Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Αντιδράσεις από γονείς του 18ου Γυμνασίου - Δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις ασφαλείας για τους μαθητές

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 18ο Γυμνάσιο Πατρών, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας για τους μαθητές.

Η Ανακοίνωση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 18ου Γυμνασίου Πατρών.

Για το …«άνοιγμα» των σχολείων.

Βάσει όσων ανακοινώθηκαν, οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου και όλες οι τάξεις του Γυμνασίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις 18 Μαΐου.

Κρίνουμε ότι είναι μια απόφαση που στην ουσία είναι ανεφάρμοστη, ενώ ταυτόχρονα υποκρύπτει μια περαιτέρω αντίφαση: θα έχουμε σχολεία κλειστά ενώ θα λέμε ότι τα ανοίξαμε...
Αντιπαρερχόμαστε το ότι οι μαθητές αυτών των ηλικιών δεν υπάρχει περίπτωση να πειθαρχήσουν σε μέτρα αποστασιοποίησης όταν θα βρεθούν όλοι μαζί στο σχολείο.

Αντιπαρερχόμαστε τον πειραματισμό ενός αναγκαστικού και πολύωρου συγχρωτισμού εκατοντάδων μαθητών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για πιθανή μετάδοση του νέου κοροναϊού.
Αντιπαρερχόμαστε ακόμα, το γεγονός ότι στα περισσότερα σπίτια που υπάρχουν μαθητές, υπάρχουν και άτομα ευπαθών ομάδων.
Αντιπαρερχόμαστε τέλος, ότι αρκετοί καθηγητές και μαθητές ανήκουν οι ίδιοι στις ευπαθείς ομάδες.
Όλα αυτά, όχι γιατί είναι ασήμαντα, αλλά γιατί είναι αυτονόητα για όποιον έχει τη στοιχειώδη εικόνα της τάξης που μαθητεύουν τα παιδιά μας.

Εξηγούμαστε:
Δεν υπάρχει αίθουσα που μπορούν να κάνουν μάθημα 15 παιδιά σε απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ τους.
Δεν υπάρχει σχολείο που η μοναδική καθαρίστριά του (συμβασιούχος ή μη) να μπορεί να καθαρίζει και να απολυμαίνει δύο φορές όλες τις αίθουσες και τους χώρους του σχολείου.
Δεν υπάρχει σχολείο που να μπορούν οι μαθητές του να κάνουν εκ περιτροπής διάλειμμα, χωρίς η οχλαγωγία να εμποδίζει τη διεξαγωγή του μαθήματος.

Δεν υπάρχει σχολείο που να μπορεί να γίνει ηλεκτρονική μετάδοση του μαθήματος. Η επιμονή σε κάτι το εξώφθαλμα αντιπαιδαγωγικό και πρόδηλα αντισυνταγματικό εγείρει υποψίες για τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου.
Δεν υπάρχει σχολείο που να μπορεί να παραδίδει ύλη σε μαθητές που λείπουν, απλά γιατί η δια ζώσης διδασκαλία δε μπορεί να υποκατασταθεί με κανένα μέσο, όσο προηγμένο και να είναι .
Δεν υπάρχει τέλος, σύλλογος διδασκόντων που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες επίβλεψης των μαθητών σε μια τέτοια κατάσταση.

Επίσης, ας σχολιάσουμε την ...επιτυχία της ασύγχρονης και σύγχρονης εκ του μακρόθεν διδασκαλίας: το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών δε μπόρεσαν να αποκτήσουν καν πρόσβαση στο αγαθό αυτό. Είτε λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων (laptops, pc, σύνδεσης κλπ) είτε αδυναμίας υποστήριξης από τους γονείς τους. Όσα παιδιά συμμετείχαν στη «μεγάλη» αυτή επιτυχία, είδαν τους περισσότερους συμμαθητές τους να χάνονται στη μετάφραση. Οι ανισότητες εκτινάχτηκαν με αυτή τη μεθόδευση και οι συνέπειες αυτών των ανισοτήτων θα γίνουν φανερές το επόμενο διάστημα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κρίθηκε αναγκαία για το διάστημα της καραντίνας, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, καταργεί στην ουσία το δικαίωμα κάθε μαθητή για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Δημόσιας Παιδείας κι είναι, μαζί με την Δημόσια Υγεία, πρώτιστες κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα.
Με όλα τούτα, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την επαναλειτουργία των γυμνασίων, γιατί:


