ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Καθησυχάζει η Βρετανία - Περιορισμοί σε άλλες χώρες

Η βρετανική κυβέρνηση καθησύχασε σήμερα τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 που διατίθενται στη Βρετανία, την επομένη της ανακοίνωσης ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται, για προληπτικούς λόγους, μια εναλλακτική στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου αυτή είναι διαθέσιμη.

Όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν ενέχουν κινδύνους για όλες τις ηλικίες», αλλά λόγω του «εξαιρετικά σπάνιου» κινδύνου εμφάνισης θρόμβου αίματος, στους κάτω των 30 ετών θα προσφέρεται το εμβόλιο της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος έκανε το γύρο των τηλεοπτικών πάνελ σήμερα το πρωί.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων (λιγότεροι από 50 την ημέρα) που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό μειώθηκαν δραστικά στη Βρετανία τις εβδομάδες του lockdown και λόγω της προόδου της εκστρατείας εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη χώρα, που είναι από τις πιο προχωρημένες στον κόσμο.

 

Τρεις ενήλικες στους πέντε έχουν λάβει μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, με σχεδόν 127.000 θανάτους, σκοπεύει να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση όλους τους ενήλικες της χώρας ως τα τέλη του Ιουλίου.

Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία διεξαγόταν μέχρι στιγμής χωρίς εμπόδια, αντιμετώπισε ένα πρώτο μετά την σύσταση χθες, Τετάρτη, από την JCVI, την επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει την εκστρατεία εμβολιασμού, ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη, μετά την επισήμανση σπάνιων, αλλά σοβαρών περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος μεταξύ ανθρώπων που εμβολιάστηκαν.

Απευθυνόμενος στους πιο νέους, ο υπουργός Υγείας τους διαβεβαίωσε: «Τα εμβόλια δεν εγκυμονούν κινδύνους και, αν θέλετε να κάνετε το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna στη θέση του (εμβολίου της AstraZeneca), κανένα πρόβλημα».

«Η COVID-19 είναι μια τρομερή ασθένεια και φαίνεται ότι η 'μακρά COVID' προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους στην ηλικία των είκοσι ετών όσο αυτούς από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και μπορεί να έχει εξασθενητικές παρενέργειες που θα καταστρέψουν τη ζωή σας», προειδοποίησε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο BBC.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, η MHRA, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι διαπίστωσε τον θάνατο 19 ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε σύνολο 70 περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος που εντοπίστηκαν μετά την χορήγηση περισσότερων από 20 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος αυτού από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η διευθύντριά της βεβαίωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων για "την μεγάλη πλειονότητα" του πληθυσμού.

Περιορισμοί και συστάσεις σε άλλες χώρες

Στην Ελλάδα, εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο επίκειται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca υπό το φως των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) περί ταξινόμησης των θρομβώσεων ως πιθανή, πολύ σπάνια, παρενέργεια του σκευάσματος -με ταυτόχρονη διατήρηση της θέσης του ότι παραμένει θετικό το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου και ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) χθες, Τετάρτη, μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απόφαση της Ισπανίας, η οποία επίσης πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους άνω των 60.

Τη σύσταση αυτή έκανε το ισπανικό υπουργείο Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα.

«Με τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι τώρα και για λόγους πρόληψης προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω», δήλωσε αργά χθες το βράδυ από την Μαδρίτη η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Νταρίας.

Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών.

Ο αρχίατρος Πολ Κέλι είπε συγκεκριμένα ότι ενώ ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός, οι ειδικοί στην χώρα άλλαξαν την σύστασή τους αναφορικά με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σε άτομα άνω των 70 ετών.

Χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 55 ετών, κάτι ανάλογο με αυτό που αποφάσισε η Γαλλία.

Άλλες χώρες της ΕΕ έπαψαν εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.

Σε αντίθεση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search