Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα: Κραυγή αγωνίας από τα ιδρύματα - Εμειναν χωρίς εθελοντές

Δραματικό πρόβλημα λειτουργίας και κάλυψης της φροντίδας των τροφίμων τους αντιμετωπίζουν ιδρύματα της περιοχής μας.

Την ενίσχυση των δομών αυτών με επικουρικό προσωπικό, θα ζητήσει σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ανταποκρινόμενος στην κραυγή αγωνίας των τοπικών ιδρυμάτων «Κιβωτός της Αγάπης» και «Ασυλο Ανιάτων».

Το θέμα ανέδειξε η «Π» με σχετικό της ρεπορτάζ καταγράφοντας τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει σε ιδρύματα και ευγηρεία.

Από τη μία η απαγόρευση της εισόδου εθελοντών στους χώρους αυτούς, οι οποίοι πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες σε βοηθητικό επίπεδο, και από την άλλη οι άδειες ειδικού σκοπού έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη της φροντίδας των τροφίμων.

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Δεν προβλέφθηκε πώς θα καλυφθούν τα κενά και οι ανάγκες των ως θεραπευτηρίων που λειτουργούν επί 24ώρου με τρεις 8ωρες βάρδιες και περιθάλπουν άτομα με σοβαρές ανίατες ασθένειες, σωματικές και νοητικές αναπηρίες!». Αυτός είναι ο προβληματισμός που εξέθεσε με δημόσια παρέμβασή της η διοίκηση του ιδρύματος «Κιβωτός της Αγάπης». Αντιμέτωπο με το ίδιο πρόβλημα, όπως αναδείχτηκε μέσα από το σχετικό ρεπορτάζ της «Π»

είναι και το Ασυλο Ανιάτων.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Και το πρόβλημα εστιάζεται στη φροντίδα των τροφίμων. Για παράδειγμα τα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό της Αγάπης» εμφανίζουν πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα. Ακόμα και ή σίτισή τους είναι αρκετά χρονοβόρα. Και σε αυτό βοηθούσαν οι εθελοντές που πήγαιναν στο ίδρυμα και ο καθένας αναλάμβανε ένα παιδί. Ολο αυτό το έργο το έχει επωμιστεί σήμερα το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει στα ιδρύματα.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

«Εχουμε μιλήσει με όλα τα ιδρύματα της περιοχής μας και πράγματι το πρόβλημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Με δεδομένο ότι οι τρόφιμοι σε αυτά έχουν πολύ βεβαρημένο ιστορικό, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πώς θα το αντιμετωπίσουμε» μας είπε ο κ. Μπονάνος και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή εθελοντές δεν μπορούμε να έχουμε για ευνόητους λόγους. Επίσης δεν μπορούν να απαγορευτούν οι άδειες στο προσωπικό. Τι απομένει; Να ζητήσουμε από το υπουργείο στο πλαίσιο των προσλήψεων που γίνονται με ταχύτατες διαδικασίες να υπάρξει πρόβλεψη και για τα ιδρύματα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπονάνος αφενός θα διαβιβάσει τα

αιτήματα των ιδρυμάτων στο υπουργείο Υγείας και αφετέρου θα ζητήσει να γίνουν προσλήψεις ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των ιδρυμάτων. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να καλύψουμε με άλλο τρόπο. Το θέμα θέλει πάρα πολύ προσοχή και φυσικά το βάρος δεν μπορούν να το σηκώσουν μόνες τους οι διοικήσεις των δομών αυτών».

Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να κλειδωθεί στο σπίτι…Το χθεσινό ρεπορτάζ της «Π» έφερε στο προσκήνιο το ανθρωπιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της Πάτρας ενώ μέσω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η επέλαση του κορονοϊού.

«Ναι μεν εμείς πρέπει να μείνουμε σπίτι μας, αλλά για κάποιους ανθρώπους δεν υπάρχει σπίτι. Η αλληλεγγύη πρέπει να μείνει ενεργή και δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα…» μας λέει ο Νίκος Παπαγεωργίου, της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών. Πράγματι, σε μία περίοδο που οι πολίτες ανακαλύπτουμε και πάλι την κοινωνική αξία της αλληλεγγύης, μερικές δεκάδες ανθρώπινων ψυχών περιμένουν «ως μάννα εξ ουρανού» την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, αφού για τις αρχές (με εξαίρεση τον Δήμο Πατρέων)…δεν υπάρχουν.

