ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Πολύεδρο": Φιλολογική βραδιά για τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη

Στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη  είναι αφιερωμένη η βραδιά της 25ης Φεβρουαρίου στο Πολύεδρο, εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά τη γέννησή του.

Στην εκδήλωση , που θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ, θα μιλήσουν η φιλόλογος Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου και ο εικαστικός Αλέξης Μπρούσαλης. Στη συνέχεια, θα διαβαστεί το διήγημά του Βαρυχειμωνιά.

  
Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1850 και ήταν ξάδερφος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τελείωσε το δημοτικό στην Σκιάθο, αποφοίτησε από το Βαρβάκειο στην Αθήνα και έναν χρόνο αργότερα γράφτηκε στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1881. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και εργάστηκε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Το 1914 τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Λίγο πριν τον θάνατό του έγινε μοναχός. Πέθανε το 1929.

  Ο Μωραϊτίδης εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1872.  Έγραψε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, δοκίμιο και έκανε μεταφράσεις.  Στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας κατέχει κυρίως θέση διηγηματογράφου.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για την προκλητική στάση της νέας Σκοπιανής προέδρου, να αποκαλέσει τη χώρα της... «Μακεδονία» σκέτο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω τεχνικών εργασιών που πραγματοποιεί ο Διαχειριστής της Υποδομής (Ο.Σ.Ε.) στον Προαστιακό της Πάτρας, από τη Δευτέρα 13 Μα . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε ερώτησή του δημοτικού συμβούλου Αντώνη Χαρακόπου προς τον  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Κορδά με θέμα: « Σχετικά με την δημιουργία προσβάσιμων παραλιών για άτομα με αναπη . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερωτήσεις του σπιράλ σχετικά με τη δημοτική περιουσία στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου: Ο Δήμος Πατρέων διαθέτει πλήθος ιδιόκτητων ακινήτων που παραμένουν αν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω τεχνικών εργασιών που πραγματοποιεί ο Διαχειριστής της Υποδομής (Ο.Σ.Ε.) στον Προαστιακό της Πάτρας, από τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και μέχρι ο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας" πραγματοποιούν σήμερα το πρωΐ οι εργαζόμενοι παρουσία καιτ ου προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ΜΙχάλη Γιαννάκου. Σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο ν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα βρεθεί στην πόλη της Πάτρας την Τρίτη 14.5.2024, η Έφη Αχτσιόγλου, Βουλεύτρια Δυτικο
Image
Image

Search