ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Πολιτικό μασάζ" σε βουλευτές και στελέχη ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Εσωκομματικό μασάζ σε όλα τα επίπεδα στη Νέα Δημοκρατία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό: Μετά τους δημάρχους των νησιών, η κυβέρνηση επιθυμεί να διαχειριστεί και τις αντιδράσεις στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς ο σχεδιασμός για τις κλειστές ελεγχόμενες δομές και τις μετεγκαταστάσεις δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

Στις 22 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στην οποία συμμετέχουν και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Σημειωτέον ότι αύριο έχουν κληθεί στο Μαξίμου οι 13 περιφερειάρχες της χώρας στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το ερώτημα είναι εάν θα παραστεί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.Όμως ήδη οι δήμαρχοι των νησιών που αντιδρούσαν στην επίταξη για τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών,«μαλάκωσαν» τη στάση τους, χάρη και στο «ζεστό χρήμα», που άρχισε να μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών με οδηγίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται ότι απέδωσε στους δήμους, που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, το ενιαίο τέλος ύψους περίπου 9,5 εκ ευρώ για το 2019, ενώ ανακοίνωσε και ότι θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων για το 2019 προς τους δικαιούχους δήμους, που φιλοξενούν δομές, καθώς και προς τρίτα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, η περιουσία των οποίων υπέστη καταστροφές.

Κατόπιν τούτων και ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου είχαν αρνηθεί να λάβουν μέρος στη συνάντηση με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη την Πέμπτη, προγραμματίζοντας αντί αυτού συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, χαμήλωσαν τους τόνους τασσόμενοι υπέρ ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Και έτσι το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί τελικά στα τέλη Φεβρουαρίου, με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να δηλώνει πρόθυμο σε διάλογο, παρόλο που το σχέδιο της κυβέρνησης προχωρά ως έχει με στόχο οι ελεγχόμενες κλειστές δομές να έχουν τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Στην κυβέρνηση μπορεί να επικαλούνται ότι η πλειοψηφία των ροών πλέον προέρχεται από περιοχές που δεν αιτιολογούν προσφυγικό προφίλ, όμως η νέα ένταση στη Συρία δημιουργεί φόβους για νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία και από εκεί προς τη χώρα μας με προορισμό την Ευρώπη.

Η Ευρώπη εν τω μεταξύ συνεχίζει και κινείται με τους γνωστούς ρυθμούς της και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό θέμα, καθώς εκκρεμεί η κατάθεση των προτάσεων της Κομισιόν για μία νέα συνολική ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ ουσιαστικά ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου αναμένεται να προωθήσει η γερμανική προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όμως και η γερμανική πρόταση έχει ακόμη ορισμένα «θολά» σημεία. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το νέο σύστημα κατανομής προσφύγων θα είναι υποχρεωτικό ή εθελοντικό, ενώ το σχέδιο της Κομισιόν τείνει προς εθελοντική λογική με κάθε χώρα να επιλέγει με ποιον τρόπο θα συνεισφέρει στη συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Προβλέπεται επίσης η «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου και η συνέχιση τους σε άλλες χώρες, όμως παραμένει το μεγάλο βάρος του προελέγχου. Τέλος, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος και τον συντονισμό των επιστροφών όσων “κόβονται” στο προκαταρκτικό στάδιο.

Εν τω μεταξύ είναι πιθανόν πριν την ΠΕ να πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου η τακτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου εκ των πραγμάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο ζητήματα όπως το προσφυγικό, αλλά και το ασφαλιστικό, για το οποίο ήδη έχει γίνει μία ενημέρωση στους βουλευτές της ΝΔ από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σήμερα, ο κ. Μηταράκης, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα ενημερώσουν κομματικά στελέχη της ΝΔ για το προσφυγικό και τη δημόσια τάξη- το τελευταίο είναι ένας ακόμη τομέας όπου υπάρχουν γκρίνιες.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης και ο κ.Μηταράκης θα λάβουν ειδικότερα μέρος στην πρώτη από μία σειρά ημερίδων για τους πολιτευτές της ΝΔ (δηλαδή όσους έθεσαν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και δεν εξελέγησαν, καθώς οι εν ενεργεία βουλευτές ενημερώνονται στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας).

newsbeast.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή χρωμάτων παραδόθηκε, μετά από πλειστηριασμό, το κατασχεθέν, από το Τελωνείο Σερρών εμπόρευμα 25.700 λίτρων διαλυτικών μειγμάτων, α . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερυμανθείας Τριταία . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρονται τα εξής: Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή, την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024, ώρα 09:00,στο κτίριο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, με τα παρακάτω θέματα: Έγκριση πληρωμής Λειτουργικών Εξόδων (Δ.Ε.Η., Τηλεφωνικά . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερυμανθείας Τριταίας για τους μαθητές τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρονται τα εξής: Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περιστατικό με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 2
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα θα απουσιάζουν από τα σπίτια τους, να είναι ιδιαίτερα π
Image
Image

Search