ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η κυβέρνηση σε οριακές καταστάσεις

Πολύ νωρίτερα απ’ όσο περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου ήλθαν τελικά οι πρώτες απώλειες της κυβέρνησης στην προσπάθεια εφαρμογής του μνημονίου. Στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ήλπιζαν ότι θα ξεπεράσουν χωρίς σοβαρές διαφοροποιήσεις το σκόπελο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά διαψεύστηκαν. Ο Στάθης Παναγούλης απουσίαζε αρνούμενος να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ο Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προτίμησε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Η κυβέρνηση εισέρχεται πλέον σε οριακές καταστάσεις, μετρώντας ακόμη λιγότερους από τους αρχικά εκλεγμένους 155 βουλευτές, εκπέμποντας ένα μήνυμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Σε πολλούς θυμίζει ανάλογες διαδρομές  φθοράς που ακολούθησαν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες εφάρμοσαν μνημόνιο.

Ο περιορισμός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατά δύο βουλευτές (με τις διαγραφές των Στάθη Παναγούλη και Νίκου Νικολόπουλου), αλλά και το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που περιέχει η παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη προβληματίζει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους αναγκάζει πλέον να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.

Το επόμενο κρίσιμο στοίχημα, που είναι η επώδυνη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου, μετατρέπεται πλέον σε ένα πολιτικά εφιαλτικό ραντεβού, αφού η παραμικρή νέα απώλεια μπορεί να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και να βάλει την κυβέρνηση σε μη αναστρέψιμη πορεία. Ακόμα χειρότερα μάλιστα που στο επόμενο νομοσχέδιο με δεσμεύσεις προς τους δανειστές, θα περιλαμβάνονται πέραν του ασφαλιστικού, μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αλλά και των ΑΝΕΛ που θεωρούνται «ύποπτοι» για διαφοροποίηση. Το αισιόδοξο για το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι βουλευτές που προέρχονται από την περίφημη κίνηση των «53» - στην οποία ανήκει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – διαβεβαιώνουν την ηγεσία ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσουν και ότι εάν επιλέξουν τελικά να διαφοροποιηθούν θα το πράξουν παραδίδοντας την έδρα τους.

Ωστόσο ο φόβος αφορά και σε στελέχη, που δεν μιλούν ανοιχτά, αλλά είναι υπό πίεση από την εκλογική τους βάση και τις κοινωνικές ομάδες των περιοχών του, που αντιδρούν στα νέα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές πάντως που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά αισιοδοξούν ότι θα είναι διαχειρίσιμο, εκτιμούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που στο μεταξύ θα επιτευχθεί χάρη και στην ψήφιση χθες του πολυνομοσχεδίου, αλλά και η διαπραγμάτευση που θα γίνει με την τρόικα για τα νέα επίμαχα ζητήματα θα βελτιώσουν αισθητά το πολιτικό κλίμα και θα αποτρέψουν νέες απώλειες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα άλλων πολιτικών σεναρίων, όπως συνεργασία ή συνεργασίες με άλλα κόμματα, ούτε καν με την Ένωση Κεντρώων και διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με όσες δυνάμεις διαθέτει.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Αλέξανδρου Βασιλικού, προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία που συνηγορούν για ένα 2024 με θετικ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Βασίλη Λαδά, Δικηγόρου, Ποιητή - Πεζογράφου Στην πολιτική και φιλοσοφική πραγματεία «Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους Δικαίου», 1843, του Κάρλ Μάρξ διαβάζουμε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

του Θεόδωρου Ξούλου, οικονομολόγου Μπορεί με το Ν.4387/2016 να δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), όμως συνέχισε να κουβαλάει μαζί του πολλές αδικίες που . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βουπρασίας σχηματίσθηκε δικογραφία για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη χθες το απόγευμα στη Μανολάδα. Ειδικότερα, ένας άνδρας οδηγώντας φορτηγό
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση δέχτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ταξιδεύοντας την Παρασκευή, προς Αθήνα. Στο ύψος του Ζευγολατιού το όχημα που επέβαινε δέχθηκε πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό, στην  Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα για τον εορτασμό της 198η Επετείου της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, π
Image
Image

Search