Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Επιδημία... πληροφοριών για το νέο ιό

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε χθες η Πάτρα μετά τις πληροφορίες ότι θεωρείται ενδεχόμενη πηγή εισόδου του νέο ιού. Οταν δεν... αναβαλλόταν το καρναβάλι της πόλης, διαδίδονταν πληροφορίες που ξεσήκωναν το κοινωνικό ενδιαφέρον αναιτίως.

Χρειάστηκαν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να διασπαρεί σε όλη την Ελλάδα το άκουσμα στο χώρο του ΠΓΝΠ ότι «υπάρχει» περιστατικό κορονοϊού στο νοσοκομείο. Συγγενείς, συνοδοί, επισκέπτες έσπευσαν να το διαδώσουν στον έξω κόσμο και φυσικά να τροφοδοτήσουν το διαδίκτυο που το υιοθέτησε χωρίς προηγουμένως να έχει διασταυρωθεί η πληροφορία. Αυτό ήταν αρκετό να δημιουργηθεί ένα φοβικό κλίμα.

Πρόκειται τελικά για περιστατικό κορονοϊού;

«Η σημερινή απάντηση του Ινστιτούτου Παστέρ θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει. Εμείς πράξαμε αυτό που οφείλαμε λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα» μας είπε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Τα χθεσινοβραδινά δεδομένα πάντως ανέφεραν ότι η πορεία της υγείας του ασθενή που νοσηλεύεται απομονωμένα στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, εξελίσσεται ομαλά. Το τεστ για τη γρίπη βγήκε αρνητικό. Αν και η σημερινή απάντηση είναι αρνητική τότε πρόκειται για απλή ίωση.

Γιατί κινητοποίησε τον μηχανισμό το περιστατικό;

Διότι ο ασθενής, ηλικίας περίπου 40 ετών κάτοικος Γερμανίας και έμπορος στο επάγγελμα, ταξίδεψε μέσω Ιταλίας όπου έμεινε δύο ημέρες στη Βενετία. «Το γεγονός αυτό μας υποψία σε ώστε να το ψάξουμε περαιτέρω. Δεν πρόκειται για περιστατικό υψηλής υποψίας» διευκρινίζει μιλώντας στην «Π» ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ Χαράλαμπος Γώγος προσθέτοντας ότι «ήταν μία ευκαιρία να δοκιμάσουμε κι εμείς τη λειτουργία του μηχανισμού μας μιας και το νοσοκομείο μας είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό».

Ο κ. Γώγος που από την πρώτη στιγμή ξέσπασε το κύμα κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία σε συνεργασία με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο και άλλους φορείς, έδρασαν ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα στο χώρο του λιμανιού που αποτελεί και πύλη εισόδου των ταξιδιωτών από την Ιταλία.

Χ. ΓΩΓΟΣ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

«Χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπομονή. Η σωστή ενημέρωση, και όχι η παραπληροφόρηση, μπορούν να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι απίθανο να μην περάσει ο ιός στη χώρα μας. Από κει και πέρα θα κριθεί το πόσο εμείς είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε» επισημαίνει ο κ. Γώγος ο οποίος χθες συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Σήμερα το μεσημέρι, όπως μας ανέφερε ο κ. Καρβέλης, θα πραγματοποιηθεί στην 6ης Υπε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων όλων υγειονομικών φορέων της περιοχής όπως και του κλιμακίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να οργανωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περιοχή τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας δίνει σαφείς οδηγίες για την πρόληψη του ιού.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

«Οπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται ότι έχει ανώτατο όριο τις 14 ημέρες. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων του κορονοϊού με άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, μέσω μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από ασθενείς είναι επιβεβλημένη. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. Ο συγκεκριμένος κορονοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Επισημαίνεται ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράπων ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά, να μην πάνε στο στο νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράπων ιατρό».

Καταλήγοντας το επιστημονικό όργανο των γιατρών υπογραμμίζει: «Ενόψει καρναβαλιού με μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας, παρακαλούνται όλοι για την άμεση ενημέρωση, την πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και των κανόνων υγιεινής».

 (Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Πελοπόννησος")

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποκαλυπτήρια του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκλογές έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς παρουσίασε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος και τα πέντε τελευταία ονόματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με απο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Μίλαν σώθηκε στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφαρίζοντας σε 2-2 την Πόρτο, οδήγησε το ζευγάρι στα πέναλτι κι εκεί εμφανίστηκε καλύτερη, παίρνοντας τη νίκη με 4-3 και μαζί την πρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συνέθεταν σφοδροί άνεμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με αποτέλεσμα τον τραυματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
Image
Image

Search