ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα σενάρια για εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στους δανειστές ένα σχέδιο προτάσεων με κοστολογημένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε κάποιες από αυτές να τεθούν σε ισχύ από το 2020.

 

Τα υψηλόβαθμα στελέχη ελέγχουν τα σενάρια και αναζητούν όλες τις πηγές με τις οποίες θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου το επόμενο διάστημα να υλοποιηθούν οι μειώσεις των φόρων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

 

Η φορολογία

Ο  σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου στο φορολογικό πεδίο για το 2020 προβλέπει:

 

– Την πρώτη δόση μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η εισφορά επιβλήθηκε το 2011 και αποφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό του περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

 

Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί φέτος αναμένεται μια μείωσή της κατά 20% έως 30%. Η εισφορά επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ στο άθροισμα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

 

Τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι είτε να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μεταξύ των 12.000 ευρώ και των 15.000 ευρώ είτε να μειωθούν όλοι συντελεστές προκειμένου να ευνοηθούν περισσότεροι φορολογούμενοι. Πιθανό είναι και το σενάριο η τελική λύση να συνδυάζει και τις δύο περιπτώσεις.

 

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και, αν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

 

Υπολογίζεται µε κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% και συγκεκριμένα:

 

– 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος

 

– 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ.

 

– 5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ

 

– 6,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ

 

– 7,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ

 

– 9% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ

 

– 10% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 220.001 ευρώ και πάνω.

 

– Την πρώτη δόση μείωσης, κατά 20% έως 30%, του τέλους επιτηδεύματος.

Από το τέλος επιτηδεύματος εισπράττονται κάθε χρόνο για το Δημόσιο 480 εκατ. ευρώ.

 

Το τέλος επιτηδεύματος ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

 

Αυτή τη στιγμή το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται ως εξής:

 

– 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

 

– 1000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

 

– 650 ευρώ, ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,

 

– 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικί . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα στην Πάτρα, με την σκόνη να έχει απομονώσει την πόλη, αφού ο ορίζοντας είναι τελείως κλειστός και χάθηκαν στην κυριολεξία, η Ναύπακτος, η Παλιοβο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τους πεζούς για τον κ
Image
Image

Search