ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανδριόπουλος: Αμφίβολο το μέλλον των Φεστιβάλ

Το τι μέλλει γενέσθαι με τον πολιτισμό, αποτελεί έναν από τους γρίφους που απαιτούν δυνατούς λύτες. Και αυτό γιατί μπορεί κάποια στιγμή οι απαγορεύσεις, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση προβών, να αρθούν, όμως οι θίασοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς οπως είναι λογικό παράσταση χωρίς πρόβες δεν είναι δυνατή. Και το ντόμινο περιλαμβάνει και τα φεστιβάλ στην Ελλάδα, τα οποία διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι.

Η «Π» μίλησε με τον Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο, πρόεδρο του Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος για το τι προβλέπει να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι, το οποίο απέχει μόλις δύο μήνες!

«Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχουμε εννέα παραστάσεις περιμένουμε και εμείς να δούμε το τι θα γίνει, καθώς όλα είναι αμφίβολα» λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Περιμένουμε να αρθεί αυτό το στοπ που έχει βάλει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις πρόβες των θιάσων. Παράλληλα, βλέπουμε ότι ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου, χωρίς όμως ημερομηνίες κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα». Μάλιστα, ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως δεν αρθεί η απαγόρευση πραγματοποίησης προβών, ώστε να μπορέσουν οι θίασοι να «βγάλουν» τις παραστάσεις τους, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί κανένα φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος έχει διαμορφωθεί από τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, όταν έγιναν και οι αντίστοιχες συζητήσεις με τα εννέα σχήματα, τα οποία υπολόγιζαν πως οι πρόβες θα ξεκινούσαν -όπως γίνεται πάντα- τον Απρίλιο.

Οπως σημειώνει ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος όσον αφορά στο πρόγραμμα, είναι σχεδόν έτοιμο, με τις απαιτούμενες ημερομηνίες, ενώ θα πρέπει έως τα τέλη Απριλίου να το υποβάλουν στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να τεθεί προς έγκριση. Αυτή η απόφαση αναμετόταν να ληφθεί τον Μάιο, όμως πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο. «Μόνο όσες παραστάσεις έρχονται από τον χειμώνα είναι έτοιμες, αλλά και αυτές χρειάζονται εκ νέου πρόβες. Πώς θα βγουν. Με υποβολέα; Οπως στα μπουλούκια;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά και συμπληρώνει «Είναι ένα ντόμινο εξελίξεων».

ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Εκτός από πολιτιστικές, οι επιπτώσεις είναι και οικονομικές. Την επόμενη χρονιά σηματοδοτούνται 40 χρόνια για το Φεστιβάλ Πάτρας. Και στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυτελούς λευκώματος 300 σελίδων, το οποίο θα βγει σε 1.000 αντίτυπα. Μέρος των εξόδων δημιουργίας του, που ανέρχεται γύρω στις 100.000 ευρώ αναμενόταν να καλυφθεί από τα φετινά έσοδα του Φεστιβάλ. «Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε του χρόνου» λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος.

Στο λεύκωμα θα περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, προγράμματα και επιστολές όπως αυτές του Μινωτή από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, του Κατράκη, του Μαρσέλ Μαρσώ, της Νίνα Σιμόν κ.ά. «Ηταν κάτι που θέλαμε να το κάνουμε με τον πατέρα μου στα 30 χρόνια του Φεστιβάλ, αλλά το 2011 που βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης ήταν η χειρότερη, οικονομικά, χρονιά του Φεστιβάλ» καταλήγει ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος.

Πηγή: pelop.gr

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας. Συγκεκριμένα, δ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αποκαλυπτήρια του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκλογές έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς παρουσίασε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος και τα πέντε τελευταία ονόματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με απο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρό μπουρίνι το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή της Μεσσάτιδας Πατρών, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε Πετρωτό, Σαραβάλι, Κεφαλόβρυσο και Κρήνη. Το σκηνικό του καιρού συνέθεταν σφοδροί άνεμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λίγα λεπτά μετά το τροχαίο με τραυματισμό δικυκλιστή στους Πέντε Δρόμους της Πάτρας, είχαμε δύο ακόμη με τραυματισμούς. Αρχικά, κοντά στην πλατεία Βουδ, συγκρούστηκαν δύο ΙΧ με αποτέλεσμα τον τραυματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
Image
Image

Search