ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα - Ημερομηνία-ορόσημο η 11η Ιανουαρίου

Με προσεκτικά βήματα επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας ισορροπώντας αφενός ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την διατήρηση της αντοχής του εθνικού συστήματος υγείας και αφετέρου στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνικής κόπωσης – απομόνωσης που έχει επιφέρει το δεύτερο lockdown. Και μπορεί να δόθηκε μία εβδομάδα παράταση στην καραντίνα, δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο το Μαξίμου ήδη επεξεργάζεται τον σχεδιασμό της σταδιακής άρσης των μέτρων με βάση τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών.

«Όχι» σε άμεσο άνοιγμα των σχολείων

Κατηγορηματικά αρνητική στο άνοιγμα των σχολείων είναι η επιτροπή του Υπ. Υγείας, η οποία ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη συνεδρίασή της, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Βασικός λόγος; Για να ελεγχθούν καλύτερα οι μετακινήσεις των γονέων και να παραμείνει χαμηλά η κινητικότητα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα συζητήσει εκ νέου το θέμα σε μια εβδομάδα, όπου θα εξετάσουν το άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες, μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το προσχέδιο του «οδικού χάρτη»

Πρεμιέρα στην επάνοδο προς την κανονικότητα κάνουν τη Δευτέρα κάποια μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, από τις 7 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης των εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών αλλά και η πώλησή τους από τις υπεραγορές, ενώ ο ακριβής τρόπος και χρόνος λειτουργίας τους θα ανακοινωθεί σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν στη διάρκεια των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ εξετάζονται πολύ αυστηροί περιορισμοί για τη λειτουργία των εστιατορίων, αν τελικά το επιτρέψουν οι λοιμωξιολόγοι και συναινέσουν σε αυτό οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίες εμφανίζονται αντίθετοι σε ένα άνοιγμα λίγων μόνο ημερών.

Οι πρώτοι σταθμοί προς τα Χριστούγεννα

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν:

 

• καταστήματα με εποχικά είδη – Χριστουγεννιάτικα είδη

 

• τμήματα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν εποχικά προϊόντα

 

Μία εβδομάδα μετά, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου προβλέπεται:

 

• Λήξη της νέας παράτασης του απαγορευτικού – lockdown

 

Αναμένεται άμεσα να πάρουν «πράσινο φως»

 

• Κομμωτήρια

 

• Λιανεμπόριο

 

Κλειστά την περίοδο των γιορτών

 

• Σχολεία όλων των βαθμίδων

 

• Μπαρ

 

• Κέντρα Διασκέδασης

 

• Πολυχώροι πολιτισμού

Το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος των εμβολιασμών

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο πρώτος εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη χώρα μας και μέσα σε ένα μήνα υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Έναν μήνα μετά, στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, όπου κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.5 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις, ενώ περίπου τριάντα ημέρες μεσολαβούν από τον πρώτο εμβολιασμό μέχρι τον δεύτερο. Δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων, για να διαπιστωθεί εάν πέτυχε ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλη καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την αποτελεσματικότητά του.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search