«Κάθε νέος δρόμος δεν σημαίνει μόνο ασφάλεια και ταχύτητα. Σημαίνει και οικονομική ανάπτυξη. Οι επενδύσεις, οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι και οι ευκαιρίες ακολουθούν τους σύγχρονους δρόμους»
Με ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας, αλλά και στο μεγάλο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, απηύθυνε χαιρετισμό στο Olympia Forum ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.
Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός της Αρχαίας Ολυμπίας προσδίδουν στη Δυτική Ελλάδα μια ιδιαίτερη διεθνή δυναμική, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια εργάζεται ώστε αυτή η δυναμική να μετατραπεί σε αναπτυξιακές ευκαιρίες για την Ηλεία και συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα.
«Η Ηλεία δεν είναι πλέον ένας τόπος που περιμένει», τόνισε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας ένα ευρύ πλέγμα έργων που αφορούν τις μεταφορές, την οδική ασφάλεια, την πολιτική προστασία, την αγροτική οικονομία, την ενέργεια, την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
«Δεν υποσχόμαστε. Πράττουμε»
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην εξασφάλιση 20 εκατ. ευρώ από την Κρατική Επιτροπή Αρωγής για σημαντικές παρεμβάσεις στην Ηλεία, μεταξύ των οποίων η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της στον ακαδημαϊκό χάρτη, καθώς και η χρηματοδότηση έργων εσωτερικής οδοποιίας στους Δήμους της Ηλείας.
Όπως σημείωσε, η αποτελεσματική διεκδίκηση απαιτεί «προτάσεις, επιχειρήματα και τεκμηρίωση», επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια επιλέγει να απαντά στις ανάγκες του τόπου με συγκεκριμένα έργα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα Πατρών – Πύργου, την οποία χαρακτήρισε έργο καθοριστικής σημασίας για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Ηλείας.
«Κάθε νέος δρόμος δεν σημαίνει μόνο ασφάλεια και ταχύτητα. Σημαίνει και οικονομική ανάπτυξη. Οι επενδύσεις, οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι και οι ευκαιρίες ακολουθούν τους σύγχρονους δρόμους», ανέφερε.
Παράλληλα, στάθηκε στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι ο Πύργος θα είναι η πρώτη πόλη της Ηλείας που θα αποκτήσει δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ προγραμματίζεται περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου στη Δυτική Ελλάδα.
Πάνω από 130 εκατ. ευρώ σε έργα και παρεμβάσεις
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης παρουσίασε ενδεικτικά το εύρος των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία.
Στον τομέα των οδικών υποδομών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα συντήρησης στον άξονα Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία, παρεμβάσεις στις εισόδους και εξόδους του Πύργου, το έργο Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο, οι απαλλοτριώσεις για τους δρόμους Δάφνη – Ε.Ο. 111 και Αρχαία Πίσσα – Λάλα – Ε.Ο. 111, καθώς και η βελτίωση της πρόσβασης Κατάκολο – Πύργος.
Συνολικά, τα συγκεκριμένα οδικά έργα ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υλοποιούνται πρόσθετες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, μεταξύ των οποίων νέοι κυκλικοί κόμβοι και γέφυρες.
Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων αφορά και την προστασία από φυσικές καταστροφές. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποκατάστασης συνολικού ύψους άνω των 55 εκατ. ευρώ, ενώ εγκαθίσταται δίκτυο 50 μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων στάθμης υδάτων για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.
Παράλληλα, οι επτά Δήμοι της Ηλείας εξοπλίζονται με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, drones θερμικής απεικόνισης και οχήματα 4×4.
Στήριξη της αγροτικής οικονομίας
Αναφερόμενος στην αγροτική οικονομία, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί «την καρδιά της Ηλείας».
Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Σαβαλίων, Μυρτουντίων και Πύργου, με σύγχρονες υποδομές, έξυπνες ηλεκτρονικές υδροληψίες, τηλεμετρία και φωτοβολταϊκά πάρκα NetMetering.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για τους αγρότες.
