ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η σκιτσογράφος Κλερ Μπρετεσέ

Η γαλλίδα σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς Κλερ Μπρετεσέ έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 79 ετών, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον εκδοτικό οίκο της.
«Με βαθιά θλίψη οι εκδόσεις Dargaud ανακοινώνουν τον θάνατο της Κλερ Μπρετεσέ σε ηλικία 79 ετών, στις 10 Φεβρουαρίου 2020», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος.
 
Η Κλερ Μπρετεσέ ασχολήθηκε πολύ γρήγορα με το κόμικς «για να ξεφύγει από την ανία», όπως έλεγε η ίδια η δημιουργός άλμπουμ όπως τα «Agrippine» και «Frustrés».
Στις αρχές των ετών του 1960, αφού παράτησε τη Σχολή Καλών Τεχνών, δίδαξε σκίτσο και φιλοτεχνούσε εικονογραφήσεις για τα έντυπα του ομίλου Bayard. «Σκίτσο του Τύπου, στριπ, κόμικς, δεν είχε σημασία, ήθελα να σκιτσάρω και ο στόχος μου ήταν να εξασφαλίσω απ’ αυτό τον βιοπορισμό μου», εξηγούσε.
Από τους πρωτοπόρους του κόμικς, επέβαλε ένα στυλ, έναν τόνο, ένα βλέμμα αποστασιοποιημένο και με πλήρη πρωτοτυπία.
Παρατηρητής της εποχής της, καταπιάνεται με τα στραβά της με πολύ αυτοσαρκασμό.
Σκιτσογράφος του Τύπου, έδινε σκίτσα της στα έντυπα Le Sauvage και Le Nouvel Observateur, όπου κάθε εβδομάδα δημοσιευόταν μια σελίδα των «Frustrés».
Το 1988 εξέδωσε μόνη της το πρώτο της άλμπουμ με τις περιπέτειες της Agrippine και ακολούθησαν άλλα έξι καθώς και μια σειρά κινουμένων σχεδίων 26 επεισοδίων που μεταδόθηκε από το Canal+.
Τα πρόσωπα που δημιουργούσε με τα σκίτσα της, της επέτρεπαν να ασχολείται με θέματα της κοινωνίας που πολύ συχνά εντόπιζε πριν από τους περισσότερους συγχρόνους της. Σε σημείο που το 1976 ο Ρολάν Μπαρτ θα πει πως είναι η «κοινωνιολόγος της χρονιάς».
Είχε επίσης ταλέντο στη ζωγραφική και είχε παραγάγει μια σειρά εντυπωσιακών πορτρέτων οικείων της και αυτοπροσωπογραφιών της.
«Η Κλερ Μπρετεσέ χάραξε έναν δρόμο μοναδικό στα κόμικς. Το χιούμορ της και η ελευθερία πνεύματός της ήταν τεράστια, θα λείψουν απ’ όλους τους αναγνώστες της, μας λείπουν ήδη», σημειώνει ο εκδότης της.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός άλωσε το Palau Blaugrana για να κάνει το 3-2 στη σειρά με την Μπαρτσελόνα, παρότι είχε μειονέκτημα έδρας, και να προκριθεί για τρίτη σερί χρονιά στο Final Four της Eur . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ρεάλ το έκανε ξανά με ανατροπή στο τέλος! Όταν το πήρε απόφαση, έριξε στο καναβάτσο την Μπάγερν και με δύο γκολ του Χοσέλου πήρε τη νίκη 2-1 στον δεύτερο ημιτελικό του Champions . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μία σειρά που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια και για πολλούς διαφορετικούς λόγους, μία σειρά 20 δεκαλέπτων ανάμεσα σε δύο εξαιρετικά σκληρές ομάδες, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετ . . .
LIFE STYLE

Η Δάφνη Μπόκοτα εξέφρασε την άποψή της για τους φετινούς σχολιαστές της Eurovision, Ζερόμ Καλούτα και Θανάση Αλευρά. Η επί σειρά ετών σχολιάστρια του διαγωνισμού έκανε μια ανάρτησ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Πάτρας από τον θάνατο της 48χρονης την Κυριακή του Πάσχα (5.5.24) όταν έπεσε με το αυτοκίνητό της στον Μόλο του Αγίου Νικολάου. Σε βίντεο ντοκουμέντο που έ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα εκφοβισμού έχει πέσει ένας 53χρονος από τη Ναύπακτο, μετά την καταγγελία του για κακοποίηση ζώου. Τον Μάιο του 2018 ο άνδρας είχε καταγγείλει την κακοποίηση μιας γάτας από δύο παιδιά μπροστά από
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Ηλείας μεταφέρθηκε μία γυναίκα μετά από τροχαίο που σημειώθηκε περίπου στις 4:00 το μεσημέρι της Τετάρτης στην ΕΟ Πύργου-Ολυμπίας, στο ύψος της διασταύρωσης Πελοπίου. Σύμφων
Image
Image

Search