ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα αρχαίο αγγείο που είχε δοθεί ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη

Επειτα από σχεδόν έναν αιώνα, επέστρεψε στην Ελλάδα- από τη Γερμανία- ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο που είχε δοθεί ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη.

Πρόκειται για τον μελανόμορφο σκύφο του 6ου αιώνα π.Χ., με παράσταση αγώνα δυο δρομέων, υπό το βλέμμα των κριτών, το οποίο είχε δώσει ως δώρο ο αρχαιοπώλης Ιωάννης Λάμπρος στον Σπύρο Λούη, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 στην Αθήνα. Από τότε, ήταν άγνωστη η τύχη του λεγόμενου «Σκύφου του Λούη». Είναι ένα από τα δύο έπαθλα που δόθηκαν στον Σπύρο Λούη. Το άλλο είναι το αργυρό κύπελλο που σήμερα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πώς εντοπίστηκε σε Γερμανία ο σκύφος του Σπύρου Λούη

Το 2014, ο Γιώργος Καββαδίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αντλώντας πληροφορίες από δημοσιεύματα της εποχής και τη σχετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες βιβλιογραφία, εντόπισε ένα αγγείο που είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον «σκύφο του Λούη», στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μίνστερ στη Γερμανία.

Το αγγείο αυτό ανήκε στη συλλογή του αμφιλεγόμενου Γερμανού φιλολόγου και συλλέκτη Βέρνερ Πέεκ, ο οποίος είχε ζήσει στην Αθήνα από το 1930 ως το 1937. Το 1934, ο σκύφος βγήκε λαθραία από την Ελλάδα, κρυμμένος στα διπλωματικά κιβώτια του Χέρμαν Γκέρινγκ, μετά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας, εξήγησε ο κ. Καββαδίας. Το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ είχε αγοράσει ολόκληρη τη συλλογή του το 1986. Από την έρευνα του κ. Καββαδία, με τη στήριξη του πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι ο σκύφος που βρισκόταν εκεί ήταν το δώρο που είχε λάβει ο Σπύρος Λούης για τη νίκη του το 1896.

Στην αρχαία Ολυμπία από τον Μάρτιο του 2020
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Μίνστερ παρέδωσε το αγγείο στην υπουργό Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο «σκύφος του Λούη» θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2020, ενώ από τον Μάρτιο του 2020- με αφορμή την αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο- θα εκτεθεί μόνιμα στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην αρχαία Ολυμπία.

«Θεωρούμε ότι η πραγματικά ευγενή χειρονομία του Πανεπιστημίου του Μίνστερ είναι εξαιρετικά σημαντική χειρονομία του γερμανικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στους λαούς που τη δημιούργησαν. Με αυτή την έννοια εκφράζω και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την ευγνωμοσύνη όλων μας προς εσάς που προβήκατε μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά θετικής συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης στη συγκεκριμένη απόφαση», δήλωσε η κ. Μενδώνη κατά την τελετή παράδοσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική βραδιά για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά βρίσκονται στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς επικράτησαν 3-2 στα πέναλτι της Φενέρμπαχτσε με ήρωα τον Τζ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε περισσότερες από 2.165 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίθηκαν αστυνομικοί σε όλη τη χώρα που αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο 15νθήμ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των Ευρωεκλογών διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται καταλληλότερος ως πρωθυπουργός. Στην εκ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Μπριζ ήταν καλύτερη και στην Τούμπα, μετά το ματς στο Βέλγιο, κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 2-0 με δύο γκολ από τον Τζούτγκλα στο πρώτο 45λεπτο και πέρασε στα ημιτελικά όπου θα βρει απέναν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά (1230) μαθητές Γυμνασίων της Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στο Θεματικό Πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», πουλειτούργησε από από τις 27 Μαρτίου στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (9/2024) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στο μεγαλύτερο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεύεται τηνΠαρασκευή ο 47χρονος Φίλιππος Δημητρακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο Ηταν παντρεμένος με την πρώην παρουσιάστρια εκπομπών Ματίνα Μιχάλη με την οπ
Image
Image

Search