ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 170 θάνατοι στους άνω των 65 ετών σε ένα μήνα - Δραματική έκκληση στους νέους

Η καθολική χρήση μάσκας σημαντικότερος σύμμαχος στην προσπάθεια για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός. Μπορεί να προστατεύσει σχεδόν όσο ένα εμβόλιο. Ανησυχία για τον φονικό ιό ο οποίος μεταδίδεται από τη μια γενιά στην άλλη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους -που αφορά από σήμερα σχεδόν τον μισό πληθυσμό όλης της χώρας- φιλοδοξεί να πετύχει τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κορονοϊού.

Στην πραγματικότητα έχει ως στόχο να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και οι περισσότερο ευάλωτοι συμπολίτες μας, καθώς αποτελεί μέτρο που λειτουργεί ως “εμβόλιο” μέχρι την κυκλοφορία του κανονικού εμβολίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η ιδιαιτερότητα του κορονοϊού και της νόσου Covid να οδηγεί στον θάνατο τους ηλικιωμένους είχε εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και τους τελευταίους δύο μήνες οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο προσεκτικοί και δεν μολύνονται εύκολα από τον ιό, ωστόσο εάν αυτό συμβεί, έχουν συντριπτικά μεγάλες πιθανότητες να μην καταφέρουν εύκολα να αναρρώσουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους δύο μήνες το ηλικιακό γκρουπ των άνω των 65 ετών έχει μειώσει τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό κατά 40% συγκριτικά με τα αναμενόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη στην οποία υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, το 51% των ενεργών κρουσμάτων αφορούν στις ηλικίες 16-29, ενώ οι άνω των 60, μόνο το 6%. Παρ’ όλα αυτά, μόνο τον τελευταίο μήνα συνέβησαν 170 θάνατοι στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, από 289 θανάτους που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΔΥ στους 65+, χθες (23/10) -ένα μήνα μετά- άγγιξαν τους 459. Πρόκειται, δηλαδή, για 459 από τα 559 συνολικά θανατηφόρα κρούσματα όλης της χώρας.

Ηλικιωμένοι και Covid: Η μόλυνση μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων έχουν προσβληθεί μετά από επαφή με νεότερες ηλικιακά ομάδες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έχει αποδείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από γενιά σε γενικά, δηλαδή από τα νεότερα μέλη της οικογένειας στα μεγαλύτερα.

“Για εμάς η έκκληση, η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και προφανώς σχετίζονται και τα στοιχεία αυτά των νέων ανθρώπων και με τη διασκέδαση, αυτή είναι η πραγματικότητα, και με το συγχρωτισμό”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, ο επ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, πρόσθεσε ότι οι νεότεροι “οδηγούν” την πανδημία και τόνισε ότι η εύθραυστη κατάσταση με τους ηλικιωμένους μπορεί να ανατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη.

“Συνεχίζουμε να λέμε, ότι το ηλικιακό γκρουπ των νέων που «οδηγεί» αυτή τη στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι από αυτούς δεν το αντιλαμβάνονται ότι το κουβαλάνε και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους”, ανέφερε.

Η χρήση μάσκας μπορεί να προστατεύσει σχεδόν όσο ένα εμβόλιο

Σε13 χώρες στην Ευρώπη παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες δραματική αύξηση στις μολύνσεις ηλικιωμένων, γεγονός το οποίο έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπει τους νέους έως 39 ετών να χρησιμοποιούν συστηματικά το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας απέναντι στον κορονοϊό: την προστατευτική μάσκα.

“Η χρήση της μάσκας σε αυτή την περίπτωση, λειτουργεί σαν εμβόλιο για αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό χαμηλό, είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει”, ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης.

Η χρήση της μάσκας μπορεί να προσφέρει προστασία στους ηλικιωμένους, λίγο χαμηλότερη από αυτή που αναμένουμε από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, δηλαδή από το 70%.

“Εάν καταφέρουμε και το διατηρήσουμε και λίγο πιο κάτω, θα είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει. Τόσο αποτελεσματικό θα είναι εάν χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι τη μάσκα και αν κρατήσει τις αποστάσεις αυτό το ηλικιακό γκρουπ, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες”, τόνισε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά σε καθημερινή βάση τις μολύνσεις στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στα συρτάρια του Υπουργείο Υγείας υπάρχει plan b’ στην περίπτωση που τις επόμενες 10 με 15 ημέρες εμφανιστεί μετατόπιση των κρουσμάτων σε ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Οι ευαίσθητοι αυτοί δείκτες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που “χρωματίζουν” αναλόγως τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε κλίνες και ΜΕΘ Covid, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

iatropedia

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search