ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρυπτονομίσματα σε κρίση, που κρύβουν ευκαιρίες...

 

Για μία ακόμη φορά η τιμή του Bitcoin κατρακυλάει και η πρόσφατη κρίση αποδεικνύεται καταλυτική ακόμη και για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι παραδοσιακές αγορές συνήθως δεν επηρεάζουν το Bitcoin και τα συναφή ψηφιακά νομίσματα, όμως στην εποχή της παγκοσμιοποίησης φαίνεται ότι μερικά πράγματα δεν είναι τόσο ανεξάρτητα όσο φανταζόμασταν. Η τιμή του Bitcoin έπεσε πριν από μερικές ημέρες σε επίπεδα ακόμη και κάτω των 5.000 δολαρίων, κάνοντας βουτιά έως και τα 4.787 δολάρια στις 16 Μαρτίου.

Η μικρή άνοδος που ακολούθησε έφερε αναπόφευκτα τα χαμόγελα στα πρόσωπα των επενδυτών, όμως είναι φανερό ότι η παγκόσμια οικονομία έχει πλέον κάτι να περιμένει από τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin δεν αποτελεί πλέον ένα «αστείο κάποιων που νομίζουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο», αλλά μία πραγματικότητα που έως έναν βαθμό αποτελεί μέρος της πραγματικής οικονομίας.

Και καθώς είναι μέρος της πραγματικής οικονομίας, ακολουθεί και τους κανόνες της… Κανόνες που επηρεάζονται από τις επιδράσεις της καθημερινότητας, τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις ή τα απρόοπτα που κάθε νόμισμα μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο εδώ και μερικές εβδομάδες το Bitcoin είναι «θύμα» των καταστάσεων και έχει φέρει άσχημα μαντάτα σε όσους έχουν επιλέξει να επενδύσουν σε αυτό.

Φυσικά, αυτό που είναι άσχημα νέα για μερικούς ανθρώπους, είναι καλά νέα για άλλους. Όπως συμβαίνει συνήθως, η πτώση των κρυπτονομισμάτων δεν είναι απαραίτητα κακή για κάποιους, οι οποίοι βλέπουν την ευκαιρία να κρύβεται σε κάθε στιγμή. Η στρατηγική των επενδύσεων δεν έχει μεγάλη διαφορά από τη στρατηγική των παιχνιδιών με τράπουλα, όπου ένας παίκτης περιμένει την ιδανική χρονική στιγμή για να τοποθετηθεί κατάλληλα. Η σύγκριση με τα εν λόγω παιχνίδια δεν είναι καθόλου τυχαία.

Η σχέση μεταξύ των παικτών με τα κρυπτονομίσματα είναι άρρηκτη και πολλές φορές είναι εξίσου κοινή με εκείνη μεταξύ επενδυτών και κρυπτονομισμάτων. Άλλωστε και οι τρεις κατηγορίες στηρίζονται στη ψυχραιμία, στις επιλογές χωρίς συναισθηματική φόρτιση και στη νοητική δύναμη που απαιτείται για τις δύσκολες αποφάσεις.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αγορές, τα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα και διαθέσιμα για όλους. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά, η μεταφορά και η πώληση των Bitcoin είναι εξαιρετικά απλή και ιδανική είτε για επενδυτές, είτε για παίκτες. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη βαθύτερα αίτια καθώς τα κρυπτονομίσματα αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τις απαιτητικές και γρήγορες διεθνείς συναλλαγές που απαιτούν μερικοί επαγγελματικοί τομείς με παγκόσμια απήχηση, όπως είναι οι παραπάνω.

Επίσης, η στρατηγική των επενδύσεων και της διαχείρισης κεφαλαίου είναι κρίσιμη στις συναλλαγές του Bitcoin. Οι διαχειριστές των λογαριασμών είναι πάντοτε τόσο προσεκτικοί όσο και οι επαγγελματίες των παιχνιδιών με τράπουλα, καθώς καλούνται να παίξουν με τον νόμο των πιθανοτήτων και τους κανόνες της μέσης τιμής. Αν ένας επενδυτής περιμένει την τιμή των 8.000 δολαρίων για το Bitcoin προκειμένου αργότερα να πουλήσει στα 8.800, τότε το 10% κέρδος είναι ένα ποσοστό που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κανείς. Μπορεί τα 800 δολάρια της διαφοράς να είναι αμελητέο ποσό σε μερικές συναλλαγές, αλλά το 10% είναι τεράστιο ποσοστό.

Το ίδιο ισχύει και στις σημερινές καταστάσεις, όπου το Bitcoin έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του. Αν η αγορά δεν πάει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτή, τότε ο τελευταίος πρέπει να είναι αρκετά έξυπνος και γρήγορος ώστε να μην ξεπεράσει απώλειες της τάξεως του 2%, δηλαδή να μην πέσει κάτω από 7.800 δολάρια. Όλο αυτό θυμίζει προφανώς τη διαχείριση του κεφαλαίου ενός παίκτη, ο οποίος καλείται να ελέγξει τα συναισθήματά του στις νίκες ή στις ήττες και να στηριχθεί αποκλειστικά στα μαθηματικά μοντέλα για να φύγει νικητής στο τέλος της παρτίδας.

Το ίδιο ισχύει για τους επενδυτές, καθώς οι συναισθηματικές εξάρσεις και κυρίως ο φόβος αποτελούν κακό σύμμαχο στη διαχείριση μεγάλων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, οι ενστικτώδεις αποφάσεις δεν έχουν καλό αποτέλεσμα αν ο επενδυτής δεν έχει μεγάλη εμπειρία και δεν έχει αποκτήσει γνώση από ανάλογες καταστάσεις του παρελθόντος. Η… προπόνηση του εγκεφάλου ώστε να συμπεριφέρεται σαν ρομπότ, χωρίς συναισθηματισμούς και παρορμήσεις, είναι το ζητούμενο τόσο για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων όσο και για τους παίκτες στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τραγωδία στην οδό 25η Μαρτίου στην Παραλία Πατρών στις 3.15 το απόγευμα. Οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο και το όχημά του καρφώθηκε σε μάντρα σπιτιού. Οταν έφθασαν κάποιοι για βοήθεια δ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εκτός εαυτού βγήκε, για λόγο που δεν έχει διευκρινιστεί, ένα ανήλικο κορίτσι μόλις 15 χρόνων στο Αγρίνιο και επιτέθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα στην κατά δυο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο από την μοιραία νύχτα της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αναργύρων, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το Star, χρειάστηκε ν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διακοφτό Αχαΐας για την ακινητοποίηση των συρμών του Οδοντωτού σιδηροδρόμου παραβρέθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 «Παρίσι 2024», η Ολυμπιακή Φλόγ
Image
Image

Search