ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαδάκτυλος: Τι συνέβη στο τέλος του τρίτου κύματος της ισπανικής γρίπης το 1919

Πολύ βαριά και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης του 1919, όταν ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα στο τέλος του τρίτου κύματος και ήρθε το τέταρτο σφοδρότερο και φονικότερο κύμα.

«Την ιστορία αυτή την έχουμε ξαναδεί. Στο τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1919, ο κόσμος κουράστηκε και σταμάτησε να τηρεί τα μέτρα. Έτσι, ήρθε το τέταρτο σφοδρότερο και φονικότερο κύμα, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Φυσικά, μετά η πανδημία τελείωσε αλλά με ανυπολόγιστες απώλειες. Πρέπει να συγκρατηθούμε», είπε συγκεκριμένα στο GRTimes.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι «επιδημιολογικά δεν είμαστε στη φάση που θα πρέπει να συζητάμε ούτε το άνοιγμα της εστίασης ούτε κάτι άλλο. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν τεθεί σε εμάς και δεν έχουμε εισηγηθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η κατάσταση είναι πολύ βαριά και επικίνδυνη».

Υπενθύμισε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 850 και οι νοσηλευόμενοι τους 5.000. Όπως ξεκαθάρισε το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι «ξεφορτωθήκαμε» την πανδημία και άρα είναι λάθος ο συλλογισμός που θέλει κάθε εβδομάδα το άνοιγμα μίας επιπλέον δραστηριότητας.

Δυσκολεύει η εκπλήρωση του εμβολιαστικού στόχου
Το «πάγωμα» των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και ο προβληματισμός του κόσμου σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca δυσκολεύει την εκπλήρωση του εμβολιαστικού στόχου, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα διότι το Johnson & Johnson δεν χρησιμοποιείται, ενώ όσοι καλούνται να εμβολιαστούν, προσπαθούν να αποφύγουν το να τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και πολλοί δεν πάνε. Έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και φοβάμαι ότι θα έχουμε αρνητική επίδραση στον εμβολιαστικό στόχο. Εγώ θα πρότεινα να εμβολιαστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη», αναφέρει.

https://www.newsit.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Παρότι από τις αρχές του έτους κινούνται με χαμηλότερους ρυθμούς, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων και κυρίως σε εκείνες, οι οποίες επηρεάζοντ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (18/5) στο νότιο τμήμα της χώρας και ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αύριο Κυριακή (18/5) α . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και τους αντιπροσώπους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποιούνται αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου για πάνω από 2.500 μη . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι Έλβαρ Φρίντρικσον και Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ δεν ήταν έτοιμοι να δουν τη σεζόν τους να ολοκληρώνεται στις 18 Μαΐου. Ο Ισλανός είχε 25 πόντους, 5 ασίστ και ο Αμερικανός πέτυχε ένα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και τους αντιπροσώπους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποιούνται αυτή την Κυριακή 19 Μαΐου για πάνω από 2.500 μηχανικού από Αχαΐα, Η
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για την Αναστασία Γιαννοπούλου, που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά της και προ ημερών είχε μεταβεί στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Δυστυχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κωστής Λουκόπουλος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ναυπακτιακού, έφυγε σε ηλικία μόλις 45 ετών. Ο Κωστής, που μεγάλωσε στην Ναύπακτο, παντρεύτηκε και ζούσε για χρόνια στην Αθήνα, τα τελευταία δύο χρ
Image
Image

Search