ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γιορτάζεται σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά -Ποιοι απεργούν


Απεργία για τις 6 Μαΐου, προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα, καλεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα του ιδιωτικού τομέα να πλαισιώσουν με τις αποφάσεις και τη συμμετοχή τους τον αγωνιστικό και ταξικό εορτασμό.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Έλεγχος του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας».

Ξεχωριστή κινητοποίηση αποφάσισε το ΠΑΜΕ που προκήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει:

«Σε μια περίοδο που η κοινωνία βοά για τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα με νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Ιδιαίτερα σήμερα, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωσή του με νόμο στην Ελλάδα
Μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί εργατικοί αγώνες, η κυβέρνηση θέλει να την αποτελειώσει. Την ίδια στιγμή πετυχαίνει σημαντικό χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση με το φακέλωμα των σωματείων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την περιστολή των απεργιών. Ομολογούν με προκλητικό τρόπο, ότι η παραπάνω επίθεση στις κορυφαίες εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, αποτελεί προαπαιτούμενο για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους, για να στηριχθούν οι τράπεζες και να συνεχίσουν το μακάβριο έργο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της περιουσίας του λαού που υποφέρει. Και όλα αυτά χρυσοπληρωμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων, συνολικά των λαών της ΕΕ. Εκεί θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για να προσληφθούν υγειονομικοί ,για να παρέχονται σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση σας για την οποία δεν ευθυνόμαστε! Οι υγειονομικοί συμπαρατασσόμαστε με τα σωματεία εργαζόμενων για διεκδίκηση σύγχρονου δωρεάν συστήματος υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για απόσυρση του νομοσχεδίου κατάργησης του 8ωρου,για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 / 5 ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30πμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ».

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

«Το Δ.Σ. της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί τους καθηγητές σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 6-5-2021 και ώρα 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Πλ. Όλγας), για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς» αναφέρει το κάλεσμα της ΕΛΜΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣE ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

«Η κατάργηση του 8ωρου από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αιτία πολέμου!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη απεργία στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ολική επαναφορά στον 19ο αιώνα, με το νομοσχέδιο που φέρνει για 10ωρη απλήρωτη δουλειά! Αν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα μαζεύουμε ελιές από τα χωράφια, όπως γελοιωδέστατα ισχυρίστηκε ο υπουργός Χατζηδάκης, αλλά τα κομμάτια μας από τους χώρους δουλείας!

Συγκεκριμένα, στο νέο ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ προβλέπεται:

Kατάργηση του 8ωρου και η καθιέρωση του 10ωρου, χωρίς μάλιστα πληρωμή για τις δύο επιπλέον ώρες.
Απελευθερώση του όγκου των υπερωριών, απλήρωτων και χωρίς καμία προσαύξηση.
Δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να αποφασίζει τι ώρα θα πιάνει δουλειά ο εργαζόμενος, αν το ωράριό του θα είναι σπαστό ή ενιαίο, το σύνολο του χρονικού διαστήματος της επιπλέον από το 8ωρο απασχόλησης, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο όποτε ο εργοδότης θα το αποφασίζει.
Ενίσχυση της τηλεργασίαςπου γίνεται υποχρεωτική και βάζει τον εργαζόμενο σε κατάσταση αναμονής 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα
Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενίκευση των ατομικών συμβάσεων.
Κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του 8ωρου, καταργείται η ιδιότητα του μισθού ως αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας! Φυσικά, γελάει και ο Σούπερμαν στην τούρτα του Χατζηδάκη ότι τα παραπάνω θα γίνονται ύστερα από ατομική, “ελεύθερη” διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, πάντα με τη “σύμφωνη γνώμη” του τελευταίου, όπως προκλητικά λένε τα κυβερνητικά στελέχη.

Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και με το νέο συνδικαλιστικό νόμο επιχειρείται η επιβολή “σιγής νεκροταφείου” στους εργασιακούς χώρους. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, που πατάει σε προηγούμενα σχετικά νομοθετήματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται, δυνατότητα παρέμβασης της εργοδοσίας με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που χτυπά ουσιαστικά τη ζωντανή συλλογική συζήτηση, οργάνωση και δράση. Ποινικοποίηση της συνδικαλιστική δράσης, καθώς θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη η περιφρούρηση των απεργιών, η ενημέρωση των εργαζομένων από τα σωματεία τους. Επίσης, διευκολύνει την απόλυση συνδικαλιστών και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και προσπαθεί να βάλει νέα εμπόδια στην απεργία. Τέλος, προβλέπει αποζημίωση στον εργοδότη εάν μια απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Να σημειωθεί ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το 90% των απεργιών κρίνονται ως τέτοιες!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Ένας χρόνος πανδημίας έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού όλα μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους, στη λογική του κέρδους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι μεγαλοκλινικάρχες και τα ιδιωτικά διαγνωστικά μετράνε εκατομμύρια ευρώ κέρδη! Τα κέρδη τους είναι οι νεκροί μας!
Αξίζουμε μια ζωή που η δουλεία μας θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας μια χούφτα παράσιτα.
Η υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων στη ζωή και τη δουλειά βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στην οργανωμένη δράση μέσα από το σωματείο μας! Η 1η Μάη είναι μέρα απεργιακού αγώνα, μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
6 ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 10:30πμ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ» αναφέρει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ¨Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

«Συναδέλφισσες k΄ Συνάδελφοι.
Η 1η του ΜΑΗ, είναι μέρα μνήμης και τιμής για τους απανταχού ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, που με την διαχρονική τους δράση, πάλεψαν και με θυσίες πέτυχαν πολλά, πέτυχαν την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά, κατακτήσεις που δυστυχώς σήμερα αμφισβητούνται.
Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας μας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886 και όχι μόνον. Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει και τα παρακάτω, δίνει την χαριστική βολή στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, όπως:
• Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
• Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες. Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
• Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.
Το Δ.Σ του Σωματείου μας, στα πλαίσια της φετινής ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ σε ΟΛΟΥΣ τους Συναδέλφους Εργαζόμενους – Μέλη του Σωματείου μας και όχι μόνον, τους οποίους ΚΑΛΕΙ στις επάλξεις του ΑΓΩΝΑ, για τα προαναφερόμενα, αλλά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα – προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, αλλά και γενικά τους Δημοσίους υπαλλήλους της χώρας μας.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ, εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα, που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους.
Γι΄ αυτό λοιπόν στον φετινό εορτασμό δεν τιμάμε απλά τους αγώνες, με τα δεδομένα που συνεχώς επιδεινώνονται επιβάλλεται και πρέπει να είμαστε στις επάλξεις, αγωνιζόμενοι για να αποτρέψουμε- να αποφύγουμε το πισωγύρισμα σε περιόδους και καταστάσεις που η ιστορία άφησε πίσω της και που δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι συντηρητικές δυνάμεις μαζί με την ΝΔ, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, θέλουν και επιδιώκουν να επαναφέρουν, θέλουν να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα.
H 1η ΜΑΗ για όλους εμάς, είναι μέρα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ, για τα δίκαια αιτήματα μας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η 1η ΜΑΗ του 2021, βρίσκει όλους εμάς τους Εργαζόμενους στο Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, να συνεχίζουμε τον αγώνα, για την αντιμετώπιση της πληθώρας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
– Τόσο τα γενικά, όπως είναι τα Συνταξιοδοτικά και Ασφαλιστικά, η ένταξή μας στα ΒΑΕ, τα Μισθολογικά κλπ άλλα εργασιακά μας ζητήματα,
– Όσο και τα επιμέρους στον χώρο του Νοσοκομείου μας, όπως είναι τα κτιριακά και χωροταξικά, ο Οργανισμός η ανάπτυξή του, το σίριαλ με το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, τις εκκρεμείς επανατοποθετήσεις των θέσεων ευθύνης, οι ελλείψεις Προσωπικού και η προκλητική διαχείριση των υπαρχόντων, κλπ άλλα.
– Αλλά και για να λειτουργήσει πλήρως και σωστά το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, όπως το θέλει και το έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής μας, με τις αναγκαίες και απαραίτητες ΝΕΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, με ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ, με ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ πλήρως ανεπτυγμένο, με επαρκείς ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΙΑΤΡΩΝ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και βεβαίως ΑΥΞΗΣΗ των ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που δυστυχώς
επισκιάζονται και δεν αναδεικνύονται όπως πρέπει, δεν διεκδικούνται ΔΥΝΑΜΙΚΑ, λόγω των μέτρων του κορονοϊού, έναν πόλεμο που σαφώς τον δίνουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωροταξικές και εργασιακές, με αυταρχικές πρακτικές και συμπεριφορές, που σαφώς μας εξοργίζουν, πρακτικές kαι συμπεριφορές, μπούλινκ, που καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας και σεβασμού της προσωπικότητας μας.
Συναδέλφισσες k΄ Συνάδελφοι Εργαζόμενοι
Με αφορμή την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, που είναι ημέρα ανάδειξης των αιτημάτων μας, απέναντι στον προκλητικότατο ΕΜΠΑΙΓΜΟ της κυβέρνησης, που από την μια μας χειροκροτεί και από την άλλη δεν αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητά μας, ούτε μισθολογικά ούτε θεσμικά, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ k΄ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ,ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ k΄απαιτούμε:
 Δωρεάν Δημόσια Υγεία με Επαρκή χρηματοδότηση.
 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των εκτάκτων. ΟΧΙ στις ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ k ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- Αύξηση μισθών και εξαιρέσιμων.
 Ένταξη επιτέλους στα ΒΑΕ με θεσμικά και οικονομικά οφέλη
 Νέες κτιριακές υποδομές και λειτουργικό χωροταξικό επαναπροσδιορισμό.
 ΑΜΕΣΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
 ΑΜΕΣΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ των ΛΑΘΩΝ και των ΠΑΡΑΛΕΡΙΨΕΩΝ του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.
 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ των ΘΕΣΕΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ, στα πλαίσια των κείμενων διατάξεων και επαναφορά της νομιμότητας στις σχετικές ρουσφετολογικές επιλογές – τοποθετήσεις που παρανόμως έγιναν.
 ΣΕΒΑΣΜΟ στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ των Συναδέλφων μας.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Την 1η του ΜΑΗ, ΤΙΜΟΥΜΕ την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. Αγωνιζόμαστε ενωμένοι για τις πανανθρώπινες αξίες και δικαιώματα, για ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, για την αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος

«Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αγώνα για δικαιοσύνη ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία.

Στην σημερινή συγκυρία και ενώ η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες βρίσκονται στο στόχαστρο πολιτικών που εξυπηρετούν ξένα προς την πλειοψηφία της κοινωνίας συμφέροντα. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου με «έξυπνα» 10ωρα όπως και της θεσμοθέτησης των ελαστικών μορφών εργασίας. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς όφελος των πολυεθνικών αλυσίδων. Οι μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις εκ φύσεως έχουν σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι πολύτιμοι συνεργάτες και όχι αναλώσιμα υλικά.

Η πανδημία του covid-19 επέφερε βαρύ πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο εισόδημα των πολιτών και εκτόξευσε την ανεργία. Είναι αναγκαίο αντί να προωθούνται αντεργατικοί και αντικοινωνικοί νόμοι να παρθούν από την κυβέρνηση γενναία μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της Ελληνικής Οικονομίας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να διευκολύνουν τους εργαζόμενους που επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης 6 Μαΐου που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία τους.

Ο εμπορικός κόσμος και οι εργαζόμενοι συμμετέχουμε σε έναν διαρκή αγώνα, διεκδικώντας ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για την κοινωνία μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου.

Σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Θα την χτίσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα super market, την εστίαση, τις ταχυμεταφορές, τους πωλητές και τις πωλήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, την καθαριότητα, τα γυμναστήρια, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τους βιομηχανικούς εργάτες.

Μαζί με αυτούς και αυτές που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια την περίοδο της πανδημίας, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε φτωχοποιήθηκαν βιαίως.

Με αυτούς και αυτές θα δώσουμε ξανά τη μάχη. Τη μάχη των μαχών.

Και θα την κερδίσουμε. Γιατί ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια.

‘Όλοι και όλες την Πέμπτη 6.5 στις 10:30 πμ στην απεργιακή κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας».

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

«Τιμάμε τους εργάτες του Σικάγο του 1886, τους εργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936, τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944 και όλους τους νεκρούς εργάτες που έχυσαν το αίμα τους σε κάθε άκρη της γης, για την κατάκτηση του 8ωρου και όλες τις εργατικές-λαίκές κατακτήσεις.

Το ΚΚΕ δίνει το χέρι του στους εργάτες και τις εργάτριες, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους ανέργους.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο, στην πάλη για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική.

Τώρα περισσότερο από ποτέ!

Ο τροχός της Ιστορίας δεν έχει σταματήσει. Σήμερα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό στην Ελλάδα και παγκόσμια, προβάλλει πιο επιτακτικά η ανάγκη για μια νέα ανώτερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, για την εργατική εξουσία.

Το σημερινό σύστημα μπορεί μόνο να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα εξουσίας, από κάτω προς τα πάνω, μπορεί να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον!

Το βαρύ της φορτίο βρίσκει δικαίωση στις καθημερινές μάχες των εργαζομένων και του λαού για το δικό τους δίκιο, στη μεγάλη υπόθεση του αγώνα για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

«Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και μέλη της Δημοτικής Αρχής, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, θα συμμετάσχουν αύριο Πέμπτη 6 Μάη, στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας».

