ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: Στην Ιχθυόσκαλα μετακομίζει το Εικαστικό Εργαστήρι

Σε έναν χώρο που μέχρι τώρα τον είχαμε συνδέσει με άλλες δραστηριότητες μετακομίζει το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, το οποίο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει ως έδρα την Ανατολική Πτέρυγα του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην Ανω Πόλη.

 

Ομως, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο όπως είναι γνωστό πρόκειται να φιλοξενήσει και να μετατραπεί σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, ένα έργο που έχει αναλάβει ο γνωστός πατρινός σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος. Ετσι, αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή του σε έναν νέο χώρο, κάτι που θεωρήθηκε ως επιτακτική ανάγκη, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη κατά τη διάρκεια της εισήγησής της σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού.

 

Και αυτός ο χώρος που τελικά θα φιλοξενήσει τις δραστηριότητες του Εικαστικού Εργαστηρίου, δεν είναι άλλος από το κτίριο της Ιχθυόσκαλας, στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και δίπλα ακριβώς από τον Φάρο. Μάλιστα, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

 

Το συγκεκριμένο κτίριο στο παρελθόν λειτούργησε ως χώρος εστίασης, όμως τα τελευταία χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο και κενό, «με έντονα πλέον τα ίχνη της εγκατάλειψης» όπως ανέφερε η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και η οποία μιλώντας για τη θέση και την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του κτιρίου -μετά από τις απαραίτητες εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες διαμόρφωσής του- τόνισε πως η επιλογή του καθίσταται εξαιρετικά πλεονεκτική, κάτι που προέκυψε και από τις συζητήσεις και τις προτάσεις των διδασκόντων.

 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη θέση του κτιρίου, σημειώθηκε πως είναι εξαιρετικά προνομιακή από πλευράς εξυπηρέτησης των δημοτών, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό και εμβληματικό σημείο, πάνω σε έναν οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας και με διαθέσιμο χώρο στάθμευσης.

 

Παράλληλα, ένα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελούν οι εξωτερικοί του χώροι, τόσο για την τρέχουσα εκπαιδευτική λειτουργία όσο και για την προσφορά πρόσθετων δραστηριοτήτων (επισκέψεις και προσφερόμενες δράσεις σε σχολεία -μικρές εκθέσεις-εκδηλώσεις ευρύτερου χαρακτήρα).

 

Αλλο ένα θετικό σημείο, σύμφωνα με την κυρία Γεροπαναγιώτη, είναι ότι η μεταφορά αυτή θα ενισχύσει τον χαρακτήρα του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας ως χώρου εκδηλώσεων, αναψυχής, ελεύθερου χρόνου και δημιουργίας, καθώς προστίθεται ως ένας επιπλέον σημαντικός τόπος αναφοράς.

 

Παράλληλα σημειώθηκε πως θα αποτελέσει σημείο στάσης του περιπάτου των κατοίκων της πόλης στον άξονα Παλιό - Νέο Λιμάνι αλλά και νέο προορισμό των σχολείων της πόλης, μέσω των εκθέσεων και των δραστηριοτήτων που θα εξελίσσονται στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ενώ θα συμπληρώσει το πολιτιστικό προφίλ της πόλης, σχηματίζοντας ένα νοητό τρίγωνο εικαστικής δημιουργίας και προβολής στο κέντρο της, το οποίο θα αποτελείται από: α. τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος), β. το Εικαστικό Εργαστήριο (Φάρος) και γ. το Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας (Παλαιά Σφαγεία).

 

Οπως ανέφερε η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, θα αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες εξωτερικές υποδομές (ένα μικρό αμφιθέατρο στη νότια πλευρά του κτιρίου και ένα μεγάλο αμφιθέατρο στη δυτική πλευρά του ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα) οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, καθώς θα ενεργοποιηθούν από την ίδια τη λειτουργία του εργαστηρίου, το οποίο θα μπορεί στο εξής να πραγματοποιεί εκθέσεις και να φιλοξενεί ευρύτερες καλλιτεχνικές δράσεις, συγκροτώντας στην ουσία ένα «εικαστικό πάρκο» της πόλης με ευρύτερη σημασία για την πολιτιστική της ταυτότητα.

 

Τέλος, όπως τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, η πολυδιάστατη αυτή λειτουργία του προτεινόμενου χώρου ισχυροποιεί το αίτημα για την υπόγεια χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής στο θαλάσσιο μέτωπο, καθώς αυτό αναδεικνύεται σε όλη του την έκταση ως ένας άξονας ουσιώδους σημασίας, απόλυτα συνυφασμένος με την εικόνα της πόλης και, κυρίως, με την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της.

 

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καυτό και αποπνικτικό αναμένεται το επόμενο εξαήμερο για ολόκληρη την χώρα καθώς η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα δοκιμάσουν . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Άγγελου Τσιγκρή, πρώην γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Φαινόμενα συστηματικής βάναυσης συμπεριφοράς ταλανίζουν τουλάχιστον μια στις τρεις ελληνικές οικογένειες. Κα . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Λιντς έκλεισε θέση στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό ανόδου στην Premier League που θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου. Η ομάδα του Ντάνιελ Φάρκε διέλυσε με 4-0 τη Νόριτς και σε συνδυασμό με . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι, καθώς κέρδισε στο στρίψιμο του νομίσματος και σέρβιρε για να κάνει με το "καλησπέρα" το 1-0. Ο Νικολάς Τζάρι απάντησε άμεσα για το 1-1, γ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Δημοτική Αρχή, με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση - τοποθέτηση της δημοτικής παράταξης τ«Πάτρα Ενωμένη», κάνει γνωστό ότι έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να πληρωθούν οι εργαζόμεν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 15 Μαΐου η ημερίδα με θέμα «Δημογραφικό: Καμπανάκι κινδύνου! Η Ελλάδα γερνάει – Αναγκαιότητα και πρωτοβουλίες» που διοργάνωσε ο Πατραϊκός Όμιλος Πολιτι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

"MEET THE EXPERTS" ΣΥΝΑΝΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΡΙΦΟΥΣ Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας  συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών και εκπαιδευτικών συναντήσεων  για
Image
Image

Search