ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Γιοφύρι της Άρτας Στο Ρωμαϊκό Ωδείο στις 21 και 22 Ιουλίου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο πλαίσιο της ενότητας Θέατρο της Αφήγησης και της Επινόησης παρουσιάζει  τις  Παραλογές, που αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις  ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά.

Για την σκηνική απόδοση των παραλογών έχουν επιλεγεί  τρία χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια: Το Γιοφύρι της Άρτας , Του Νεκρού Αδελφού και Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου που θα παρουσιαστούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο και το Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου της Πάτρας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 

Το Γιοφύρι της Άρτας θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο στις 21 και 22 Ιουλίου στις 21:30

Πρόκειται για μία ιστορία μεταξύ ζωής και θανάτου. Μια ιστορία, που διατρέχει το χρόνο περνώντας από στόμα σε στόμα, που χωρίς να γνωρίζει σύνορα τραγουδιέται, ακούγεται, υπάρχει στα Βαλκάνια. Γιοφύρια-Κάστρα-Φρούρια κρύβουν στις παρυφές τους τη γυναικεία φύση που θυσιάστηκε για τη στερέωσή  τους. Η παράσταση είναι βασισμένη στο γιοφύρι της Άρτας.

Μια ιστορία-τραγούδι, που τραγουδιέται είτε με τη μορφή νανουρίσματος - όπου γιαγιάδες κοιμίζουν τα εγγόνια τους , είτε σαν τραγούδισμα στους δρόμους από τυφλούς, συνήθως, τραγουδιστές με τη συνοδεία φλογέρας. Ένας τρόπος των ανθρώπων να εκφράσουν τον πόνο μέσω της ποίησης.

Ένας μονόλογος, που μας ταξιδεύει στα χνάρια μιας παράδοξα ελεύθερης για την εποχή της γυναίκα, η οποία παραδομένη στον έρωτα, παντρεύεται σε ξένο τόπο. Δίνοντας τη δική της πλευρά του μύθου φτάνει στο σημείο, εν αγνοία της στην αρχή, αλλά στην πορεία, οικειοθελώς, να ακολουθήσει  την πορεία θανάτου και να θυσιαστεί για το κοινό καλό. Η γυναίκα, που αέναα στεριώνει κάθε γεφύρι, ξυπνάει, αναδύεται από τον κάτω κόσμο, ζει ξανά και πεθαίνει. Πόσο η ελευθερία είναι δύναμη

Συντελεστές:

Κείμενο: Νάνσυ Χριστοπούλου

Σκηνοθεσία: Βάσια Χριστοπούλου, Πέπη Παπαδοπούλου

Σκηνογραφία: Βάσια Χριστοπούλου

Μουσική Σύνθεση: Βαγγέλης Μουρελάτος

Χορογράφος-Κινησιολόγος: Κατερίνα Σοφοτάσιου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Αναστασόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Παίζει η Νάνσυ Χριστοπούλου

Συμμετέχουν οι χορευτές: Κατερίνα Σοφοτάσιου, Γιάννης Μήλλας

 

Στην συνέχεια θα παρουσιαστούν οι Παραλογές Του Νεκρού Αδελφού στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 1 και 2 Αυγούστου στις 21:30 και Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 6 και 7 Αυγούστου στις 21:30

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό γίνεται γνωστό, ότι ξεκίνησε από σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου η δωρεάν διάθεση εισιτηρίων για την θεατρική παράσταση το «Γιοφύρι της Άρτας», η οποία είναι ενταγμένη στην ενότητα «Συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας».

Ο αριθμός των εισιτηρίων είναι περιορισμένος λόγω των προβλεπόμενων  μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται σήμερα Πέμπτη, αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου και την επόμενη εβδομάδα Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 6.00 το απόγευμα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search