλα καίρια της εξαγωγικά προϊόντα όπως είναι η φέτα, τα τυριά και τα υποκατάστατα αυτών, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνι), το γιαούρτι, το συσκευασμένο χοιρινό, το βούτυρο και άλλα γαλακτομικά προϊόντα και οι χυμοί. 

Σώθηκαν 

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διπλωματικές και - οικονομικού χαρακτήρα - επαφές ώστε να εξαιρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά προϊόντα, με το σημαντικότερο πλέον να είναι οι κομπόστες φρούτων, αφού την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισε την πρώτη της μάχη για το λάδι και τις ελιές. Συγκεκριμένα εξαιρέθηκαν από τους επικείμενους δασμούς τόσο το ελαιόλαδο όσο και οι βρώσιμες ελιές, προϊόντα που αντιστοιχούν στο 54% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Πηγές του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης κάνουν λόγο για μία τεράστια ανάσα που δίνεται στο κυριότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν της χώρας προς την αμερικανική αγορά αφού όχι μόνο γλιτώνει την ελληνική οικονομία από ένα βαρύ πλήγμα, αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για τα προϊόντα αυτά. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει σταματήσει τις θεσμικές επαφές με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα να έχει κάνει ήδη μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου να θέσει εκ νέου το θέμα.

 

Κραυγή αγωνίας 

Οι δασμοί (25%) που αναμένεται να επιβληθούν στις κομπόστες ροδάκινου είναι ένα επιπλέον ποσοστό στο ήδη υφιστάμενο 18%, φτάνοντας το 43%. Η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι πρόσθετοι δασμοί θα οδηγήσουν τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό ενώ θα δώσουν την χαριστική βολή στην ελληνική ροδακινοπαραγωγή. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος της κονσερβοποιίας φρούτων θεωρείται ως ο leader της παγκόσμιας αγοράς με τα προϊόντα τους να εξάγονται κατά 98% ενώ το 15% των εξαγωγών τους «οδηγούνται» ετησίως προς την αμερικανική αγορά. «Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ, παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Ακόμα χειρότερα, η απόφαση αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική» δηλώνει στην «R», o πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου. Παράλληλα, τα νούμερα της φετινής παραγωγής μαρτυρούν την αυξητική πορεία του κλάδου καθώς αγγίζει τους 420 χιλ. τόνους, όταν πέρσι έφταναν τους 320 χιλ. τόνους με το γεγονός αυτό να είναι ο βασικός λόγος που η Ένωση ζητάει τουλάχιστον εάν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να εξαιρέσει την κομπόστα, να προσπαθήσει τουλάχιστον για φέτος να «ταξιδέψουν» τα προϊόντα χωρίς τους πρόσθετους δασμούς με τον Κ. Αποστόλου να προσθέτει ότι: «είχαμε έγκαιρα ενημερώσει όλους τους χειριστές του θέματος για τον κίνδυνο που ερχόταν μπροστά μας και είχαμε την εντύπωση ότι δεν θα μας ήμασταν στη επικείμενη λίστα. Σήμερα ζητάμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να αρθεί το μέτρο αλλιώς πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του». 

Γαλακτοκομικά 

Άλλα προϊόντα που θα πληγούν είναι τα τυριά, με την αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών να φτάνει το 2018 τα 29,11 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φέτα στις ΗΠΑ πραγματοποιείται περίπου το 2% των συνολικών εξαγωγών του δημοφιλούς ελληνικού τυριού. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνεται και το γιαούρτι, όμως η Ελλάδα πραγματοποιεί ελάχιστες εξαγωγές στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τα φρούτα και τους χυμούς, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων εξαγωγής, διακίνησης φρούτων, λαχανικών και χυμών, Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης δηλώνει ότι: «μπορεί οι εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά για τα φρούτα να μην είναι μεγάλες ωστόσο έχουμε προετοιμαστεί φυτουγειονομικά πλέον για μία δυνατότερη παρουσία προς αυτή την αγορά και οι συγκεκριμένοι δασμοί έρχονται να μας στερήσουν την όποια εξέλιξη θα μπορούσαμε να έχουμε. Θα πρέπει η Πολιτεία να ζητήσει - όπως η Κομισιόν έχει προβλέψει - τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις από αυτές τις ενέργειες και θα στηρίξει όσους πλήττονται από τους δασμούς». 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένοχη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία παρά τη σθεναρή επιμονή της ότι είναι αθώα και δεν σκ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
Image
Image

Search