ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα Εξατομικευμένης Ιατρικής

Η εξατομικευμένη ιατρική αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο νέο πεδίο της σύγχρονης ιατρικής που αποσκοπεί στην εξατομίκευση της θεραπευτικής αγωγής με βάση το γενετικό υλικό του ασθενούς. Με την εξατομίκευση της θεραπείας επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής ενώ ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εκδήλωσης ανεπιθύμητων παρενεργειών. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και μειώνεται το κόστος της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης. Με τον τρόπο αυτό, η εξατομικευμένη ιατρική υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον χώρο της υγεία. 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός TheGoldenHelixFoundationσε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα (Αγίου Ανδρέου 12, Πάτρα, ΤΚ 262 21) την 3η Ημερίδα Εξατομικευμένης Ιατρικής, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη. Η Ημερίδα αυτή αποτελεί μέρος συναφών εκδηλώσεων ενημέρωσης του κοινού που έχουν διεξαχθεί ήδη στο Λονδίνο (RoyalSociety, 6 Δεκεμβρίου 2017) και στη Ρώμη (Πανεπιστήμιο TorVergata, 21 Ιανουαρίου 2019) και είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος UbiquitousPharmacogenomics (U-PGx), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η ημερίδα ξεκινά το πρωί στις 9 π.μ. με επίδειξη σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων του φορητού εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας από μέλη του εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με το αντικείμενο της γενετικής και της εξατομικευμένης ιατρικής.

Το απόγευμα, και συγκεκριμένα στις 5:30 μ.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ.θα γίνει η κεντρική εκδήλωση με θέμα «Εξατομικευμένη Ιατρική: Παρόν και μέλλον». Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η γνωστή δημοσιογράφος κυρία Κλέλια Χαρίση, θα συζητηθούν θέματα όπως: 

√ Πώς μπορεί να γίνει η εξατομίκευση της θεραπείας για την αποφυγή παρενεργειών από τη φαρμακευτική αγωγή; 

√ Ποια θεωρούνται αξιόπιστα γενετικά τεστ;

√ Ποιες γενετικές ασθένειες μπορούν να διαγνωστούν με ακρίβεια;

√ Ποιες είναι οι ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της εξατομικευμένης ιατρικής;

Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσουν οι κάτωθι ομιλητές:

Γεώργιος Πατρινός - Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Μαρία Σκώκου - Ψυχίατρος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Ευαγγελία-Ειρήνη Τσερμπίνι- Πανεπιστημιακή Υπότροφος, Πανεπιστήμιο Πατρών 

Ευγενία Στεφάνου- Επιστημονική Υπεύθυνη, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Δέσποινα Αρώνη- Κοινωνική Λειτουργός, Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό στην οποία οι ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού

Τέλος, το βράδυ, και συγκεκριμένα στις 8:00 μ.μ., θα γίνει η Βραδιά Βιοεπιστήμης με θέμα την Εξατομικευμένη Ιατρική, η οποία είναι θεματική βραδιά με διαδραστική συζήτηση με το κοινό σε παρακείμενο, με την Αγορά Αργύρη, καφέ. 

Η Ημερίδα αυτή φιλοδοξεί να συμβάλλει στην εξοικείωση του κοινού με το σύγχρονο πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής, η οποία ήδη βρίσκει εφαρμογή στην κλινική πρακτική με θεαματικά αποτελέσματα σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολογία, ογκολογία, ψυχιατρική, νευρολογία, και άλλες.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις αρχές του 2020 η Πάτρα ήταν πρωτοπόρος και τοποθέτησε σε πλατείες τις πρώτες ταΐστρες αδέσποτων ζώων, για σκύλους και γάτες, παραδίδοντας μαθήματα φιλοζωίας σε ολόκληρη την χώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
Image
Image

Search