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, δήλωσε για την Εργατική Πρωτομαγιά:

«Η Πρωτομαγιά του 1886 ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.

Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!

Σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι σύγχρονο και ρεαλιστικό να δουλεύουμε λιγότερο, εξασφαλίζοντας περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Παιδεία, σύγχρονες κατοικίες, δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στις διακοπές, στην αναψυχή, να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Η πραγματικότητα που ζούμε, όμως, δεν συμβαδίζει με την κοινωνική εξέλιξη, με τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς. Αυτές οι δυνατότητες, αντί να απελευθερωθούν, αξιοποιούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες ως πεδία κερδοφορίας και εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα οι νέοι που ζουν χειρότερα από τους γονείς τους και τους παππούδες τους! Μόνο αν φύγει από τη μέση το κυνήγι του κέρδους των λίγων θα μπουν στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, θα μπει φραγμός στην εκμετάλλευση και θα γίνει πράξη η ζωή που μας αξίζει!»

Στη φετινή απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, που πραγματοποιείται στις 6 Μάη στο Εργατικό Κέντρο, και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών, τιμάμε την ημέρα σύμβολο του αγώνα και της προοπτικής της εργατικής τάξης όλου του Κόσμου, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ώρα Πατρών: Κάλεσμα στην κινητοποίηση στις 6/5

«Τα καθιστούν πάντα επίκαιρα τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς, οι αντιθέσεις του πολιτικού συστήματος και η διαρκής προσπάθεια που γίνεται από την άρχουσα τάξη της επιβολής μέτρων στους εργαζόμενους του δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, στους μικρομεσαίους, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ενώ βγαίνουμε από το τρίτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση με αντιδημοκρατικά μέτρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που δημιουργεί η ίδια η πανδημία. Καταδικάζει, καταγγέλλει, σπέρνει τον πανικό, για συγκεντρώσεις και πορείες που η ίδια προκαλεί με την πολιτική της. Απαξίωσε το δημόσιο σύστημα υγείας, αποψίλωσε τα νοσοκομεία από ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, στοίβαξε τους μαθητές ανά 25 μέσα σε τάξεις χωρίς κανένα μέτρο, μοίρασε ψυχούλα στους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους του πολιτισμού κ.α. Αντάμειψε πλουσιοπάροχα τους ημετέρους και τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ελαστική φθηνή εργασία είναι στο προσκήνιο ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες με σεβασμό στα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των εργαζομένων. Όσο για τη νεολαία η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ζοφερό μέλλον και κατακρεουργεί τις κατακτήσεις χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Μέσα στην πανδημία ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα για να περάσει η περιουσία και η πρώτη κατοικία της κοινωνίας σε ξένα εγχώρια funds, ψήφισε αντεργατικούς νόμους, κατάργησε το ωράριο και την Κυριακάτικη αργία. Κατάργησε τις δημοκρατικές θεσμικές αλλαγές του Κλεισθένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, το πλάτεμα δηλαδή της δημοκρατίας, την ενεργοποίηση υγιών δυνάμεων της κοινωνίας. Κατάργησε την απλή αναλογική δίνοντας εξουσίες εκτός δημοτικών συμβουλίων, στην οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής ακυρώνοντας έτσι τα δημοτικά συμβούλια καθιστώντας τα αδρανή, παθητικό δέκτη αποφάσεων.

Το νομοσχέδιο που απεργάζεται θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας. Απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν μπορεί να μείνουμε αμέτοχοι. Οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς για να προασπίσουμε και διευρύνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Συγχρόνως εκφράζουμε την αντίθεσή μας προς κάθε μορφή εξουσίας και την Δημοτική αρχή, που με την πολιτική της απαξιώνει το δημοτικό συμβούλιο (μη εφαρμογή αποφάσεων, έλλειψη ενημέρωσης κ.α) ενώ συγχρόνως νίπτει τας χείρας της, ως «Πόντιος Πιλάτος» για την τύχη των εργαζομένων στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας στέλνοντας τους στον Καιάδα της ανεργίας, αντί να οργανώσει όλες τις δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για πόρους αλλά και διεύρυνση των θεσμικών αλλαγών.

Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος που θα φέρει το αντεργατικό νομοσχέδιο, η παράταξή μας Ώρα Πατρών έθεσε το θέμα συμμετοχής στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Καλούμε όλες και όλους στη συγκέντρωση για να προστατέψουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματά μας».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search