Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Συνωστισμός» νεογνών στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

 Στην  προέκταση του διαδρόμου του μαιευτηρίου, στο νοσοκομείο  Άγιος Ανδρέας, στεγάζεται η μονάδα νεογνών του νοσηλευτικού ιδρύματος, μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δομή της δημόσιας υγείας, καθώς μιλάμε για ψυχές που μόλις έχουν έρθει στον κόσμο. Πρόκειται για νεογέννητα που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της γέννησης τους, τα οποία είτε γεννήθηκαν πρόωρα, είτε έχουν άλλα θέματα υγείας και θα πρέπει για να κρατηθούν στη ζωή να φιλοξενηθούν για ένα διάστημα στους θαλάμους της μονάδας.

 

Η μονάδα φιλοξενεί τα μωρά που προέρχονται από κυήσεις υψηλού κινδύνου από την μαιευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας και ταυτόχρονα όταν εφημερεύει δέχεται νεογέννητα από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, είτε από δημόσια νοσοκομεία, είτε από ιδιωτικά μαιευτήρια που προέρχονται από τέτοιου είδους γέννες.

 

Μονάδες νεογνών στην περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας έχουμε τρεις: Αυτή του «Αγίου Ανδρέα», αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας (δέχονται εναλλάξ περιστατικά ανάλογα με τις εφημερίες) και αυτή του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου που όμως δεν μπορεί να δεχθεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων των νεογέννητων παρά μόνο ελάχιστα από αυτά.

 

Δυσλειτουργικός ο νέος χώρος

Η μονάδα νεογνών στεγαζόταν για αρκετά χρόνια στο πρώην κτίριο του 409, όταν πριν από 2, 5 χρόνια περίπου, τον Απρίλιο του 2017, μετεγκαταστάθηκε μαζί με όλες τις υπόλοιπες που υπήρχαν εκεί, στο νέο πολυώροφο κτίριο του νοσηλευτικού συγκροτήματος του Αγίου Ανδρέα.

 

Το παράδοξο; Ο χώρος μπορεί να είναι καινούργιος και η εικόνα του να ανταποκρίνεται στην αισθητική ενός σύγχρονου νοσοκομείου, όμως πρακτικά είναι περισσότερο δυσλειτουργικός, παρά διευκολύνει τους γιατρούς, τους εργαζόμενους και τις μαμάδες που επισκέπτονται τα μωρά τους για  τα δουν και να τα θηλάσουν.

 

Πρόκειται για έναν χώρο περίπου 52 τετραγωνικών ο οποίος βρίσκεται στον πρώτο όροφο δίπλα από το μαιευτήριο, ακριβώς κάτω από την μαιευτική κλινική του νοσοκομείου. Ο προηγούμενος χώρος της μονάδας στο κτιρίου του πρώην 409, μπορεί να μην ήταν ιδανικός από πολλές απόψεις, αλλά τουλάχιστον ήταν μεγαλύτερος, γύρω στα 64 τετραγωνικά.

 

Στην ουσία η μονάδα νεογνών του «Αγίου Ανδρέα» έχει στριμωχτεί και στοιβαχθεί στην προέκταση ενός διαδρόμου. Ο διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας Γιάννης Κουλούρας, είχε από την αρχή της μετεγκατάστασης εκτιμήσει ότι ο χώρος αυτός θα ήταν ανεπαρκής, όμως παρά τις διαμαρτυρίες του και τις ενστάσεις του, μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αλλάξει.

 

«Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε και που έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία της μονάδας. Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται όλους αυτούς τους μήνες η μονάδα μας είναι καινούργιος, όμως είναι αρκετά μικρός και δυσλειτουργικός και στην ουσία μας δημιουργεί αφάνταστες δυσκολίες, στο να κάνουμε σωστά την δουλειά μας» λέει.

 

Συνωστισμός νεογνών

 

Οι προδιαγραφές του χώρου της μονάδας νεογνών τετραγωνικά είναι για την φιλοξενία 9 με 10 νεογνών. Ωστόσο, οι ανάγκες και τα περιστατικά που θα πρέπει να καλυφτούν από τη μονάδα είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές του και συνήθως ο αριθμός των νεογνών που διαμένουν για ένα διάστημα εκεί, είναι περισσότερα από δέκα.

 

«Έχει υπάρξει χρονικό διάστημα που είχαμε φιλοξενήσει στη μονάδα μας και 17 νεογέννητα, αφού δεν υπήρχε άλλη λύση» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουλούρας.

 

Το γεγονός αυτό ασφαλώς και δεν ενδείκνυται, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει κινδύνους αφού μιλάμε για ιδιαίτερα ευαίσθητους οργανισμούς που η οποιαδήποτε λοίμωξη οφειλόμενη στην πληθώρα των νεογνών σε μικρό χώρο, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους», τονίζει ο κ. Κουλούρας. «Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε γιατίτο να τα διακομίσεις νεογνά σε κάποια άλλη μονάδα είναι ακόμα πιο ριψοκίνδυνο. Και αυτό γιατί υπάρχουν νεογνά που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και ο οργανισμός τους έχει δώσει ήδη μια μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

 

Ενδέχεται έτσι να τα χάσεις ακόμα και στον δρόμο με την παραμικρή μετακίνηση τους ή να εμφανιστούν διάφορες βλάβες, κατά την διαδικασία της μεταφοράς τους, που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη συνέχιση της θεραπείας τους.

 

Εξάλλου η πρακτική της διακομιδής των νεογνών είναι ξεπερασμένη, γινόταν συχνά πριν από 30 και 40 χρόνια και πλέον υπάρχει και σχετική νομοθεσία που αναφέρει ρητά ότι : στη μητέρα και στο νεογνό πρέπει να παρέχονται στον ίδιο χώρο, πλήρεις υπηρεσίες υγείας».

