Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα: Μοναχές μπλοκάρουν έργο 110 εκ. ευρώ - Τι απαντά ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος

Στον «πάγο» μπαίνει πάλι ο «Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου», έργο επέκτασης του Συστήματος 400 kV που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, εξαιτίας αντιδράσεων της Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Παρότι πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμη παρέμβαση, για την ενεργειακή ευστάθεια, και προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή, προς όφελος της πράσινης ανάπτυξης, εδώ και14 μήνες παραμένει «κολλημένη», αφού 5 μοναχές εναντιώνονται στην τοποθέτηση των 2 τελευταίων πυλώνων, σε απόσταση 500 μέτρων το Μοναστήρι, κάνοντας λόγο για «οπτική όχληση» και «προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Ι. Μ.

Το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98%, ωστόσο οι εν λόγω Μοναχές, αιφνιδίασαν στις 25 Νοεμβρίου, όταν τα συνεργεία της ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες και οι μοναχές τοποθέτησαν τ τα οχήματά τους μπροστά στα μηχανήματα εκσκαφής, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή του.

Το αποτέλεσμα ήταν ο εργολάβος να καταθέσει μήνυση κατά των Μοναχών, οι οποίες για να αποφύγουν το αυτόφωρο υποχώρησαν, ενώ πηγές της ΑΔΜΗΕ κάνουν λόγο για «ψευδή -όπως αποδείχθηκε- πρόθεσή τους να αποσυρθούν», εμπλέκοντας και τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο στον οποίο αποδίδουν διαβεβαίωση στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι «οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους» και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά.

Ομως, στις 27 Νοεμβρίου οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν.

Επίσης πηγές της ΑΔΜΗΕ, ανέφεραν ότι «οι μοναχές επιλέγουν να δημιουργήσουν κρίση στην ολοκλήρωση του έργου επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε πολιτική πίεση εκτιμούν ότι μπορούν να ασκήσουν παρασκηνιακά και προσβλέπουν σε ακύρωση της επένδυση», η οποία συμπαρασύρει πολλές άλλες σημαντικές, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα.

Και συνεχίζουν: «Το πρόβλημα δεν είναι του ΑΔΜΗΕ, είναι ολόκληρης της χώρας, όταν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια της αδειοδότησης τους, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ που αποτελεί τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα. Τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν ολέθριες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες».

Μητροπολίτης στην «Π»: Θέλω το έργο, αλλά...»

Η «Π», ως όφειλε, επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ Ιερώνυμος, ο οποίος ερωτηθείς για την εξέλιξη του έργου, αποσαφήνισε πως από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του και ενημερώθηκε για το θέμα, διαβεβαίωσε την ηγεσία της ΑΔΜΗΕ ότι «επιθυμεί μεν να γίνει το έργο, προς όφελος της περιοχής και της χώρας, με την σαφή προϋπόθεση ότι δεν θα θιχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μονής, ούτε θα διακινδυνεύσει η υγεία των μοναχών». Ωστόσο, ο ιεράρχης δίνει διαφορετική διάσταση στα τελευταία γεγονότα. «Στην τελευταία επικοινωνία που είχα με την ηγουμένη, που μετέφερε πως είχε λάβει διαβεβαίωση ότι το έργο εγκατάστασης των πυλώνων θα ξεκινήσει αλλά σε διαφορετικό σημείο (ιδιοκτησίας του μοναστηριού), κάτι που τελικά δεν συνέβη, αφού ο υπεύθυνος του έργου πήγε εκεί και τελικά έδειξε το ίδιο επίμαχο σημείο. Ετσι, άλλα λέγοντας κι άλλα κάνοντας, φτάσαμε στα ένδικα μέσα».

Πηγή : pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδη . . .
LIFE STYLE

Χωριστούς δρόμους παίρνουν ύστερα από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος Γκλίξμπουργκ, γιος του τέως και η σύζυγος του Τατιάνα Μπλάτνικ. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της οικογένειας:   . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες.Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομία . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδηγούσε κοπέλα και κιν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Δημοτική Αρχή, όπως κάθε χρόνο, τιμά τους αγωνιστές  που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος, Γιώργος Αλεξίου μαζίμε τον Αντισυνταγματάρχη, Λεωνίδα Παπαναστασόπουλο στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας,Φωκίωνα Ζαΐμη τη Πέμπτη 18 Απριλίο
Image
Image

Search