Είναι ριψοκίνδυνο για την υγεία των ευπαθών ομάδων.

Είναι ανώφελο, γιατί από την μια οι 10 συνολικά μέρες που θα προσέλθουν οι μαθητές στο σχολείο, δε θα αντισταθμίσουν την απώλεια των μαθημάτων 2 μηνών κι από την άλλη δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τον ψυχολογικό παράγοντα που θα δυσκολέψει τη συγκέντρωση και την απόδοση των μαθητών.

Προτείνουμε την επαναλειτουργία των σχολείων το φθινόπωρο αφού θα έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς και το Υπουργείο Παιδείας θα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει την ενίσχυση των εποπτικών μέσων και των δυνατοτήτων του συστήματος.
Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την Δημόσια Παιδεία.
Δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές. Τώρα είναι η ώρα για:

Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.
Λύση του κτιριακού προβλήματος άμεσα.
Χρηματοδότηση για εποπτικά μέσα.
Προσλήψεις στην καθαριότητα-επιστασία των σχολείων.
Προσλήψεις ψυχολόγων-κοινωνικών λειτουργών.


Συντασσόμαστε με τις ανακοινώσεις και τα αιτήματα της ΑΣΓΜΕ. Επικοινωνούμε και στηρίζουμε τους καθηγητές της ΕΛΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα.
Καλούμε την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Δυτ. Ελλάδας να προγραμματίσει σύντομα συνάντηση-παράσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση.
Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατούς δίπλα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, με Αλληλεγγύη για τη δύσκολη περίοδο που θα έρθει, είτε με την πανδημία είτε μετά απ’ αυτήν.
Για μια κοινωνία με Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας
   Ρένα Σκαρλάτου                                                                       Τάσος Γιακουμής

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από την Γενική Διεύθυνση Έργων και Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου – Τμήμα Κοιμητηρίων), του Δήμου Πατρέων, γίνεται γνωστό, σήμερα Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έως και κατά 19,3% ακριβότερο θα είναι φέτος, σε σχέση με το 2023, το πασχαλινό τραπέζι για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές στα περισσότερα βασικά προϊόντα που το «γεμίζουν», είνα . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Διονύση Τεμπονέρα, Δικηγόρου - Εργατολόγου, Μέλοςυ της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ   Τα στοιχεία δείχνουν ότι επανέρχονται όλες οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που μας οδήγησαν . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Λέανδρου Τ. Ρακιντζή, Αρθρογράφου, Αρεοπαγίτη ε.τ. Μου άρεσε η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού, ότι « θα ξύσουμε το πάτο του βαρελιού για να επιδοτήσουμε την αγροτική παραγωγή».  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από την Γενική Διεύθυνση Έργων και Περιβάλλοντος (Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου – Τμήμα Κοιμητηρίων), του Δήμου Πατρέων, γίνεται γνωστό, σήμερα Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου, η Περιφορά των Ε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα, που έχει ως εξής:   Μεγάλη Παρασκευή 03/05/2024: 13.00 – 19.00Μεγάλο Σάββατο 04/05/2024: 09.00 – 15.00Κυριακή του Πάσχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τον πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, που τον κατηγορεί πως παραβίασε κανόνες της Εκκλησίας και συναντήθηκε με τον «αφορισμένο» (όπως ο ίδιο τον αποκαλεί
Image
Image

Search