ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Η ακτινογραφία της Eurostat, πως κατανέμονται οι κοινωνικές δαπάνες

Μία στατιστική μελέτη της Eurostat για το τι δαπανά κάθε χώρα σε κοινωνικές παροχές, αναδεικνύει τις ανισορροπίες του Κράτους Πρόνοιας. Η μελέτη δεν συγκρίνει απλώς τι δαπανά κάθε χώρα για κοινωνικές παροχές, αλλά και πού ακριβώς στοχεύουν αυτές. Αν μείνει κανείς στη συνολική εικόνα, δηλαδή στις κοινωνικές μεταβιβάσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, μπορεί να σχηματίσει την εντύπωση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από άλλες χώρες, πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί η κρίση. Πράγματι, οι κοινωνικές δαπάνες βρίσκονταν το 2017 (τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία) στο 25,2% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερα, μεν, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 27,9% αλλά χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος βρίσκονται πιο κάτω από την Ελλάδα

Η εικόνα «θολώνει», όταν μπει κανείς στη διαδικασία μιας άλλης σύγκρισης, αυτής των απόλυτων αριθμών. Έτσι, σε όσους Μονάδων Αγοραστικής Δύναμης, οι κατά κεφαλήν κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ήταν 5.100 πραγματικά ευρώ, με την «ψαλίδα» να ανοίγει σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρώπης αλλά και τις χώρες της Ιβηρικής.

Κράτος πρόνοιας: Πού κατευθύνονται οι δαπάνες

Η πλέον αποκαλυπτική σύγκριση γίνεται ως προς του πού κατευθύνονται αυτές οι δαπάνες. Η γενική εικόνα, ως ήταν αναμενόμενο, δείχνει ότι σχεδόν το 46% των κοινωνικών δαπανών αφορούν σε συντάξεις είτε γήρατος είτε χηρείας. Ένα μεγάλο κομμάτι πηγαίνει σε επιδόματα/παροχές αναπηρίας και ασθένειας, ενώ καταγράφεται ως γενική τάση μια σχετικά ισορροπημένη ενίσχυση των ανέργων και των ατόμων που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Υπάρχει, όμως κι ένα «γενναίο» κονδύλι, που κατευθύνεται στη στήριξη των οικογενειών, με κάποιες κραυγαλέες εξαιρέσεις. Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με μεγάλη διαφορά, ως προς τη χρηματοδότηση των συντάξεων, καθώς αυτές απορροφούν το 62,8% των κοινωνικών δαπανών. Αντιθέτως, η στήριξη των φτωχών νοικοκυριών απορροφά μόλις το 1,56% των κοινωνικών δαπανών, ενώ πολύ χαμηλά βρίσκεται η χρηματοδότηση ανέργων και οικογενειών. Ειδικά όσον αφορά στις οικογένειες, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι πέρα από τη μίζερη συνεισφορά του Κοινωνικού Κράτους, αντιμετωπίζουν από τα μεγαλύτερα βάρη φόρων- εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, φόροι και εισφορές για ένα ζευγάρι μισθωτών με 2 παιδιά «τρώνε» το 23,7% των ακαθάριστων αποδοχών τους, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ είναι 21%.

Πηγή: iefimerida.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

της Ουρανίας Πάλμου, Διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού - MCS στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, αντιπροέδρου ΤΕΕ ΤΔΕ Η συζήτηση που έγινε για την κατασκευή μαρίνας «Mega  Yacht » στο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε γνωστό σούπερ μάρκετ, στην Τριών Ναυάρχων, στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ακρωτηριάστηκε πιθανόν από τροχό κοπής τυριών, το δάχ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ρεάλ αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι στο "Έτιχαντ" και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν σε θέση άμυνας για να συγκρατήσει τους φορμαρισμένους . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάνουελ Νόιερ κράτησε το μηδέν απέναντι στην Άρσεναλ και βοήθησε στην πρόκριση της Μπάγερν στα ημιτελικά του Champions League, πανηγυρίζοντας κι ένα ατομικό ρεκόρ. Ο Γερμανός τε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου συζήτησε για τις συνθήκες που δημιουργούνται τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα με βάση πολύ σημαντικές μελέτες τοπικών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα που άπτονται της συνεργασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν,σε κλίμα συνεργασίας, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και εκπροσώπων των Δασαρχείων της Αχαΐας.  Ο ισχ
Image
Image

Search