Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τα γεφύρια της Πάτρας- Που βρίσκονται

Δίτοξο πέτρινο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει την τάφρο του κάστρου του Ρίου.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Θα το συναντήσουμε στο κάστρο του Ρίου.

Συντεταγμένες:  N 38° 18.604΄ E 021° 46.958'

Υψόμετρο:  -10 μ.

 

Παρακείμενα Κτίσματα:  Κάστρο του Ρίου

Χρονολογία:  1499 απο τον  Σουλτάνος Βαγιαζίτ

Μορφή:  Δίτοξο

Κατάσταση:  Πολύ καλή

Γεφύρι στα Άνω Συχαινά

Πέτρινο γεφύρι το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Άνω Συχαινών. Πρόκειται μάλλον για γεφύρι της Τρικουπικής περιόδου. Γεφυρώνει τον Μείλιχο ποταμό.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Θα το συναντήσουμε στην περιοχή που υπάρχει το Ολύμπιο θεραπευτήριο.

Ημερομηνία Καταγραφής:  Κυρ, 24/11/2013

Νομός:  ΑΧΑΪΑΣ

Κοινότητα:  Άνω Συχαινά

Συντεταγμένες:  N 38° 15.874΄ E 021° 45.567'

Υψόμετρο:  67 μ.

Μορφή:  Μονότοξο

Κατάσταση:  Καλή

Στην οδό Ηφαίστου

Βρίσκεται μέσα στη πόλη της Πάτρας, και στηρίζει στη ράχη του σκάλα. Είναι στην οδό Ηφαίστου, στον δρόμο που σώζονται (ακριβώς δίπλα στο γεφύρι) τα υπολείμματα των εγκαταστάσεων του Ρωμαϊκού Σταδίου. Στο βάθος του δρόμου βρίσκεται η εκκλησία της Παντάνασσας.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Είναι στην οδό Ηφαίστου, δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο.

Ημερομηνία Καταγραφής:  Πέμ, 06/09/2012

Νομός:  ΑΧΑΪΑΣ

Συντεταγμένες:  N 38° 24΄39,0΄΄ E 021° 73΄62,0΄΄

Υψόμετρο:  23 μ.

Παρακείμενα Κτίσματα:  Ρωμαϊκό στάδιο και η εκκλησία της Παντάνασσας

Μορφή:  Μονότοξο

Κατάσταση:  Καλή

 Ρωμαϊκή Γέφυρα Της Πάτρας

Η ρωμαϊκή γέφυρα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αρέθα και Παπαδιαμάντη στη βόρεια είσοδο της Πάτρας, δίπλα από τη νέα Εθνική Οδό. Kατασκευάστηκε το 2ο-3ο μ..Χ. αιώνα, στον ποταμό Καλλίναο, που σήμερα ρέει 100 μ. νοτιότερα. Η γέφυρα αποκαλύφθηκε το 1980 , κατά την διαδικάσια ανέγερσης ιδιωτικής κατοικίας.

Οδηγίες Πρόσβασης:  Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αρέθα καί Παπαδιαμάντη.

Ημερομηνία Καταγραφής:  Παρ, 07/09/2012

Νομός:  ΑΧΑΪΑΣ

Ποταμός:  ΚΑΛΛΙΝΑΟΣ

Συντεταγμένες:  N 38° 26΄72,0΄΄ E 021° 75΄54,0΄΄

Υψόμετρο:  87

Χρονολογία:  2ος -3ος αιώνας μ.Χ.

