ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δραματουργία του Τσέχωφ στο Parts - Patras Arts

Διαδικτυακό σεμινάριο “ Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΆΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ” - Σάββατο 24 Απριλίου ώρα 16:00-19:00

Ο Αντόν Τσέχωφ είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του παγκόσμιου θεάτρου και κύριος εκπρόσωπος της Ρωσικής δραματουργίας του 19ου αιώνα. Στην δραματουργία του Τσέχωφ, του <ποιητή των σπασμένων ψυχών>, αποτυπώνονται οι αντιθέσεις του ανθρώπινου ψυχισμού μέσα από τη εξερεύνηση της υπόστασης των ηρώων του αντικατοπτρίζοντας πανανθρώπινες καταστάσεις με έμφαση στη φιλοσοφική διάσταση των προσώπων.

Έργα του όπως ο Γλάρος, ο Θείος Βάνιας, ο Βυσσινόκηπος και λιγότερο γνωστά όπως ο Μαύρος Μοναχός κ.α. Διεισδύουν στον ανθρώπινο ψυχισμό και αποκαλύπτουν δεσποτικές συμπεριφορές και αδυναμίες. Η δραματουργική καινοτομία του Τσέχωφ, δεν έγκειται μόνο στην νατουραλιστική αποτύπωση των έργων, αλλά στο ιδεαλιστικό πλαίσιο μιας κριτικής απέναντι στη φεουδαρχική εξουσία, με έμφαση στις ανθρώπινες αδυναμίες. Η ρεαλιστική απεικόνιση των ηρώων του, μέσω μιας σαρκαστικής δυναμικής, κινείται στο μεταίχμιο του αστικού κοινωνικού δράματος με το ψυχολογικό ρεαλιστικό δράμα. Το θέατρο ψυχολογικής εμβάθυνσης, μέσα από την διασταύρωση των διαφορετικών τροχιών των ηρώων του, αποκαλύπτει τα περιπτωσιολογικά στοιχεία της καθημερινότητας των.

Η Αποτύπωση της δραματουργίας του Τσέχωφ είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί. Στο σεμινάριο αυτό, σκοπό έχουμε να ξεδιαλύνουμε και να ερμηνεύσουμε τις πτυχές της ψυχικής διάθεσης και φυσιογνωμίας των ηρώων των έργων του Τσέχωφ· την αστική ηθική μιας κοινωνίας αντιθέσεων όπως ήταν η Ρωσική του 19ου αιώνα· και το μωσαϊκό μιας αιτιοκρατικής σύνδεσης θεατρικών ηρώων. Όροι, όπως Τσεχωφικός παμψυχισμός, Τσεχωφικές σιωπές και Τσεχωφικός ρεαλισμός, θα μας απασχολήσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντλήσουμε τις βασικές γνώσεις της Τσεχωφικής δραματουργίας· συμβάλλοντας στην καλύτερη ανάγνωση των έργων του μεγάλου αυτού δραματουργού, κάθε φορά που θα παρουσιάζονται στη σκηνή.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε θεατρολόγους,ηθοποιούς,όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο και την δραματουργία.

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ/25 ευρώ για φοιτητές -άνεργους.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός κρατήσεων. Δήλωση συμμετοχής μέχρι Παρασκευή Απριλίου 23 Απριλίου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω skype ,με την μέθοδο της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Με το τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και οι σημειώσεις του σεμιναρίου.

Παρουσίαση σεμιναρίου:Δημήτρης Ζαπάντης Θεατρολόγος-σκηνοθέτης

Πληροφορίες-αιτήσεις συμμετοχής :

PARTS PATRAS ARTS

τηλ:2610005252

email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Facebook page:Parts -Patras Arts

Εγγραφή μπορεί να γίνει με αποστολή μηνύματος στη σελίδα μας ή email με τα στοιχεία σας και αριθμό τηλεφώνου για να μπορέσετε να λάβετε την αίτηση εγγραφής και πληροφορίες για την διεξαγωγή και την εξόφληση του κόστους συμμετοχής.

ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θεατρολόγος-σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Ζαπάντης είναι θεατρολόγος πτυχιούχος του τμήματος θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως υπότροφος και απόφοιτος σχολής ΙΕΚ Βυζαντινής πολιτιστικής κατάρτισης. Είναι κάτοχος πιστοποίησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας,δραματοθεραπείας,αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και Μαρκετινγκ.

Έχει σκηνοθετήσει διάφορες θεατρικές παραστάσεις μεταξύ αυτών το "Μια καρναβαλική ιστορία” σε παραγωγή της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας στο θέατρο Απόλλων.

Έχει εργαστεί ως εμψυχωτής παιδικού θεατρικού παιχνιδιού σε δημοτικά σχολεία,ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες στον χώρο πολιτισμού Καταπακτή και στον Καλαβρυτινό σύλλογο Πατρών. Είναι μέλος του πανελληνίου δικτύου θεάτρου από παιδιά για παιδιά σε συνεργασία με τον Θ. Οικονομίδη. Υπότροφος ΕΛΚΕ(υποέργο στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων). Συμμετέχων ερευνητικού προγράμματος και ανάδειξης του θεατρικού τοπίου στην Πάτρα.

Από το 2016 είναι αρθρογράφος και κριτικός θεάτρου στο Tetarto press.

Στο Parts Patras arts παρουσιάζει σεμινάρια και εργαστήρια υποκριτικής.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με προσδοκίες για ειρήνη και ευημερία γιορτάζουν οι χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου με την ευχή να φέρει το φως και την ελπίδα. Το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ήχησε το πρωί το . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05/2024) κατά τη διάρκεια του εθίμου των Μπότιδων στο νησί του Ιονίου. Σύμφωνα με το corfunews στις 11:00 ακριβ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Λαμπρή και μεγαλοπρεπής ήταν και φέτος η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Πάτρα! Το Άγιο Φως έφθασε στο Επισκοπείο, λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και το υποδέχθηκαν ο  . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Back-to-back άνοδο πέτυχε η Ίπσουιτς, η οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Championship και πήρε έτσι το εισιτήριο για τον προβιβασμό της στην Premier League τη νέα σεζόν. Η τελε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05/2024) κατά τη διάρκεια του εθίμου των Μπότιδων στο νησί του Ιονίου. Σύμφωνα με το corfunews στις 11:00 ακριβώς στελέχη του Δήμου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαίας, 30 περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που διαπράχθηκαν σε κοιμητήριο στη Δυτική Αχαία. Για την υπόθ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Τό Μέγα Σάββατο τό πρωί, στούς κατάμεστους ἀπό εὐσεβεῖς Χριστιανούς Ναούς τῶν Πατρῶν, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου καί ἡ πρώτ
Image
Image

Search