Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα: Στη μέγγενη της εφορίας 55.000 ΑΦΜ προσμένουν ρύθμιση

Πανδημία χρεών απειλεί να «πνίξει» δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους από την Αχαΐα, που αναζητούν σωσίβιο, σε μια αναβίωση, της παλιάς ρύθμισης των 120 δόσεων.

Προς το παρόν, κάτι τέτοιο ισχύει μόνο για όσους έχασαν τη ρύθμιση μέσα στην καραντίνα. Ομως τα φορολογικά βάρη που πέφτουν στις πλάτες χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων, έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της καραντίνας, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 68.000 ΑΦΜ από την περιοχή, να έχουν συσσωρευτεί «βουνό».

Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα του κορονοϊού, έχουν μετατεθεί για πληρωμή από τον Μάιο του 2021 και μετά, αλλά, στην κυβέρνηση ανησυχούν, καθώς είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν σε 12 ή 24 δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα ειδική ρύθμιση.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

Πολλοί υπολογίζουν σε μια νέα ρύθμιση οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις, από τον ερχόμενο Απρίλιο, που θα συμπεριλάβει όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όμως το οικονομικό επιτελείο, αρνείται ακόμα να στείλει «λευκό καπνό».

Οι φορολογούμενοι ωστόσο, προεξοφλούν από τώρα μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον, τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις εισπράξεις των ΔΟΥ, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν μεταθέσει την πληρωμή οφειλών δεκάδων εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Πανελλαδικά, οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, είχαν σημειώσει κάμψη 30,5%. Μόνο στην Α΄ΔΟΥ Πατρών, οι επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτες οφειλές του τρέχοντος έτους, ύψους 27,4 εκατ. ευρώ. Τα 16 εκατ. ευρώ, προέρχονται από παρακράτηση του ΦΠΑ. Οι δε επιτηδευματίες άφησαν για το 2021, οφειλές ύψους 19,7 εκατ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα άλλα 14,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, πολλαπλάσιες οφειλές έχουν αφεθεί στην άκρη και από τους 70.000 ΑΦΜ που εξυπηρετεί η Γ΄ΔΟΥ Πατρών.

ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΦΜ

Να σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή στο 82% των ΑΦΜ της περιοχής με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, βρίσκεται κάτω από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, που έχει λάβει το δικαστικό τμήμα της Α΄ΔΟΥ Πατρών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 68.000 ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμες οφειλές, 55.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από την Αχαΐα, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, βρίσκονται σε καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Δηλαδή έχουν δεσμευθεί τραπεζικοί λογαριασμοί και πληρωμές εις χείρας τρίτων.

Ο αριθμός των κατασχέσεων είναι πολύ μεγάλος και ξεπερνά τον στόχο που είχε θέσει η ΑΑΔΕ για το εννιάμηνο του 2020 και έφτανε σε ποσοστό 70% επί συνόλου ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το δικαστικό τμήμα της Α΄ ΔΟΥ Πατρών, παραμένει για μια ακόμα χρονιά, πρώτο πανελλαδικά σε απόλυτους αριθμούς, ως προς τους ΑΦΜ στους οποίους έχει επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ξεπερνώντας ακόμα και τις εφορίες μεγαλύτερων πόλεων, όπως Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Βέβαια, αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη ροή εσόδων προς τα ταμεία του Κράτους, από το δικαστικό τμήμα της Α΄ΔΟΥ Πατρών, που θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά μεταξύ των οικονομικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και τον Οκτώβριο, το ταμείο της Α΄ΔΥΟ Πατρών, εισέπραξε 47,5 εκατ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στα «φρέσκα» χρέη που δημιουργήθηκαν φέτος, οι εισπράξεις προσέγγισαν τα 23 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο της ΑΑΔΕ κατά 10%.

Πηγή: pelop.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο 33,2% στην εκτίμηση ψήφου κατέγραψε τη ΝΔ η Opinion Poll στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Action 24. Στη μέτρηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 15,1% . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δραματικές στιγμές κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ο θάνατος της Μαλένας αλλά και οι ώρες που προηγήθηκαν όταν νοσηλευόταν στο «Ελπίδα» αναβίωσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 υπό την προεδρία του Αντ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει όλη την έκταση της Αττικής. Το πέπλο αφρικανικής σκόνης που «πνίγει» τον αττικό ουρανό δημιουργεί ένα απόκοσμο σκηνικό. Αυτό που είχε ήδη δημ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δραματικές στιγμές κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ο θάνατος της Μαλένας αλλά και οι ώρες που προηγήθηκαν όταν νοσηλευόταν στο «Ελπίδα» αναβίωσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μέσα από τις μα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λόγω εργασιών αντικατάστασης τμήματος του δικτύου του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ, την Πέμπτη 25 Απρίλη από τις 8.30 π.μ. έως 5 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης, σ
Image
Image

Search