ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oλοκληρώθηκε στην Πάτρα το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

 Με την παρουσία  μιας από τις πιο καταξιωμένες σκηνοθέτιδες του κοινωνικο-πολιτικού ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στην «Αγορά Αργύρη», η προτελευταία ημέρα των προβολών του 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που συνδιοργανώνεται  από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ. 

Η γνωστή σκηνοθέτης και ακτιβίστρια Iara Lee με αφορμή την προβολή της ταινίας της LifeisWaiting:ReferendumandResistanceinWesternSahara / ΗΖωή Περιμένει: Το Δημοψήφισμα και η Αντίσταση στη Δυτική Σαχάρα, βρέθηκε κοντά στους σινεφίλ για να κάνει μια σύντομη παρουσίαση και να επικοινωνήσει με τους παρευρισκόμενους.

Στην συμβολή και την στήριξη του Δήμου Πατρέων σε πρωτοβουλίες που αξιοποιούν την τέχνη προάγοντας ανθρώπινες αξίες και ιδανικά όπως η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες των λαών αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιωτη Θεοδωρακοπούλου η οποία τόνισε πόσο σημαντικό είναι  «η τέχνη να υπηρετεί την ανάγκη του ανθρώπου για γνώση και προβληματισμό, δίνοντας αγωνιστικό προσανατολισμό».

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, έχει ως εξής:

 

17:00 The silence of others / El silencio de otros / Ησιωπήτωνάλλων

Σκηνοθέτης: AlmudenaCarracedo, Robert   Bahar

Παραγωγοί:  AlmudenaCarracedo, Robert Bahar

Διάρκεια: 96’

Χώρα Παραγωγής: Ισπανία 2018

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, οι πληγές όμως δεν λένε να κλείσουν, όσο το εθνικό αφήγημα αποσιωπά τα απάνθρωπα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος. Ένα γενναίο και συγκινητικό ντοκιμαντέρ, που καταγράφει, επί μία επταετία, τον αγώνα των επιζώντων ενάντια στη λήθη που επιβάλλει το κράτος. Πολλές φορές, η κραυγή των λίγων για δικαιοσύνη είναι αρκετή για να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών.

 

18.30 Hell and Hope / Κόλαση και Ελπίδα

Σκηνοθέτης: AmishSrivastava

Σενάριο: AmishSrivastava

Παραγωγή: Voice of America

Διάρκεια: 57’

Χώρα Παραγωγής: USA (2019)

Οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν, βασάνισαν, βίασαν και πούλησαν χιλιάδες κορίτσια μέχρι τώρα. Μερικά κορίτσια προσπάθησαν να διαφύγουν με κίνδυνο της ζωής τους. Τι τους συνέβη; Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία αυτών των κοριτσιών. Αυτή η ταινία μιλάει τόσο για τις τρομαχτικές εμπειρίες των κοριτσιών αλλά και πως άλλαξαν οι ζωές τους. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μαρτυρίες που δείχνουν στον κόσμο πόσο δύσκολο είναι τα θύματα του ISIS να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους.   

Το σχόλιο του σκηνοθέτη: Είχα την ευκαιρία να ζήσω από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία καθώς ήμουν ρεπόρτερ στην εμπόλεμη ζώνη. Ένιωσα και εγώ ο ίδιος τον πόνο που κουβαλούσε η κοινωνία, βλέποντας πως μπορεί μια κοινότητα να καταλήξει έτσι. Στα περισσότερα μέρη ήταν η πλειοψηφία εναντίων της μειοψηφίας και σε άλλες η επίδραση του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Αυτή τη στιγμή ο στόχος μου είναι να δώσω αυτό το συναίσθημα το κοινό που θα δει την ταινία μου και βρίσκεται σε μια πολύ πιο άνετη και προνομιακή θέση. Για να κρατήσω το κόστος χαμηλό έπρεπε να μάθω να κινηματογραφώ, να κάνω μοντάζ αλλά και να σκηνοθετώ και το έκανα. Έκανα ακόμη και την αφήγηση.

