ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αναβάλλεται λόγω σεισμού το μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό- Τι αναμένεται να ανακοινώσει

*Ανακοίνωση - Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού* 

Λόγω του σεισμού στη Σάμο, το μήνυμα του Πρωθυπουργού *δεν* θα μεταδοθεί στις 15.00. Θα ενημερωθείτε για τη νέα ώρα μετάδοσης.

*Ανακοίνωση - Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού*

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα, στις 15:00, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις 18:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό  lockdown ετοιμάζονται να προτείνουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο  πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει σήμερα το πρωί τις οριστικές αποφάσεις για το εύρος των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο σύνολο της χώρας σταθμίζοντας την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που πήρε αργά χθες το βράδυ, τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και τον αντίκτυπο που θα έχουν στον προϋπολογισμό.

Για τους τομείς που θα μπουν σε «καραντίνα» προϊδέασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας χθες ότι «υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα μέτρα που θα προτείνει η επιτροπή στον πρωθυπουργό είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 9 το βράδυ. Στην ουσία οι εμπειρογνώμονες ακολουθούν το μοντέλο Γαλλίας, παρατείνοντάς το κατά μία ώρα. Σκοπός είναι πάντως να κλείνουν τα εστιατόρια στις 9 το βράδυ και οι εργαζόμενοι να έχουν έστω μια ώρα χρόνο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι καιρικές συνθήκες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι ιδανικές προκειμένου να μπορούν πολλοί άνθρωποι να παραμένουν στον ίδιο κλειστό χώρο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να περιοριστεί η παραμονή σε ένα εστιατόριο. Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς lockdown εισέρχονται τρεις ακόμη περιφέρειες και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.

Μέτρα και για τη λειτουργία των Εκκλησιών

Τα μέλη της Επιτροπής ωστόσο ετοιμάζουν προτάσεις-μέτρα τόσο για τις μετακινήσεις, όσο και για τις Εκκλησίες, που θα αφορούν τόσο τους πιστούς, όσο και τους ιερείς. Σημειώνεται ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος που εστάλη από την Αρχιεπισκοπή στις Μητροπόλεις για χρήση μάσκας και μέτρα προστασίας προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός, ωστόσο δεν τηρούν όλοι οι ιερείς τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί στον πρωθυπουργό για τη λειτουργία των Εκκλησιών είναι να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των πιστών που εκκλησιάζονται  τουλάχιστον κατά 20%. Άλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων στις λειτουργίες συμμετέχουν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Μάσκα παντού σε όλη τη χώρα -Τι θα ισχύσει με την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών

Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών μετά τις 21.00, προκειμένου να αποφευχθεί ο «τουρισμός της νυχτερινής ζωής», καθώς η μετακίνηση για διασκέδαση σε όμορους δήμους με λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω χαμηλότερου επιδημιολογικού φορτίου οδήγησε στην εξάπλωση του ιού σε πολλές περιφέρειες με πιο χαρακτηριστική αυτή των Σερρών. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας καλύπτει και αυτές τις μετακινήσεις.

Δεδομένη θεωρείται η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη και η αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.

Φόβοι για 2.000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες

Η κατακόρυφη έκρηξη των κρουσμάτων καθιστά τα μέτρα αναπόφευκτα και την αυστηρή εφαρμογή τους απαραίτητη. Ο αριθμός τους αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας ίσως και σήμερα τα 2.000 κρούσματα. Χθες, με μόλις 12.963 τεστ τα κρούσματα ήταν 1.211, ενώ την Δευτέρα ο αντίστοιχος αριθμός τεστ, που είναι πολύ χαμηλός, έδινε 715 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς. Το Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων (ECDC) δίνει ως όριο το 4%, δηλαδή αριθμός θετικών τεστ ως ποσοστό του συνόλου που διενεργούνται και ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη είχε πει ότι η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο 4,4%.

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Το κλίμα νευρικότητας και ανησυχίας που πυροδοτήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξακολουθεί να αποτυπώνεται . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία ξέσπασε σε λυγμούς όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών νεκρής ανιψιάς της, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πι . . .
LIFE STYLE

Το ενδεχόμενο του γάμου με τη σύντροφό του, Ιωάννα Τούνη, ρώτησε ένας δημοσιογράφος τον Δημήτρη Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια δημόσιας εξόδου το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου. Την . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χαλικιάτικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.c
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου η οποία ξέσπασε σε λυγμούς όταν η εισαγγελέας της έδειξε φωτογραφία της μόλις έξι μηνών νεκρής ανιψιάς της, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σημαντική ανταπόκριση πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσηςεκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου ηημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-
Image
Image

Search