ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στα «χέρια» της γερμανικής Hochtief η υπόθεση ανασχεδιασμού της Πατρών- Πύργου

Στα «χέρια» της γερμανικής Hochtief φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκεται η υπόθεση του ανασχεδιασμού του έργου του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου, καθώς, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς με γνώση των εξελίξεων, η πρόθεση του υπ. Υποδομών είναι να ακυρωθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους αναδόχους του έργου για τις έξι από τις οκτώ εργολαβίες του έργου (πλην των δύο, όπου μειοδότησε και στη συνέχεια αποκλείστηκε ο όμιλος Καλογρίτσα) και να ανατεθεί το έργο στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται την Ολυμπία Οδό.

Αυτό είναι και το μήνυμα που έχει μεταφερθεί προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την αιτιολογία ότι ο σχεδιασμός του έργου σήμερα απειλεί την έγκαιρη ολοκλήρωσή του μέχρι το 2023 και συνεπώς εγκυμονεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Υποδομών Κων. Αχ. Καραμανλή, συναντά κλίμα συνεννόησης με τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, όπως προκύπτει, η Hochtief, η οποία είναι μέτοχος της Ολυμπίας Οδού με ποσοστό 17%, εμφανίζεται μέχρι στιγμής αρνητική στο ενδεχόμενο επιστροφής του έργου στην κοινοπραξία, καθώς δεν επιθυμεί να επωμιστεί και το σχετικό κόστος, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια, πέραν της κοινοτικής χρηματοδότησης. Εφόσον λοιπόν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις της εταιρείας, ή εναλλακτικά δεν κριθεί εφικτή π.χ. μια εξαγορά του ποσοστού της από τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπίας Οδού (αν βέβαια η Hochtief είναι ανοικτή σε κάτι τέτοιο), είναι σαφές ότι η λύση αυτή θα ναυαγήσει. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας είναι η Vinci (29,9%), η «Αβαξ» (19,1%), η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» (17%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17%). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το υπουργείο θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνενώσει τις εργολαβίες από οκτώ σε δύο ή να αφήσει το έργο ως έχει.

Σημειωτέον ότι η GD Infrastrutture, διά της «Μηχανικής», που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα, διεμήνυσε εντός της εβδομάδας, με σχετική επιστολή της, που απευθύνεται τόσο προς τον υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλή όσο και στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση ακύρωσης των συμβάσεων που έχει υπογράψει και οι οποίες έχουν κυρωθεί και από τη Βουλή. Η εταιρεία έχει αναλάβει δύο εργολαβίες, τις οποίες μάλιστα συνεχίζει να εκτελεί, παρά το άτυπο «πάγωμα» του έργου από την πλευρά του υπουργείου τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, επισημαίνεται και το γεγονός ότι «οι επανειλημμένες δηλώσεις σας ότι δεν θα περατώσουμε εγκαίρως τα έργα των συμβάσεών μας δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις και θίγουν την αξιοπιστία της εταιρείας μας».

Παράλληλα, η εταιρεία, διά του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που υπογράφει την επιστολή, δηλώνει ότι δεσμεύεται να υλοποιήσει τις εργολαβίες που έχει αναλάβει, αλλά και τις «ορφανές» που είχαν ανατεθεί στον όμιλο Καλογρίτσα (με τις ίδιες μάλιστα εκπτώσεις), 12 μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το συνολικό κόστος του έργου θα διαμορφωθεί σε μόλις 4 εκατ. ευρώ/χλμ. και χωρίς διόδια, καθώς θα παραμείνει δημόσιο έργο. Υπενθυμίζεται μάλιστα στη σχετική επιστολή ότι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2018, για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα (202 χλμ.) προέκυψε πρόσθετο κόστος για το Δημόσιο ύψους 238,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 218,5 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.) και 440 εκατ. ευρώ επιπλέον πληρωμές προς την παραχωρησιούχο Ολυμπία Οδός, κάτι που ανέβασε το τελικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου σε 13 εκατ. ευρώ/χλμ. Πρόκειται δε για ένα έργο που επιβαρύνει τους χρήστες με διόδια και ήδη εμφανίζει, κατά τον κ. Εμφιετζόγλου, «καθίσματα» και συνεχή «μπαλώματα» σε μεγάλο μήκος του.

Πηγη: kathimerini.gr 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

"Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Περιφέρεια που μπορεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής υστέρησης και να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και συνθήκες ε . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Περιοχή Ζαρουχλεϊκων, Σάββατο 13 Απριλίου, απόγευμα. Μία παρέα μικρών παιδιών παίζουν στο δρόμο της γειτονιάς. Πρόκειται για τρία αδελφάκια που φαίνεται πως έχουν βάλει στόχο ένα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Πειραιά μια συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από κοσμηματοπωλεία σε όλη τη χώρα. Οι Αστυνομικοί του Πειραιά πραγματοπο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θύμα απίστευτης απάτης έπεσε μια 50χρονη γυναίκα στην Πρέβεζα, η οποία πείστηκε να δώσει χρήματα και κοσμήματα συνολική αξίας 190.000 ευρώ για να της «λύσουν τα μάγια». Για το περ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών και αναπληρωτής Δημάρχου, Διονύσης Πλέσσας, υποδέχτηκε, την Τετάρτη 10 Απρίλη, στο νέο Δημαρχείο της Πάτρας, μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με το σύνθημα "Γίνε η αλλαγή που περιμένεις" και όχημα τη συνεργασία η Εθελοντική δράση Let's do it Greece απηύθυνε πανελλαδικά κάλεσμα σε Συλλόγους, Φορείς, Σχολεία και πολίτες για τον καθαρισμό τω
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει συμβολική διαμαρτυρία με Φιλαρμονικές και συμμετοχή μεγάλου πλήθους δημοτών για τον νέο δικαστικό χάρτη και την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Μεσολ
Image
Image

Search