 

19.30 IlPittoredellaTenda / Ο ζωγράφος της Σκηνής

Σκηνοθέτης: Renato Lisanti

Σενάριο: Renato Lisanti, SalvoTaranto

Παραγωγή: RenatoLisanti

Διάρκεια: 72’

Χώρα Παραγωγής: Ιταλία (2018)

Παλέρμο, 1969. Μια περίεργη μεγάλη πράσινη σκηνή γεμίζει την πλατεία Politeama. Μέσα της υπάρχουν καμβάδες που εκφράζουν πόνο, οργή, υποδούλωση και τη λαχτάρα για δικαιοσύνη. Αυτή είναι η δουλειά του νεαρού αγρότη Emanuele Modica και δείχνουν την εναντίωσή του απέναντι στην Μαφία: μια ειρηνική εκδίκηση προς αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα του. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε ακριβώς από αυτό τον θρήνο ως ο «Ζωγράφος της σκηνής» που από τότε άρχισε να εκθέτει τους πίνακές του στις πλατείες της Ιταλίας στη σκιά της σκηνής του που εδώ και τριάντα χρόνια είναι το σπίτι του. Εδώ και χρόνια ο Modica έχει χαρεί ιδιαίτερης επιτυχίας και είναι αγαπητός ανάμεσα στους κριτικούς τέχνης και κουλτούρας σε όλη την χερσόνησο. Ο κόσμος θυμάται μέχρι και σήμερα τις συνταρακτικές του εκθέσεις. Πέρα από την επιτυχία συνεχίζει να ζει στο παρασκήνιο, ζώντας αυτή τη μοναδική καλλιτεχνική συνθήκη, έχοντας ένα μόνο σκοπό: να πολεμήσει τη μαφία μέσω της τέχνης.    

O Emanuele Modica είναι πλέον 80 ετών και ζει μακριά από την ίδια τη Σικελία που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει ποτέ την αξία της τέχνης του και τον εξοστράκισε μια δεκαετία πριν. Τα τελευταία 16 χρόνια η σκηνή του μαζεύει σκόνη στο μουσείο-σπίτι του στην περιοχή της Πάρμα, χιλιάδες χιλιόμετρά μακριά από την πατρίδα του. Μέχρι που μια μέρα, αν και σε προχωρημένη ηλικία, αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω εκεί που ξεκίνησαν όλα. 

Η επάνοδός του στην Σικελία είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο όπου ο μεγάλος πια σε ηλικία καλλιτέχνης μιλάει για την δική του μοναδική ιστορία.

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

21:30 SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA –Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής

Σκηνοθέτης: Δήμητρα Ζήρου

Παραγωγή: Γιάννης Τζώρτζης

Διάρκεια: 105’

Χώραπαραγωγής: Greece, Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Ecuador, Peru, Uruguay

Έτος παραγωγής: 2018

Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από ένα οδοιπορικό 17.135 χλμ. της Ελληνικής ΜΚΟ Green Project,  από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός. Από τις φυτείες του καφέ της Κολομβίας, στην ΕκουαδοριανήΑμαζονία όπου η Chevron, πρώην Texaco, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, από τα υψίπεδα του Περού και της Βολιβίας, στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο στον πλανήτη, και από τα λασπωμένα νερά του Ρίο ντε λα Πλάτα, στις αλπικές λίμνες και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής,  για να καταλήξει στις αποικίες των θαλάσσιων λεόντων και των κορμοράνων στην Ουσουάια στη Γη του Πυρός, και ακόμη πιο μακριά, στη νοτιότερη άκρη, εκεί που ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός ενώνουν τα νερά τους.Το οδοιπορικό αυτό ανακηρύχθηκε OneSuccessStory 2014 από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η οποία το έχει θέσει υπό την αιγίδα της.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράσταση "Ο Παπουτσωμένος Γάτος - Παιχνιδιάρης και στιλάτος!", κατακτά μικρούς και μεγάλους, φέροντας την υπογραφή της δημιουργικής Σκηνοθέτιδας, ΚέλλυςΣταμουλάκη. Μετά τα έργ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περίπου 2.200 άτομα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους παιδιά, από δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολές, συλλόγους, ΚΔΑΠ ΜΕΑ εντός και εκτός Αχαϊας ε . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

του Ελισσαίου Βγενόπουλου, σκηνοθέτη-συγγραφέα Έχουμε αρκετούς λόγους να ανεχόμαστε τον διπλανό μας, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε πάνω σ’ αυτόν τον δύσκολο πλανήτη, με αυτόν τ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις νέους θανάτους από κορονοϊό στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες Πέμπτη (23.03.24) κατά την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων. Ένας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
Image
Image

Search