ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράσεις και ενημέρωση από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct Πάτρα – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν μια σειρά επικοινωνιακών και εκπαιδευτικών δράσεων με τίτλο «Μουσείο και Νέοι.

 

Χτίζοντας Εμπιστοσύνη» στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας της Τοπικής Δημοκρατία, από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με στόχο να ενθαρρυνθεί  καθώς και να προωθηθεί η συμμετοχή, η διάδραση  και ο διάλογος στο πεδίο της πολιτιστικής δημοκρατίας από το μαθητικό και νεανικό κοινό της πόλης μας.

 

Οι εν λόγω δράσεις θα συνδεθούν  με τη δραστηριοποίηση του Δήμου Πατρέων ως μέλος στο διεθνές δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» (InterCultural Cities-ICC) καθώς και στο δίκτυο “ALDA: Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τοπική Δημοκρατία (European Association for Local Democracy).

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα επιλεγμένα εκθέματα της περιοδικής αρχαιολογικής Έκθεσης «Η Πάτρα της Μεσογείου» του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, θα ενημερωθούν για τις ειδικά διαμορφωμένες  για το νεανικό κοινό εκπαιδευτικές  δράσεις,  τα εργαστήρια και  τις Πολιτιστικές διαδρομές και εν συνεχεία θα δοθεί ο λόγος στους φοιτητές σε μια συμμετοχική διαβούλευση στο πεδίο της Πολιτιστικής Δημοκρατίας.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 2019

 

Μουσείο και Νέοι. Χτίζοντας Εμπιστοσύνη

 

Δευτέρα 14 - 18.10.2019 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019  9.30π.μ. -11.30μ.μ.

 

9:30 Υποδοχή των διεθνών φοιτητών Erasmus του Εργαστηρίου  Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών από το Μουσείο και το  Europe Direct της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας

 

10:00 Θεματική ξενάγηση  στις Συλλογές του ΑΜΠ και στην περιοδική έκθεση «Η Πάτρα της Μεσογείου»

 

11:00-11:30  «Οι Νέοι προτείνουν, το Μουσείο ακούει»

 

Συμμετοχική διαβούλευση. Εργαστήριο Ιδεών. Ανοιχτός Διάλογος με  τους φοιτητές και συνδιαμόρφωση προτάσεων.

 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019  9.30π.μ. -11.30 π.μ.

 

9:30  Υποδοχή των φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών από το Μουσείο και το  Europe Direct της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας

 

10:00  «Πολίτες της Μεσογείου»

 

Τι σημαίνει να είσαι πολίτης της Πάτρας της Μεσογείου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο;

 

Ποία  τα κοινά χαρακτηριστικά και οι συνήθειες των κατοίκων της πόλης μας στη μεγάλη της ακμή;

 

Εκπαιδευτική δράση με κέντρο αναφοράς την Πάτρα, ως λιμάνι της Μεσογείου σε μια διεπιστημονική και διαπολιτισμική προσέγγιση. Το λιμάνι της Πάτρας, τον 2ο αιώνα μ.χ. γίνεται ένα μεγάλο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Η ιδιότητά της πόλης ως ρωμαϊκή αποικία και η μοναδική γεωγραφική της θέση, τη μετέβαλαν σε ένα είδος πολυπολιτισμικού κέντρου.

 

10:30 -11:00 «Οι Νέοι προτείνουν, το Μουσείο ακούει»

 

Συμμετοχική διαβούλευση. Εργαστήριο Ιδεών. Ανοιχτός Διάλογος με τους φοιτητές και συνδιαμόρφωση προτάσεων

 

Λίγα λόγια το πλαίσιο:

 

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» (ΕΕΤΔ) είναι μια πανευρωπαϊκή εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές από τα  κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καλούνται να οργανώσουν δημόσιες εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών στην τοπική δημοκρατία, για αύξηση των γνώσεων και της συμμετοχής τους στην τοπική πολιτική και πολιτιστική ζωή.

 

Να εμβαθύνουν το διάλογο με τους πολίτες για την αναζωογόνηση της τοπικής δημοκρατίας με ταυτόχρονες εθνικές και τοπικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλα τα κράτη μέλη του ΣτΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η γνώση της τοπικής δημοκρατίας και να προωθηθεί η ιδέα της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο.

 

Αναλυτικά:

 

Οι δράσεις για τον εορτασμό της  Ευρωπαϊκής Εβδομάδας της Τοπικής Δημοκρατίας  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με την υλοποίηση παράλληλων δράσεων και  προγραμμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών εντάσσεται στο πλαίσιο και του εορτασμού των δέκα ετών λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, υπό το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης μας με κέντρο αναφοράς το νεανικό κοινό.

 

Επιμέλεια σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων και προγραμμάτων: «ΜΟΥΣΕΙΟ και ΝΈΟΙ. Χτίζοντας Εμπιστοσύνης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα της Τοπικής Δημοκρατίας: Γεωργία Μανωλοπούλου

 

Τηλ.επικοινωνίας:2613616178/2613616100

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search