ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχαΐα: Αθώος μετά από 20 έτη - Του είχαν φορτώσει όλα τα αμαρτήματα

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας απέδωσε χθες ξανά καθαρό στην κοινωνία του Αιγίου, έναν πρώην υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος για σχεδόν 20 χρόνια, έφερε στις πλάτες του, τις βαριές κατηγορίες της απάτης και πλαστογραφίας.

Η υπόθεση χρονολογείται από την περίοδο του 1999 - 2004 στον Δήμο Αιγιάλειας, όπου λόγω της πλήρους ανοργανωσιάς και της απουσίας διαδικασιών ελέγχου στους νεοσύστατους τότε Καποδιστριακούς ΟΤΑ, προέκυψαν θέματα εγκυρότητας και νομιμότητας, για εκατοντάδες τιμολόγια προμηθειών συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Συνολικά 681 εντάλματα πληρωμής για προμήθειες υλικών, από γραφική ύλη, ηλεκτρολογικό υλικό, μέχρι και είδη καθαριότητας, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της διοίκησης, καθώς ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκρινε τις δαπάνες λόγω παράβλεψης των τυπικών διαδικασιών.

Για τις μισές υποθέσεις μέχρι τα τέλη του 2002, δεν έγινε καν συζήτηση αφού είχαν παραγραφεί λόγω παρέλευσης της 15ετίας, ενώ για τις υπόλοιπες κρίθηκε αθώος και για τις δύο κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας.

ΟΛΑ ΧΥΜΑ

Στην ουσία, η υπόθεση ανέδειξε το χαλαρό έως πλήρως ανοργάνωτο πλαίσιο λειτουργίας των τότε καποδιστριακών δήμων, όπου πολλές προμήθειες υλικών, γίνονταν με προφορικές αναθέσεις, χωρίς συμβάσεις, θεωρήσεις και βεβαιώσεις παραλαβής των υλικών.

Η αποθήκη του δήμου ήταν τόσο ανοργάνωτη, όπου ακόμα και σήμερα, το δικαστήριο δεν μπόρεσε να βρει αν όντως είχε στηθεί κάποιος μηχανισμός «αρμέγματος» του ταμείου του δήμου, ή επειδή όλα ήταν «χύμα», επειδή όλοι λειτουργούσαν με βάση την αρχή της καλής πίστης.

Οι ευθύνες ωστόσο, φορτώθηκαν στον τότε προϊστάμενο του λογιστηρίου, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 χρόνια κάθειρξη για απάτη και πλαστογραφία, αφού την κρίσιμη στιγμή, πολλοί συνάδελφοί του, αρνήθηκαν ότι είχαν υπογράψει, ενώ άλλοι χαρακτήρισαν με αυθαίρετο τρόπο πολλά τιμολόγια, ως εικονικά.

«ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΟ ΜΕΤΩΠΟ»

Ο ίδιος φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώος και ότι οι πραγματικά υπεύθυνοι κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν των ευθυνών τους. Το ίδιο φώναξε και χθες. «Αρνούμαι τις κατηγορίες που με κατατρέχουν όλα αυτά τα χρόνια, ως προϊστάμενος του λογιστηρίου. Εχω καθαρό το μέτωπό μου» είπε στην απολογία του.

Δεν απέκλεισε ωστόσο, κάποια από τα επίδικα τιμολόγια να ήταν εικονικά αλλά να διέφυγαν της προσοχής, επιβεβαιώνοντας ότι την επίμαχη περίοδο, δεν τηρούνταν οι τυπικές διαδικασίες και ότι όλοι στο δήμο, λειτουργούσαν καλή τη πίστη. Μέχρι που υπήρξε η παρέμβαση του επιτρόπου και όλες οι ευθύνες φορτώθηκαν στις πλάτες του.

ΜΠΑΧΑΛΟ Η ΑΠΟΘΗΚΗ

Ο τότε δήμαρχος Γιώργος Περπής, μόλις είδε την αποθήκη, τράβαγε τα μαλλιά του με την κατάσταση που συνάντησε. «Ενα μπάχαλο» χαρακτηρίστηκε από όλους, ακόμα και συνήγορος πολιτικής αγωγής επιβεβαίωσε ότι «όλα λειτουργούσαν χύμα».

«Ημουν το εύκολο θύμα και ο εύκολος στόχος» είπε ο κατηγορούμενος. Η ουσία είναι ότι, τη στιγμή της συνταξιοδότησής του, μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας στον δήμο, έφυγε με την «ρετσινιά» της απάτης και της πλαστογραφίας και για να την αποβάλει, χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον απάλλαξε χθες από όλες τις κατηγορίες ομόφωνα, μετά από πρόταση του εισαγγελέα.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ

>Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δικηγόρος Αθηνών Δημήτριος Κωνσταντίνου, τόνισε στην «Π» ότι ο εντολέας του υπήρξε θύμα μιας τεράστιας διαδικασίας και μιας ποινικής δίωξης που κράτησε από 2004 μέχρι σήμερα, για να αποδειχθεί τελικά η αθωότητά του, ενώ οι πραγματικοί υπόλογοι και υπεύθυνοι αυτής της υπόθεσης δεν βρέθηκαν ποτέ και ποτέ δεν τους αποδόθηκαν κατηγορίες και ευθύνες.

«Και αυτό είναι που πρέπει να απασχολήσει πολύ τη διοίκηση για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, η δημόσια περιουσία και η ακεραιότητα των υπηρεσιών και για να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Γιατί αυτό που ανέδειξε αυτή η δικογραφία, ήταν τα σφάλματα της διοίκησης και ένα πλαίσιο λειτουργίας του δήμου, εκτός ελέγχου».

>Από την πλευρά του, ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος Αθηνών Χρήστος Διαμάντης τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, δικαίωσε έναν άνθρωπο που χειμάζεται από το 2004 με μια κατηγορία, σύμφωνα με την οποία ενθυλάκωσε ένα ποσό άνω των 400.000 ευρώ από τον Δήμο Αιγιαλείας.

Κατά τον κ. Διαμαντή, η χθεσινή δίκη κατέδειξε ότι ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου δήμου -ίσως και πολλών άλλων ακόμα ανά την Ελλάδα- ήταν τέτοιος, που οι διαδικασίες δεν ακολουθούντο απαρεγκλίτως, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να κατηγορηθεί και να αποδοθεί ξανά στην κοινωνία αθώος, σχεδόν 20 χρόνια μετά.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένας 46χρονος μαζί με έναν 45χρονο, σύμφωνα με την Αστυνομία είχαν συστήσει εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, ένα παράνομο κέντρο απεξάρτησ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Λαύριο επικράτησε άνετα με 104-66 του Απόλλωνα Πάτρας στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής των playouts της Stoiximan Basket League. Το Λαύριο έφτασε σε μια ευρεία νί . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Κηφισιά έγινε η δεύτερη ομάδα που υποβιβάστηκε στη Super League 2, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΣ Γιάννινα και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα (νίκες Παν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο τη μαχητική ψυχή και το μέταλλο του πρωταθλητή. Οι "πράσινες" έφεραν τα πάνω κάτω σε ακόμα ένα παιχνίδι (2-3 σετ από 2-1), πανηγύ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και της Ομάδας ΕιδικώνΕλέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, συνελήφθησαν δύο 17χρονοι καιένας 21χρονος άνδρας, σε βάρος των οποίων είχε σχηματισ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ την Κυριακή 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας τα καταστήματα θα λειτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε η σφ
Image
Image

Search