Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος Κατσέλη: Από ηλεκτρονικό "κόσκινο" 42.000 εκκρεμείς υποθέσεις

Από ηλεκτρονικό τεστ, θα περνούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στην ομπρέλα προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι την δικαιούνται πραγματικά και πόσοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και παράλληλα, ενδελεχής έλεγχος των ωφελουμένων.

Ο έλεγχος θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας, που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία όσοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις, θα πρέπει να μπουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της υπόθεσής τους, για τις οφειλές που έχουν στις τράπεζες.

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έως και τις 30 Ιουνίου του 2021, ενώ όσοι δεν επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Η προτεινόμενη παρέμβαση, παρουσιάζεται ως απολύτως αναγκαία, δεδομένου ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν έως σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 42.000 αιτήσεις του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), οι οποίες έχουν προσδιορισμένες δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Πολλές μάλιστα, έχουν λάβει ημερομηνία για συζήτηση ακόμη και μετά από το έτος 2027.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλές από τις εκκρεμείς αιτήσεις έχουν κατατεθεί πριν από το 2015, είναι προφανές, ότι η διάρκεια της δίκης, υπερβαίνει κατά πολύ τους κανόνες ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει επικαιροποίηση, αλλά και έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που επικαλούνται, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται την προστασία του νόμου, να υποχρεωθούν σε παραίτηση.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, που εισάγεται στο ακροατήριο και το οποίο ανέρχεται στο 25% περίπου, δεν συζητείται, είτε λόγω ματαίωσης, είτε λόγω παραίτησης από το δικόγραφο.

Πρόκειται για δανειολήπτες που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές και καταθέτουν αίτηση ένταξης στο νόμο, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο έως την εκδίκασή της, από την οποία μετά παραιτούνται, γιατί θα αναγκαστούν να παρουσιάσουν στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι δεν βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία για να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες και σφιχτές προθεσμίες να καταθέσουν την αίτησή τους, η οποία θα συνοδεύεται και με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δίνοντας επίσης την συναίνεσή τους για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

Σε δικαστικό επίπεδο, θα γίνει εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ θα εφαρμοστεί νέα τακτική διαδικασία, όπου στην εκδίκαση των υποθέσεων, δεν θα είναι υποχρεωτική η παρουσία μαρτύρων.

pelop.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων” αναφέρο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπητήρια από καρδιάς, σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
Image
Image

Search