ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στo Iσραήλ για τους 45 νεκρούς από το ποδοπάτημα στη θρησκευτική γιορτή

Οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Ισραήλ άρχισαν να συνοδεύουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην τελευταία τους κατοικία. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στο ποδοπάτημα στη γιορτή του Λαγκ Μπα Ομέρ στους πρόποδες του όρους Μερόν, όταν παγιδεύτηκαν σ’ έναν συνωστισμένο διάδρομο, άλλοι 150 τραυματίστηκαν.

Οι Αρχές του Ισραήλ κήρυξαν την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους κι άναψαν το πράσινο φως για να γίνουν οι κηδείες όσων θυμάτων ταυτοποιήθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η έρευνα που ξεκίνησε θα διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία, μια από τις χειρότερες εν καιρώ ειρήνης που γνώρισε η χώρα, όπως είπε κατά την επίσκεψή του στο σημείο.

Ένας από τους επιζώντες είπε στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι την ώρα της τραγωδίας ένιωσε λες και ξέσπασε ένα ανθρώπινο κύμα: «τα σώματά μας παρασέρνονταν, άνθρωποι τινάζονταν στον αέρα, άλλοι συνθλίβονταν στο έδαφος». Μέσα στο χάος που ακολούθησε γιατροί και νοσοκόμοι πάσχιζαν να φθάσουν στους τραυματίες για να τους περιθάλψουν.

Τι γνωρίζουμε για τα θύματα του ποδοπατήματος

Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Greenberg του Τελ Αβίβ, όπου ταυτοποιήθηκαν 32 εξ’ αυτών μέχρι που διεκόπη για 24 ώρες λόγω του εβραϊκού Σαββάτου η διαδικασία. Ένα από τα πρώτα θύματα που κηδεύτηκε στην Ιερουσαλήμ ήταν ο ραββίνος Ελαζάρ Γκόλντμπεργκ ηλικίας κοντά στα 40.

Υπερορθόδοξοι Εβραίοι θρηνούν στην κηδεία του Μοσέ Μπεν Σαλόμ στο νεκροταφείο της Petah Tikva του Ισραήλ / Φωτογραφία: AP Photo/Oded Balilty

Οι παριστάμενοι ψέλλιζαν λόγια προσευχής, άλλοι έκλαιγαν, κατά τη μεταφορά της καλυμμένης με λευκό σεντόνι σορού με τη νεκροφόρα.

Δύο από τα νεότερα θύματα ήταν αδέλφια, ο εννιάχρονος Γιεχοσούα Ενγκλάντερ κι ο 14χρονος αδελφός του Μοσέ Νατάν από την Ιερουσαλή. Κάποιοι από τους νεκρούς είναι ξένοι υπήκοοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αργεντινή με την ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al να προσφέρει βοήθεια σε συγγενείς τους που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να παραστούν στις κηδείες των αγαπημένων τους προσώπων στο Ισραήλ. Τουλάχιστον δύο από τα θύματα είναι Αμερικανοί πολίτες από τη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρουεβέν Ριβλίν άναψε χθες το απόγευμα 45 κεριά στη μνήμη των θυμάτων. «Είναι η ώρα να αγκαλιάσουμε τις οικογένειες και να τις βοηθήσουμε να βρούνε τους αγαπημένους τους, να κλάψουμε μαζί. Είναι μια σκληρή μέρα οδύνης. Η τραγωδία αυτή ραγίζει καρδιές», δήλωσε.

Πώς έγινε η τραγωδία

Ο χώρος του προσκυνήματος στους πρόποδες του όρους Μερόν περιλαμβάνει διάφορα σημεία συγκέντρωσης με σκηνές που συνδέονται μέσω ενός δικτύου μονοπατιών και διαδρόμων. Κι ήταν σ’ έναν απ’ αυτούς τους διαδρόμους όπου ξεκίνησε το ποδοπάτημα γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες η τραγωδία ξεκίνησε όταν η αστυνομία έκλεισε τον πλάτους τριών μέτρων διάδρομο. Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν σε ισραηλινά ΜΜΕ ότι ορισμένα άτομα γλίστρησαν σε σκαλιά συμπαρασύροντας δεκάδες άλλα, κάτι που όμως δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Ένας τραυματίας είπε ότι μια σειρά ανθρώπων στην πρώτη γραμμή του πλήθους απλώς κατέρρευσε και «σχηματίστηκε μια πυραμίδα σωμάτων, με το ένα να στοιβάζεται πάνω στο άλλο. Εγώ ήμουν στη δεύτερη σειρά. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου», δήλωσε στο Reuters.

Ο Ντοβ Μαϊζελ της εθελοντικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών United Hatzalah είπε στο BBC ότι στα 30 χρόνια της θητείας του δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. «Ήταν μια σουρεαλιστική σκηνή, οι ομάδες μας έκαναν καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) σε πάνω από 20 άτομα με περιορισμένες δυνατότητες απομάκρυνσης από το σημείο, επειδή επικρατούσε τόσος συνωστισμός», είπε. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ένα οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία εμπόδιζε τον κόσμο να αποχωρήσει από το σημείο.

Οι προειδοποιήσεις που έπεσαν στο κενό

Η αρμόδια κρατική υπηρεσία του Ισραήλ είχε προειδοποιήσει το 2008 και το 2008 για τον κίνδυνο να επισυμβούν τέτοιες καταστροφές στο σημείο του προσκυνήματος. Σύμφωνα με τους New York Times είχε επισημάνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τους «δρόμους και τα μονοπάτια που είναι στενά και ακατάλληλα να εξυπηρετήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσκυνητών».

Αυτό που άλλαξε φέτος ήταν ότι οι Αρχές στα μέτρα πρόληψης για την πανδημία της Covid-19 αποφάσισαν να ανάψουν σε χωριστά σημεία οι εορταστικές πυρές κι αυτό, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μπορεί να προκάλεσε απρόσμενα σημεία μποτιλιαρίσματος για τους πεζούς. Χιλιάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή μετά την τραγωδία, προτού βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πλήθους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η «σοβαρή» έρευνα, που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου, θα εστιάσει σε τυχόν λάθη ή παραλείψεις της αστυνομίας. Ο επικεφαλής της στην περιοχή, Σιμόν Λαβί, είπε σε δημοσιογράφους στο σημείο ότι αναλαμβάνει προσωπικά «την συνολική ευθύνη για τα καλά και τα κακά» και είναι έτοιμος για την έρευνα. Αργότερα είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί του είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν σε μια «τραγική νύχτα».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδη . . .
LIFE STYLE

Χωριστούς δρόμους παίρνουν ύστερα από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος Γκλίξμπουργκ, γιος του τέως και η σύζυγος του Τατιάνα Μπλάτνικ. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της οικογένειας:   . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες.Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομία . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδηγούσε κοπέλα και κιν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Δημοτική Αρχή, όπως κάθε χρόνο, τιμά τους αγωνιστές  που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος, Γιώργος Αλεξίου μαζίμε τον Αντισυνταγματάρχη, Λεωνίδα Παπαναστασόπουλο στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας,Φωκίωνα Ζαΐμη τη Πέμπτη 18 Απριλίο
Image
Image

Search