ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τσίπρα στην Καρδίτσα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά την περιοδεία του στην Καρδίτσα και συζητήσεις με πληγέντες πολίτες και καταστηματάρχες έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Η εικόνα που έχουμε από τις καταστροφές στην Καρδίτσα είναι εικόνα ολικής καταστροφής. Συνομίλησα με απελπισμένους ανθρώπους, επαγγελματίες, πολίτες που έχουν χάσει άλλοι την επιχείρησή τους, τα εμπορεύματά τους, άλλοι τις οικοσκευές τους. Πιστεύω ότι είναι μια εικόνα που αξίζει τον κόπο να την δει κανείς γιατί δεν είναι εύκολο να την περιγράψει. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες αλλά νομίζω ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτές. Μεγάλες ευθύνες που έχουν να κάνουν τις υποδομές, τα αντιπλημμυρικά έργα, διαχρονικές ευθύνες που όμως κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν και δεν αφορούν μόνο την κεντρική κυβέρνηση αλλά και την αυτοδιοίκηση. Όμως, επαναλαμβάνω ότι τούτη την ώρα το κρίσιμο είναι να μιλήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Κι αν εγώ σήμερα θέλω να επιρρίψω μια ευθύνη, βασική ευθύνη, για όλα όσα δεν έγιναν ή δεν προβλέφθηκαν πριν από τον κατακλυσμό, αλλά για το τι έγινε μετά τον κατακλυσμό. Για το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπήρξε ένας υπεύθυνος, δήμαρχος, περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρχης να ‘ρθει και να μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους. Να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Όλα όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας από τα κλειστά γραφεία, ίσως είναι δικαιολογημένα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν εικόνα, αλλά είναι ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μια ολική καταστροφή. Δεν υπήρξε μαγαζί που να μην επισκεφτώ, που να μην συναντήσω επιχειρηματία και να μη μου μιλήσει για ζημιές άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.  Με τα 600 ευρώ και τα 5 χιλιάρικα και τα 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

 

Θέλω να απευθύνω μια έκκληση στον κ. Μητσοτάκη. Να μην διστάσει και να έρθει να ακούσει τα παράπονα των πολιτών. Σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης και οι υπουργοί του που ήρθαν με ένα ελικόπτερο να εξαγγείλουν δήθεν μέτρα βοήθειας. Η κατάσταση είναι ίσως χειρότερη σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Όσοι είχαν βαμβάκι και ανέμεναν να το συλλέξουν το επόμενο διάστημα, έχουν πάθει ολική καταστροφή. Άρα λοιπόν, πιστεύω ότι το βασικό αίτημα όλων των ανθρώπων της περιφέρειας Θεσσαλίας –γιατί η καταστροφή αφορά συνολικά την περιφέρεια Θεσσαλίας– είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες αποζημιώσεις και μάλιστα σαν κι αυτές που εξαγγέλθηκαν. Ειρήσθω εν παρόδω, τα πέντε από τα εννιά μέτρα ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση βάσει νόμου να τα υλοποιήσει. Τα υπόλοιπα, είπα λίγο πιο πριν, ότι δεν μπορούν να αγγίξουν τα προβλήματα. Άρα λοιπόν να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα, αλλά να υπάρξει στοχευμένα, με συνεργεία που είναι υποχρεωμένη η περιφέρεια να στείλει σε κάθε μαγαζί, σε κάθε οικεία, να δει και να εκτιμήσει επί τόπου τις καταστροφές ώστε να υπάρξει ολική αποζημίωση των ζημιών που έχουν υποστεί τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

 

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι αν κάτι χρειάζεται ο πολίτης δίπλα του, είναι όχι φιγούρα και επικοινωνία, όχι μεγάλα λόγια για επιτελικό κράτος, αλλά ένα ισχυρό κράτος. Ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος που να μπορεί να δαπανήσει για να καλύψει τις ανάγκες του. Και μετά τις πλήρεις αποζημιώσεις, ένα κράτος ισχυρό θα έπρεπε να δώσει και ρευστότητα, χαμηλότοκα δάνεια, μη επιστρεπτέα ενίσχυση στους επιχειρηματίες, ως κεφάλαιο κίνησης, για να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η καταστροφή που βιώνουμε εδώ στην Καρδίτσα και στην Θεσσαλία έρχεται εν μέσω μιας οικονομικής καταστροφής που ήρθε από την πανδημία. Άρα λοιπόν, ανακοινώσεις ψίχουλα σαν τις σημερινές καλύτερα θα είναι όσοι τις έκαναν να το ξανασκεφτούν. Και επαναλαμβάνω, απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό να μην δειλιάσει να έρθει να δει ο ίδιος, πράγμα που δεν έκαναν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι υπουργοί του.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search