Χορηγός:  Μεσατεύς Αρτέμιος

Μορφή:  Δίτοξη

Κατάσταση:  Καλή

Στοιχεία:  Η ρωμαϊκή γέφυρα της Πάτρας εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατά τις εκσκαφικές εργασίες για την οικοδόμηση ιδιωτικής οικίας. Πρόκειται για την καλύτερα σωζόμενη δίτοξη γέφυρα στην Ελλάδα. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 2ο - 3ο αι. μ..Χ. στον ποταμό Καλλίναο, που σήμερα ρέει περί τα 100 μ. νοτιότερα και ταυτιζόταν λανθασμένα με το Μείλιχο ποταμό. Ήταν ενταγμένη στον επαρχιακό δημόσιο δρόμο που συνέδεε την Πάτρα με το Αίγιο (via publica). Ο χαλικόστρωτος δρόμος, στο τμήμα που διέρχεται πάνω από τη γέφυρα, είναι στρωμένος με πλάκες, στις οποίες διατηρούνται οι αυλακιές (αρματοτροχιές) που δημιούργησαν κατά την πυκνή διέλευσή τους τα τροχοφόρα οχήματα της εποχής. Στο τμήμα αυτό, δεξιά και αριστερά, υπάρχει χαμηλό στηθαίο για την προστασία των διερχόμενων, χτισμένο από οπτόπλινθους και αρχιτεκτονικά μέλη σε δεύτερη χρήση. Από οπτόπλινθους είναι κατασκευασμένη και η ίδια η γέφυρα, ενώ οι πεσσοί της, μέχρι τη γένεση των καμαρών, είναι λιθόκτιστοι. Για την εξυγίανση της κοίτης του ποταμού και την ασφαλή θεμελίωσή της στρώθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη παλιότερων κατεστραμμένων κτιρίων (κίονες, λιθόπλινθοι κ.ά). Η γέφυρα αυτή αντικατέστησε άλλη παλιότερη του 1ου αι. μ.Χ., που διατηρείται λίγο νοτιότερα και είναι αρκετά μικρότερη, μονότοξη, κατασκευασμένη από πωρόλιθους. Μετά την κατασκευή της νέας γέφυρας μίκρυνε το άνοιγμα της παλαιάς, ώστε να διέρχεται μικρότερη ποσότητα νερού, πιθανώς για την άδρευση της περιοχής. Ταυτόχρονα χτίστηκαν και τοίχοι εγκιβωτισμού της κοίτης του ποταμού. Για την παλιότερη γέφυρα, σύμφωνα με τιμητική επιγραφή που βρέθηκε στην κοίτη θεμελίωσης της νέας γέφυρας, τη δαπάνη είχε αναλάβει ο Μεσατεύς Αρτέμιος, που συνένωσε έτσι την Πάτρα με την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσάτι. Μερικούς αιώνες αργότερα, ύστερα από μια φοβερή πλημμύρα, η κοίτη του ποταμού καταχώθηκε ολοσχερώς, και διανοίχθηκε νέα νοτιότερα. Παρόλα αυτά, αν και οι γέφυρες καταχώθηκαν, ο δρόμος επάνω από αυτές εξακολούθησε να είναι σε χρήση για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Σε πρόσφατη ανασκαφή (2001) εντοπίστηκε η παλαιά κοίτη του ποταμού, που αντιστοιχούσε στη γέφυρα καθώς και ο τοίχος εγκιβωτισμού της νότιας όχθης του. Διαπιστώθηκε έτσι ότι μετά τον εγκιβωτισμό η κοίτη του ποταμού διευθετήθηκε απολύτως ευθύγραμμα. Η νοητή προέκτασή της εκβάλλει στην παραλιακή περιοχή Καβούρι, δίπλα στο έλος της Αγυιάς, στο οποίο κατέληγε πιθανότατα πριν από τα ιστορικά χρόνια. Η αρχική απόσταση των 100 μ. μεταξύ παλαιάς και νέας κοίτης φθάνει στις εκβολές στα 1.200 μ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συμπληρώνουν σχεδόν ένα μήνα οι σακούλες με μπάζα που είναι τοποθετημένες σε πολλά κεντρικά σημεία της Αχαικής πρωτεύουσας και κυρίως στις οδούς Κορίνθου, Γούναρη και κανακάρη, προ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές επανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην εκπομπή “Αυτοψία” του Alpha ενώ για τις ευρύτερες επιδιώξεις τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την ώρα επικρατεί έντασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα απατεώνα έπεσε ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να χάσει χιλιάδες ευρώ! H ηλικιωμένη γυναίκα, που διαμένει στο Αίγιο, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε πως η κόρη της είχε τραυματιστεί κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας με μεγάλη θλίψη  αποχαιρέτα τη συνάδελφο  νηπιαγωγό Κοτσίρη Χριστίνα. Η Χριστίνα υπηρετούσε τα τελευταία χρόνια στο 16 Ν/Γ Πατρών. Όλοι αυτοί  που είχαν την
Image
Image

Search