ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε θέση μάχης οι νησιώτες για τις νέες δομές - Απόβαση στην Αθήνα

Το έκτακτο μέτρο της επίταξης για την δημιουργία κλειστών δομών, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις στα πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενώ παράλληλα έχει διχάσει τις τοπικές κοινωνίες που προσβλέπουν στην αποσυμφόρηση των νησιών για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Το κλίμα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων ήταν εκρηκτικό με τα περισσότερα μέλη να τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το Μαξίμου κρατάει επί του παρόντος χαμηλούς τόνους, τονίζοντας πως ο διάλογος με τους τοπικούς φορείς και τους περιφερειάρχες μπορεί να συνεχιστεί για όλα τα ζητήματα, εκτός βέβαια από το θέμα των κλειστών κέντρων τα οποία θα γίνουν στα σημεία που έχουν ήδη οριστεί.

Επίσης διαβεβαιώνουν πως με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση η κατάσταση θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη από την στιγμή που θα μπει λουκέτο σε όλες τις άναρχες δομές οι οποίες έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας αλλά και σε εστίες απειλής για την δημόσια υγεία.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Είναι κάτι το οποίο είναι πιεστικό, είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία περιμένει να το δει να υλοποιείται. Και η κοινωνία είναι μαζί μας όσον αφορά την κατεύθυνση των βασικών αξόνων του σχεδίου μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε θέση μάχης οι νησιώτες  

Το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου μετά από μία έντονη συνεδρίαση αποφάσισε να στηρίξει την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη έξω από το υπουργείου Εσωτερικών, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματιστεί να γίνει η συνάντηση του Νότη Μηταράκη με τους περιφερειάρχες και τους τοπικούς φορείς. Παράλληλα διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ιδιαιτέρως αρνητικό το κλίμα είναι στην Χίο αλλά και την Σάμο με τον δήμαρχο της Δυτικής Σάμου που καλεί τους νησιώτες που βρίσκονται στην Αθήνα να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί. «Παραμένουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας και δηλώνουμε πως δεν θα συμμετέχουμε στις όποιες συζητήσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες. Καλούμε την κυβέρνηση  να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία με ευθύνη της κατέστρεψε», αναφέρει ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου.

Διαφωνεί ο Δήμαρχος Μυτιλήνης με τις κινητοποιήσεις

Σε πιο χαμηλούς τόνους κινήθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης που τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων, ενώ πήρε αποστάσεις και για το ζήτημα της καταδίκης της επίταξης. Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευστράτιος Κυτέλης  έφερε προς ψήφιση το ήδη ψηφισμένο ψήφισμα από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της επίταξης γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις του παρατάξεων.

Ο ίδιος με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «πρώτου θέματος» τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στο νησί της Λέσβου, πάνω από 25.000 μετανάστες έχουν κατακλύσει την πόλη, ο φόβος λοιπόν πλέον είναι εμφανής αλλά και η ανησυχία μας και η αγανάκτηση μας έγινε απελπισία, επομένως εμμένουμε στη θέση μας η οποία και χτες ψηφίστηκε από το δημοτικό μας συμβούλιο για άμεση και μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας».

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση θέλουν άμεσα να προχωρήσουν οι εργασίες προκειμένου τα κλειστά κέντρα να είναι έτοιμα το καλοκαίρι, δηλαδή την περίοδο που αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αυτό είναι ουσιαστικά και το στοίχημα του υπουργείου μετανάστευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία στα νησιά, να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να αποσυμφωρηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η κατασκευή των κλειστών δομών αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο στις αρχές Μαρτίου με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα θα κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα.

«Για τις ροές μέχρι το Καλοκαίρι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αποθαρρύνουμε. Και ένα μέτρο αποθάρρυνσής τους είναι, από μόνη της, και η  κατασκευή των κλειστών δομών. Επιπλέον, προχωρούμε στη φύλαξη των συνόρων μας  με τις ενέργειες που έχουμε πει, συμπεριλαμβανόμενων των λειτουργιών του Ολοκληρωμένου Θαλασσίου Συστήματος Επιτήρησης και της προμήθειας των πλωτών μέσων, το λεγόμενο πλωτό φράγμα και τα δέκα νέα σκάφη που χορηγεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Προχωρούμε, επίσης, στην επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου. Άρα για να έχουμε μειωμένο πληθυσμό στα νησιά μας προχωρούμε στο συνδυασμό όλων αυτών των ενεργειών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ύπατη αρμοστεία ΟΗΕ: Εκκενώστε τη Μόρια

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντρέι Μάγιετσιτς αναφέρεται με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ζητώντας την άμεση εκκένωση, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». «Η Ελλάδα υπήρξε γενναιόδωρη και συμπονετική έναντι των προσφύγων, παρά την περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση» τονίζει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας και προσθέτει πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν επιβαρυνθεί με δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. «Είναι επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της, για να μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα» καταλήγει Αντρέι Μάγιετσιτς.

 

thetoc

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search