ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιερά Μητρόπολη Πατρών - Όλα έτοιμα για τα "Βήματα του Πρωτοκλήτου"

 Mε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και εν όψει της εορτής της 55ης Επετείου της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, σε συνεργασία του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πολιούχου Πατρών με τον Σύλλογο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιείται η 4η Παραδοσιακή Μουσικοχορευτική εκδήλωση «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ», με θέμα την Γενοκτονία του Πόντου και την Καταστροφή της Σμύρνης και με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη, τον προσφυγισμό και την ενσωμάτωση των Ελλήνων προσφύγων της χερσονήσου της Ερυθραίας και των Δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στα προπύλαια του νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 8 μ.μ. ακριβώς, με είσοδο ελεύθερη. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, με αφορμή τις επετειακές θρησκευτικές εκδηλώσεις της εορτής της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, αλλά και με την καθολική αποδοχή που σημείωσε τα προηγούμενα τρία χρόνια, καθιερώθηκε και θα πραγματοποιείται ετησίως, με τις πρεσβείες του πολιούχου μας Αγίου.

Σε αυτό το ιδιαίτερα σχεδιασμένο καλλιτεχνικό γεγονός, θα ακουστούν ύμνοι από πολυμελή Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών, την διεύθυνση του οποίου έχει ο κ. Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης, Θεολόγος M.A.Th. - Λαμπαδάριος του νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Θα προβληθούν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο» σε σενάριο - σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, παραγωγής ΕΡΤ Σερρών, και «Σκιά στην Ψυχή» σε σενάριο - αφήγηση Θωμά Σίδερη, παραγωγής MP Productions - Μάριος Πολυζωγόπουλος. Περιλαμβάνονται επίσης αφηγήσεις σχετικές με τις ενότητες τις οποίες επιμελούνται και αποδίδουν επί σκηνής ο κ. Σήφης Μπουζάκης, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος ΕΡΤ, δημιουργός ντοκιμαντέρ, συγγραφέας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης παραδοσιακοί χοροί των Ελλήνων προσφύγων της Σμύρνης και των περιχώρων της (Μελί, Αλάτσατα, κλπ.), οι οποίοι συνάδουν με τις ενότητες που παρουσιάζονται στην καλλιτεχνική εκδήλωση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την δυναμική σχέση της Ορθοδοξίας με την Μουσική Παράδοση του Ελληνισμού. Τους χορούς αποδίδουν εργαζόμενοι, φοιτητές και φοιτήτριες, παιδιά εργαζομένων και φίλοι του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην παραδοσιακή πολυμελή Ορχήστρα συμμετέχουν: Παναγιώτης Λάλεζας -Τραγούδι, Πάνος Κοτρώτσος - Κλαρίνο, Ανδρέας Νιάρχος – Κρουστά - Φλογέρα, το Μουσικό σχήμα «Άρτυμα» με την Ελένη Παπαπροκοπίου στο Λαούτο και το Τραγούδι, τον Γιάννη Οικονόμου στο Βιολί και τον Βασίλη Αδαμόπουλο στα κρουστά. Επίσης την Ορχήστρα συμπληρώνουν η Δώρα Πετρίδη - Τραγούδι, η Σοφία Δουκλιά - Τραγούδι, ο Σπήλιος Πλώτας - Κλαρίνο, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης - Τραγούδι, η Χριστίνα Κουκή - Σαντούρι, ο Νίκος Μήλας - Βιολί, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος - Σάζι, ο Παναγιώτης Κατσικλής - Κανονάκι, ο Γιάννης Κοτρώτσος - Κιθάρα, ο Αλέξανδρος Πώχος - Ακορντεόν, ο Σταύρος Ξιούρας - τρίχορδο Μπουζούκι, ο Αθανάσιος Αβραμόπουλος - Κιθάρα, ο Βίλεν Καραπετιάν - Κόντρα Μπάσο.

Στον Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Σπύρου Σκιαδαρέση συμμετέχουν: Αβραμόπουλος Γεώργιος, Αγγελόπουλος Ευθύμιος, Αμπελλάς Δημήτριος, Αναστασόπουλος Γεράσιμος, Αναστασόπουλος Παναγιώτης, Αντωνόπουλος Ανδρέας, Αποστολίδης Παύλος, Αρνιακός Αναστάσιος, Γκλαβάς Γεώργιος, Γκοτσόπουλος Παναγιώτης, Δημητριάδης Παντελής, Δημόπουλος Ελευθέριος, Δουλαβέρης Αθανάσιος, Κασπίρης Σπυρίδων, Κατσαρός Νικόλαος, Καφφέζας Χρήστος, Κλαμπανιστής Κωνσταντίνος, Κόσικ Πέτρος, Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μανιάτης Αθανάσιος, Μανιάτης Νικόλαος, Μαυρόγιαννης Ιωάννης, Μητρόπουλος Γεώργιος, Πάτσης Θεόδωρος, Παχής Γεώργιος, Πλώτας Βασίλειος, Πλώτας Θεόδωρος, Πλώτας Σπήλιος, Ποταμιάνος Αντώνης, Σκαρπέλλος Στέφανος, Σουλιώτης Αθανάσιος, Σπηλιόπουλος Σπυρίδων, Σπηλιώτης Απόστολος, Τσεγρένης Θεόδωρος, Φωτιάδης Παναγιώτης, ιεροδιάκονος Σεραφείμ Αργυρόπουλος (Μονωδός).

Τα Ισοκρατήματα των Βυζαντινών Μελών επιμελείται ο Φιλόλογος – Πρωτοψάλτης κ. Στέφανος Σκαρπέλλος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η κα Σοφία Χριστοπούλου. Η εκδήλωση υποστηρίζεται με διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα από την κα Λαμπρινή Παπαπροκοπίου. Την Γενική Καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο κ. Γρηγόρης Μικρώνης, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search