ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά από lockdown 10 εβδομάδων - Ποιες επιχειρήσεις και πώς θα επαναλειτουργήσουν

Επανέρχεται από τη Δευτέρα σταδιακά σε κανονικότητα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει με κανόνες το λιανεμπόριο σε όλο το φάσμα, δηλαδή και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά. Μετά τη θετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων και δεδομένου ότι επετεύχθη ο βασικός στόχος που είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας για χαλάρωση των μέτρων από τη στιγμή που θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να υποδεχθούν ξανά πελάτες και να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης.

Και μπορεί οι επιδημιολογικής συνθήκες να είναι βελτιωμένες, ωστόσο ο ιός καραδοκεί και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση, εάν καταστρατηγηθούν οι κανόνες. Η κυβέρνηση συγχαίρει τους πολίτες για την αυτοσυγκράτηση (εκτός εξαιρέσεων) που επέδειξαν στις γιορτές και ζητά σε όλους τους τόνους να γίνει μία συμφωνία ευθύνης και να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα από τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. «Εάν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς, δεν λέω αν επανέλθει, θα δράσουμε πολύ ταχύτερα και δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει. Εάν δείξει τάση επαναφοράς θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας

Η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς υπαγορεύτηκε από την δραματική πορεία της οικονομίας. Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι κάθε μήνας lockdown στοιχίζει πάνω από 3 δισεκατομμύρια, κατανοεί αυτόματα γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να «ψαλιδίσει» το διάστημα του lockdown. Και μπορεί το click away να έδωσε μια ανάσα στα καταστήματα, αλλά το μέτρο είναι δύσκολο εφαρμόσιμο σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος της Ελληνικής οικονομίας.

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου επαναλειτουργεί συνολικά το λιανεμπόριο, γεγονός που σημαίνει ότι επανέρχονται σε λειτουργία:

εμπορικά καταστήματα όλων των μεγεθών

εμπορικά κέντρα (Malls)

εκπτωτικά χωριά

 εκπτωτικά καταστήματα (Outlets)

Ψώνια με κινητό και χρονικό περιορισμό

Για να προχωρήσει ο καταναλωτής σε αγορά από κάποιο από τα παραπάνω καταστήματα, θα πρέπει:

 να στείλει γραπτό μήνυμα (sms) στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, για να μεταβεί στο κατάστημα,

 να ολοκληρώσει την αγορά μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή αποστολής και έγκρισης του γραπτού του μηνύματος, το οποίο οφείλει να διατηρεί στο κινητό του το ίδιο διάστημα

 να έχει φροντίσει έγκαιρα να ενταχθεί στη λίστα των ραντεβού για το κατάστημα της αρεσκείας του, καθώς θα υπάρχουν όρια για τον αριθμό πελατών ανά κατάστημα, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του:

 τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ., για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως),

 ένας πελάτης ανά ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου σε malls και outlets.

Υποχρεωτική είναι ακόμη η απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Ωράριο λειτουργίας

Η πρεμιέρα των εμπορικών καταστημάτων τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα συνοδεύεται από διευρυμένο ωράριο, καθώς τα μαγαζιά θα λειτουργούν προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Επίσης, προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Διατηρούνται οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις

Για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων:

παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί,

διατηρείται η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων,

διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033,

στις περιοχές αυξημένου κινδύνου («κόκκινες» περιοχές) θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away), ενώ ισχύει στο εξής προσαύξηση των προστίμων κατά 50% για τους παραβάτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Επίσης, από τη Δευτέρα επανέρχονται σε λειτουργία και μια σειρά από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή:

κομμωτήρια,

κουρεία

κέντρα αισθητικής και

διαιτολογικές υπηρεσίες.

Οι προϋποθέσεις

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ισχύουν επίσης οι περιορισμοί τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. συν ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

 

Δύο ώρες για ψώνια αλλά σε ισχύ όλα τα περιοριστικά μέτρα

 

 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο του Πύργου που είχε σαν αποτέλεσμα ένας νεαρός να μεταφερθεί με τραύματα στο κεφάλι στο γενικό νοσοκομείο του . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search