Οι προσπάθειες της Κίνησης και αλληλέγγυων συνεχίζεται, καθώς οι ανάγκες είναι καθημερινές. Μια τέτοια δράση έγινε χθες από μέλη του «Επί τα Πρόσω», τα οποία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν προγραμματισμένη διανομή τροφίμων στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στο παλιό εργοστάσιο του Λαδόπουλου στην Πάτρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της νότιας παραλιακής ζώνης βρίσκεται περίπου στα 180.

Αλλα 100 άτομα είναι διάσπαρτα στην πόλη. Ορισμένοι εξ αυτών διαθέτουν κάρτα ασύλου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου λάμβαναν το μηνιαίο επίδομα (περίπου 100 ευρώ) μέσω της Υπατης Αρμοστείας. Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι από τους δικαιούχους ενημέρωσαν την Κίνηση ότι το επίδομα κόπηκε χωρίς προειδοποίηση. «Ηλθαν σε εμάς πανικόβλητοι» λέει ο Ν. Παπαγεωργίου, ο οποίος έψαξε το ζήτημα και διαπίστωσε ότι οφείλεται σε πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφτηκε λόγω του κορωνοϊού. Το δυστύχημα για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία (διαθέτουν κάρτα, έχουν νοικιάσει σπίτια, έχουν ανοίξει αριθμό φορολογικού μητρώου κ.ό.κ.), είναι ότι η υγειονομική κρίση τους στερεί την δυνατότητα να βρουν νέα μεροκάματα, ανάλογα με αυτά που έκαναν τους προηγούμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, προσφέροντας κυρίως εργασία στον πρωτογενή τομέα (το μάζεμα της ελιάς τέλειωσε). Αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και για αυτό η προσπάθεια των αλληλέγγυων να συγκεντρωθεί βοήθεια δεν περιορίζεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα εργοστάσια της παραλιακής, αλλά και έξω από αυτά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για το επόμενο διάστημα σε: Οσπρια, ρύζι, ηλιέλαιο, τοματοπολτό, πατάτες, κρεμμύδια, παυσίπονα, οδοντόκρεμες. Το στέκι της Κίνησης (Ιωάννου Βλάχου 19) θα είναι ανοικτό αύριο. από 6.30μ.μ. έως 8.00μ.μ., για τη συλλογή ειδών ανάγκης.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το 2023, ενώ οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των Ευρωπαίων με προσόντα ανώτερα από τα απα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργασίες σύνδεσης νέου δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν στην Εγλυκάδα, αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου. Λόγω των εργασιών, από την ΔΕΥΑΠ, ανακοινώνεται ότι από τις 8 π.μ. έως τις . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Σε έκτακτη χρηματοδότηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ ΑΕ) με ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 και 2025 και σκοπό τη ριζική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των . . .
ΕΛΛΑΔΑ

«Μπαμπά μου (μπανταούλη μου όπως σε έλεγα), σε αγαπάω απέραντα και θα μου δίνεις τεράστια δύναμη μέχρι να έρθω να σε συναντήσω και εγώ» γράφει σε ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργασίες σύνδεσης νέου δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν στην Εγλυκάδα, αύριο Παρασκευή 26 Απριλίου. Λόγω των εργασιών, από την ΔΕΥΑΠ, ανακοινώνεται ότι από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. αύριο, θα υπά
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η εισήγηση του Πέτρου Ψωμά στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Έρχονται σήμερα προς ψήφιση νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το κέντρο της Πάτρας που θα αλλάξουν τη λειτουργία της πόλης ριζικά. Δυστυχώς θα γ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα επεισόδιο μεταξύ δύο γιατρών, το οποίο φέρεται να έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, σε χώρο εντός του Νοσοκομείου Πύργου, εξετάζει τόσο το Α.Τ. Πύργου, όσο και η διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας. Σύμφωνα μ
Image
Image

Search