 

Άλλωστε, δεν υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες μονάδες στην περιοχή μας από τη στιγμή που αυτή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, είναι συνήθως γεμάτη, ενώ του Καραμανδανείου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί για όλες τις περιπτώσεις.

 

250 μωρά το χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των εισαγωγών στην μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας είναι κατά μέσο όρο 250 μωρά τον χρόνο. Ο χρόνος διαμονής τους κυμαίνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση και την σοβαρότητα της. Συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στις δύο εβδομάδες και στους δύο μήνες.

 

Χαμηλή η θνητότητα

 

Η θνητότητα στη μονάδα είναι πολύ χαμηλή, και συνήθως  τρία με τέσσερα νεογνά ετησίως από τα 250 που εισέρχονται δεν αντέχουν και χάνουν την ζωή τους, λόγω βαρείας παθολογίας.

 

Παράλληλα πέντε με έξι μωρά τον χρόνο αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης (καρδιοπάθειες ή βαριά χειρουργεία) και μεταφέρονται αναγκαστικά σε αντίστοιχες μονάδες στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

 

Ή κρύο ή ζέστη

 

Πέρα από το βασικό πρόβλημα της ανεπάρκειας του χώρου η μονάδα αντιμετωπίζει και άλλα θέματα, όπως αυτό με την θέρμανση μιας και  δεν μπορεί να ρυθμιστεί κατάλληλα αφού ο κλιματισμός είναι κεντρικός. Αυτό έχει σαν συνέπεια είτε η θερμοκρασία να είναι υψηλή και τα μωρά να παρουσιάζουν πυρετό, είτε να είναι χαμηλή και να παγώνουν. Ειδικότερα στις μικρές εφημερίες υπάρχει πρόβλημα αφού δεν υπάρχει βάρδια λόγω έλλειψης προσωπικού για να την ρυθμίσει.

 

Μόνο μια παροχή για ζεστό νερό όλο το 24ωρο

 

Πρόβλημα υπάρχει και με το ζεστό νερό που μια μονάδα νεογνών έχει απόλυτη ανάγκη να διαθέτει συνεχώς όλο το 24ώρο. Από τις υπάρχουσες παροχές που έχει η μονάδα, ζεστό νερό συνεχώς όλο το 24ώρο παρέχει μόνο η μία.

 

Ανεπαρκής και η στελέχωση

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι προβλεπόμενες θέσεις γιατρών για τη μονάδα αυτή είναι εφτά. Αυτή τη στιγμή όμως εργάζονται τρεις γιατροί επιμελητές, συν ο διευθυντής της καιμία επιμελήτρια που απουσιάζει με άδεια εγκυμοσύνης, ενώ υπάρχουν δύο κενές θέσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί.Από τις δεκατρείς υπάρχουσες νοσηλεύτριες η μία είναι συμβασιούχος και η άλλη με απόσπαση. Κατά συνέπεια οι βάρδιες βγαίνουν με δυσκολία.

 

Προβληματική η επικοινωνία με τη Μαιευτική

Θέμα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουλούρα, υπάρχει και με το επικοινωνιακό κομμάτι, τον τρόπο δηλαδή που επικοινωνεί με τις άλλες κλινικές και κυρίως με την μαιευτική που βρίσκεται σε άλλο όροφο και συγκεκριμένα στον 2ο. Η επικοινωνία γίνεται ή με το υπηρεσιακό  ασανσέρ μέσω μαγνητικών καρτών ή από τις σκάλες κινδύνου.

 

Μαγνητικές κάρτες έχουν χορηγηθεί μόνο δύο για να εξυπηρετήσουν όλους τους ιατρούς-νοσηλεύτριες-γονείς και βοηθητικό προσωπικό, ενώ οι σκάλες κινδύνου αφ ενός ανοίγουν μόνο από την μία πλευρά, αφ ετέρου κλειδώνουν μετά τις έντεκα το βράδυ. Κατά συνέπεια η μονάδα είναι απομονωμένη, και η άμεση επικοινωνία με την Μαιευτική κλινική είναι πολύ δύσκολη.

 

«Σε γενικές γραμμές η μετεγκατάσταση έγινε βιαστικά και επιπόλαια, χωρίς σχέδιο και χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη πρόβλεψη για το αν οι χώροι επαρκούν και είναι κατάλληλοι για τις ανάγκες του κάθε τμήματος” τονίζει ο κ. Κουλούρας.

 

«Σίγουρα και άλλα τμήματα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όμως θεωρώ ότι το δικό μας είναι το πιο χαρακτηριστικό, πόσο μάλλον από τη στιγμή που μιλάμε για νεογνά».

 

 

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγί . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

"Η ειλικρινής σχέση που θέλουμε να έχουμε με τους συμπολίτες μας, θα είναι ο οδηγός μας και στο τέλος της θητείας μας, θα μας εμπιστευτούν ξανά." Αυτό επεσήμανε στην πρώτη του συνέ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

523 περιστατικά, τα περισσότερα αφορούσαν µέθη και πτώσεις Σε 523 ανήλθαν τα περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν το τελευταίο τριήµερο του Πατρινού Καρναβαλιού οι ιατροί και . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την πόλη του Αγίου Νικολάου της Κρήτης αφότου το ξέφρενο γλέντι του καρναβαλιού κατέληξε σε τραγωδία με τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη από ναυτική φωτοβολ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη Πάτρα Ενωμένη και ο επικεφαλής της Κώστας Σβόλης αναφέρουν:   Tο Πατρινό Καρναβάλι ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων Καρναβαλιστών από
Image
Image

Search