Παράλληλα, υλοποιείται η υδροδότηση της Βουπρασίας, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα τηλεμετρίας νερού στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ταυτότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων, η Περιφέρεια δημιουργεί τοπικό Σήμα – Brand Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Ηλείας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, ενώ προωθεί και τη διοργάνωση ετήσιων Φεστιβάλ Γαστρονομίας.
Επενδύσεις σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές υποδομές
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις σε Υγεία και Παιδεία, μεταξύ των οποίων οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, συνολικού ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, καθώς και η προμήθεια εξοπλισμού ύψους σχεδόν 5 εκατ. ευρώ για πέντε νέες κλίνες ΜΕΘ στον Πύργο.
Παράλληλα, προχωρούν έργα σε σχολικές υποδομές, μεταξύ των οποίων το νέο Μουσικό Σχολείο στο Βαρθολομιό, το νέο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Μανωλάδα, το Γενικό Λύκειο Λεχαινών και ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός της ΔΥΠΑ στον Πύργο.
Πολιτισμός και δημιουργική οικονομία
Ιδιαίτερη θέση στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας κατέχει η αξιοποίηση της πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Ηλείας.
Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στην επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου, με προϋπολογισμό 13,58 εκατ. ευρώ, το οποίο μετατρέπεται σε σύγχρονο Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και θα φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, καθώς και μόνιμη υποδομή για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Παράλληλα, προχωρούν παρεμβάσεις στις αποθήκες του ΑΣΟ στη Γαστούνη, στο κτίριο Σταυρόπουλου στη Ζαχάρω, στα υπνωτήρια του ΟΣΕ στον Πύργο, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, στο Μανωλοπούλειο Δημοτικό Νοσοκομείο, στο Λαζαράκειο και την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη, καθώς και στο κτίριο Λαλούντα στα Κρέστενα.
Στην Αρχαία Ολυμπία συνεχίζονται οι ανασκαφές και αναστηλώσεις με χρηματοδότηση άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν παρεμβάσεις στον Κλαδέο, στο δίκτυο δασικών μονοπατιών και στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
«Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά της Ηλείας να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους»
Κλείνοντας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε ότι ο στόχος της αναπτυξιακής προσπάθειας δεν περιορίζεται στην κατασκευή υποδομών, αλλά αφορά πρωτίστως τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και τη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά.
«Θέλουμε τα παιδιά της Ηλείας να μη χρειάζεται να φύγουν από τον τόπο τους για να προκόψουν. Να μπορούν να μείνουν εδώ για να σπουδάσουν, να βρουν δουλειά, να δημιουργήσουν, να κάνουν οικογένεια, να χτίσουν το μέλλον τους στον τόπο τους», τόνισε.
Και κατέληξε: «Η Ηλεία έχει αφήσει πίσω της την εσωστρέφεια. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Συνεχίζουμε. Γιατί αυτό είναι το μέλλον που αξίζει στην Ηλεία».
Το Olympia Forum 2026 συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Πράσινο Ταμείο, τον Δήμο Πύργου, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, το Επιμελητήριο Ηλείας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου .
Platinum Χορηγός του Olympia Forum 2026 είναι η ΔΕΗ , ενώ Χρυσός Χορηγός είναι η Ολυμπία Οδός . Ασημένιοι Χορηγοί είναι οι Grant Thornton, HELLENiQ ENERGY, Όμιλος ΔΕΠΑ, Όμιλος AKTOR, ΣΤΑΣΥ και Γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου .
Μέλη του Olympia Forum 2026 είναι οι Grecotel Hotels & Resorts, JTI, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου και το Σωματείο Ίκελος .
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της ΚΕΔΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της ΕΕΤΑΑ, του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος και του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου .
Επιστημονικοί Συνεργάτες του Olympia Forum 2026 είναι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η διαΝΕΟσις και το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου .
Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι ΕΡΤ3, ΕΡΤ Πύργου, Βουλή Τηλεόραση, Πελοπόννησος, pelop.gr, Peloponnisos FM 103.9, Η Γνώμη, Gnomip.gr, Ελευθερία, Startupper, ΠΑΤΡΙΣ, Patrisnews, ORT, Χανιώτικα Νέα, tourismtoday.gr, Η Ροδιακή, eleftheriaonline.gr, AgrinioMedia και Business Voice .
Πηγή: patrisnews.com

