ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε η «Κυρία της Μήλου»

Μια από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες της επιχειρηματικής, φιλανθρωπικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας, η Καίτη Κυριακοπούλου απεβίωσε σπίτι της, στην Αθήνα, την Πέμπτη 21 Μαΐου, σε ηλικία 97 ετών.

Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι στις 4 Οκτωβρίου του 1922, πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε Αγγλία και Γαλλία, για να έρθει σε ηλικία 13 ετών στην Ελλάδα, αλλά πέντε χρόνια αργότερα, λίγο πριν την Κατοχή, έφυγε ξανά με μια βαλίτσα για να κάνει τον …Γύρο του Κόσμου, δια μέσω Αιγύπτου, Νότιας Αφρικής και Δυτικών Ινδιών, από όπου έφθασε στην Αμερική. Εκεί εργαζόταν και σπούδαζε (Μαθηματικά και Φυσική) ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο Mount Holyoke τής Μασσαχουσέτης, που 60 χρόνια αργότερα, τιμώντας την, της απένειμε το degree Doctor of Human Letters honoris causa.

Στην Ελλάδα επέστρεψε οριστικά το 1950 (όντας πλέον πολίτης του κόσμου) και παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο με τον οποίο έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, τον Οδυσσέα και τη Φλωρίκα.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1970, με τον θάνατο τού πατέρα της Γιώργου Ηλιόπουλου, αναλαμβάνει το πηδάλιο του επιχειρηματικού κολοσσού (Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι) που είχε δημιουργήσει το 1934 ο πατέρας της μαζί με τα αδέλφια του Ηλία και Θανάση.

Έμεινε στο τιμόνι του τεράστιου και υγιούς επιχειρηματικού ομίλου μέχρι το 1989, όταν την διαδέχθηκε ο γιός της Οδυσσέας, αλλά από τότε μέχρι το τέλος του βίου της, σαν επίτιμη Πρόεδρος του Ομίλου, ήταν σε όλους γνωστό ότι, η γλυκύτατη «Κυρία Καίτη» είχε πάντα σημαίνοντα λόγο για τα τεκταινόμενα του Ομίλου.

Στην –ουσιαστικά- 50χρονη επιχειρηματική της πορεία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινωνίες όπου δρούσαν οι εταιρίες του ομίλου, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, προσέφερε πολλές υποτροφίες, υποστηρίζοντας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και ανέπτυξε έντονο φιλανθρωπικό έργο, στηρίζοντας ιδρύματα, μουσεία, οργανώσεις για το περιβάλλον και ιατρικούς οργανισμούς, ενώ διατηρούσε πάντα ένα απίστευτα χαμηλό προφίλ και δεν αναφερόταν ποτέ στις αγαθοεργίες της. Αντίθετα, όσοι είχαν την ευκαιρία να την γνωρίσουν, θαύμαζαν την ικανότητά της να διηγείται ιστορίες και ανέκδοτα από την «νομαδική» ζωή που έζησε μέχρι σχεδόν τα 30 της χρόνια.

Πάντως, για το έργο της έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και το ανώτατο βραβείο τού Διεθνούς Ρόταρυ, ενώ είχε ανακηρυχτεί “Γυναίκα της Χρονιάς” από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Βιογραφίας.

Ευγενής, αθόρυβη και διακριτική, ξεχώριζε για τις προσωπικές σχέσεις της με το προσωπικό του Ομίλου και την αγάπη με την οποία περιέβαλε όλους όσους εργάζονταν στις επιχειρήσεις της. Είχε προσωπικές σχέσεις με επιφανείς του πνευματικού κόσμου της χώρας όπως ο Μάνος Χατζιδάκης, η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής και πίστευε ότι οι εταιρίες για να είναι διαχρονικά βιώσιμες, έπρεπε να αναπτύξουν συνέργειες με μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι στον Όμιλο που συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και τώρα διευθύνει ο εγγονός της «Κυρίας Καίτης» κ. Πάρης Κυριακόπουλος, ανήκει και η εισηγμένη εταιρεία Μοτοδυναμική που αντιπροσωπεύει στη χώρα μας την Yamaha και την Porsche, ενώ πρόσφατα έκανε άνοιγμα και στον τουριστικό κλάδο, με συμμετοχές σε ξενοδοχειακές επενδύσεις και εταιρίες ενοικίασης & χρονομίσθωσης αυτοκινήτων.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευρυμένη συνάντηση εργασίας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη Δυτική Αχαΐα, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search